Mainos

Sibelius soitetaan Heinävedellä aasta ööhön – seitsemän sinfoniaa putkeen

Heinäveden Musiikkipäivillä soitetaan tällä viikolla kaikki Sibeliuksen seitsemän sinfoniaa kolmessa konsertissa.

Sinfoniamaratonin lisäksi tavoitteena on löytää sävellyksistä ennen tunnistamattomia piirteitä ja siirtää niitä nuorelle muusikkosukupolvelle. Heinävedellä konkarikapellimestari Leif Segerstam johtaa itse yhden sinfoniakonsertin ja hänen nuoret oppilaansa Santtu-Matias Rouvali ja Erkki Lasonpalo kumpikin yhden.

Kova urakka nuorille

Kokemus ja nuoruus kohtaavat kun orkesterina on Helsinki Sinfonietta, jonka soittajien keski-ikä on vain hieman yli 20 vuotta. Sunnuntaihin mennessä he soittavat kaikki seitsemän sinfoniaa ja moni tekee sen ensimmäistä kertaa.

– Tässä on niin paljon nuoria ihmisiä mukana, että siellä on varmasti monia jotka ei ole soittanu kuin ehkä yhden sinfonian, arvioi kokeneimpiin kuuluva viulisti Linda Suvilahti.

Kapellimestari Rouvali kehui orkesteria kenraaliharjoituksen jälkeen vuolaasti.

– En ole nähnyt heitä näin hyvässä iskussa aiemmin. He ovat panostaneet tähän selvästi ja onhan tämä iso juttu tuleville ammattimuusikoille. Sibelius ei ole helppo, se on hankala, Rouvali muistutti.

Partituurissa kummituksia

Kokeneet muusikot ja kapellimestarit ovat tottuneet esittämään Sibeliusta perinteisellä tavalla. Usein niin kuin säveltäjä mielihaluineen aikoinaan teokset kirjoitti.

– Ne on jääny kummittelemaan sinne partituureihin ja nyt meidän pitää tietää, että se oli vain silloin olosuhteiden takia näin. Tietenkin sitä pitää kunnioittaa eikä tehdä mitään älytöntä, pohtii kapellimestari ja Heinäveden Musiikkipäivien taiteellinen johtaja Erkki Lasonpalo.

Rouvalikin myöntää, että teoksia esitetään paljon vanhentuneesti. Hänkin on etsinyt johtamiinsa esityksiin uutta.

– Siellä on paljon yksityiskohtia mitä ei monestikaan kuule. Ne vain pitää itse sitten päättää, että ton mä haluaisin kuulla noin.

Puukirkko pullisteli

Linda Suolahden mielestä Sibeliuksella on jokaisen suomalaisen soittajan sielussa oma paikkansa.

– On se kaikille spesiaali. Ainoa suomalainen säveltäjä jota esitetään maailmalla jatkuvasti.

Onko näistä sinfonioista joku sinun oma suosikki?

– Ykkönen, se on ihan ykkönen, Suolahti määrittelee.

Sibelius soi Heinävedellä valtaisassa puukirkossa. Penkeille mahtuu peräti 1600 kuulijaa. Perjantaina kirkossa ei ollut montakaan tyhjää penkkiä.

 

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.