SHL:n suomalaiset: Kasimir Kaskisuo ja Mikael Ruohomaa syksyn ykkösonnistujat

Ruotsin SHL-kausi on tarjonnut toistaiseksi suorituksia 23 suomalaispelaajalta. Määrä on lisääntynyt kauden alusta vielä kahdella, joten suunta on siinäkin mielessä positiivinen. Jos viime vuosilta tutut merkit pitävät paikkansa, vielä lisääkin on luvassa viimeistään keväällä, kun SHL-joukkueet etsivät potentiaalisia vahvistuksia mm. Liigan puolelta.

C Moren SHL-selostaja Teppo Laaksonen arvioi seuraavassa kaikkien suomalaisten syyskauden otteet. Erillisessä jutussa Laaksosen tutkan alla on puolestaan koko SHLn syyskausi ja joukkueiden suoritukset.

Veini Vehviläinen (mv), Brynäs. 13 ott./89,11%

Hankittiin ykkösmaalivahdiksi ja on myös selkeän ykkösen roolin kantanut. Ei ole yltänyt vielä aivan parhaaseensa, Brynäs on myös joukkueena päästänyt toiseksi eniten maaleja (63) koko sarjassa, joten parantamisen varaa on vielä paitsi Vehviläisellä, myös koko joukkueen viisikkopuolustamisella.

Oula Palve (h), Brynäs. 18 ott./1+10

Kakkossentteri. Pisteiden valossa onnistunut aivan hyvin, esimerkiksi ylivoiman tärkeä moottori ja jakanut paljon ns. ratkaisusyöttöjä boksiin. Plusmiinuksessa 12 osumaa pakkasella, kuten usein heikon joukkueen avainpelaajat. Pistetahtikin hieman hiipunut todella räväkän alun jälkeen. Vielä varaa parantaa.

Tomi Sallinen (h), Brynäs. 18 ott./4+3

Kehittynyt urallaan uuteen rooliin ja suuntaan. Pelaa kakkos-kolmosketjussa useimmiten "voimalaiturina", viihtyy maalinedusväännöissä ja kulmissa, tehnyt joukkueelleen myös jo neljä maalia. Sentterinä tehnyt lähinnä vain tuurauksia. 14 maalia pakkasella plusmiinuksessa, mutta tasainen ja kokenut suorittaja.

Jesse Virtanen (p), Färjestad. 16 ott./1+6

SHLn viime kauden tehokkain puolustaja aloitti kauden normaalisti noin piste per peli tahdille, oli sitten hetken sivussa loukkaantumisen vuoksi eikä ole enää ollut entisensä. Pistetili ei ole kertynyt ja on kaukana parhaastaan, haahuilee paljon pelin ulkopuolella. Taustalla ehkä pahempi vamma, josta ei ole kerrottu?

Kasimir Kaskisuo (mv), Leksand. 15 ott./92,15%

Ensimmäinen kausi ammattilaisena Euroopan puolella. Aloitti haparoiden kuten koko joukkue mutta kasvanut upeasti täyttämään Janne Juvosen saappaat. Selvä ykkösmaalivahti ja ehdoton värväyssulka GM Thomas Johanssonin hattuun. Olisi otteillaan ansainnut paikan EHT:lle jo marraskuun turnaukseenkin.

Mikael Ruohomaa (h), Leksand. 18 ott./4+15

Täyttänyt kovat odotukset ja Marek Hrivikin saappaat 100-prosenttisesti. Periaatteessa kakkossentteri, mutta Patrick Zackrissonin loukkaannuttua on ollut vetovastuussa. Loistava pelinäkemys, SHL:n pistepörssissä toistaiseksi tämän kauden selkeä ykkösonnistuja suomalaisittain. Täysin ansaittu valinta EHT:lle.

Sami Lepistö (p), Luulaja. 3 ott./1+1

37-vuotias pakkikonkari odotteli Helsingissä alkusyksyn sopimustarjouksia. SHL:stä myös ainakin Djurgården ja Brynäs olivat kiinnostuneita, mutta teki lopulta loppukauden sopimuksen Luulajaan. Ensimmäisistä peleistään alkaen osoittautunut tekijämieheksi, varma kiekollisena ja omassa päässä. Hyvä haku.

Julius Honka (p), Luulaja. 16 ott./5+4

Hieman tunnusteleva alku, mutta sen jälkeen parantanut valtavasti ja noussut joukkueen johtavaksi puolustajaksi. Verkkokin on heilunut jo peräti viidesti, on koko joukkueen ahkerin laukoja, joten rightin kanuuna tekee varmasti tuhoja jatkossakin. Olisi ollut myös maajoukkuepaikan arvoinen jo marraskuussa.

Juhani Tyrväinen (h), Luulaja. 9 ott./2+3

Mister Luulaja, päävalmentaja Thomas Berglundin ja fanien ykkössuosikki. Valitettava loukkaantuminen harjoituksissa laittoi käden hetkeksi pakettiin. Palasi kuitenkin kaukaloon juuri ennen taukoa. Tulee taas repimään ja raastamaan armottomasti illasta toiseen ja siinä sivussa luvassa pisteitäkin.

Joonas Rask (h), Luulaja. 15 ott./1+4

Örebrosta tulleelta hyökkääjältä toivottiin tehoparannusta. Valitettavasti suuret onnistumiset ovat vielä jääneet Luulajassa piippuun. Tekee raivokkaasti töitä, mutta etenkin maalinteko edelleen suhteettoman vaikeaa. Sai nytkin odottaa kauden avausosumaansa lähes marraskuulle. Kakkos-kolmosketjun duunari.

Olli Nikupeteri (h), Luulaja. 12 ott./1+0

"Kuka?" oli varmasti monien huulilla niin Suomessa kuin Ruotsissa. Jo pari vuotta sitten Luulajan junioreihin siirtynyt vasta 18-vuotias suomalainen nousi tällä kaudella SHL-rinkiin. Onnistunut loistavasti, valittiin myös Pikkuleijoniin. Jatkossa peliaika entistä tiukemmassa kun Jack Connolly palaa kaukaloon.

Tony Sund (p), Rögle. 15 ott./2+4

Aivan mukiinmenevä alku kovassa joukkueessa. Saanut hyvin vastuuta ja toistaiseksi keskittynyt vielä enemmän puolustuspään pelaamiseen. Pikku hiljaa alkanut saada lisää rohkeutta ja onnistumisia myös kiekollisena. Valittiin EHT:lle, tosin loukkaantuneena juuri ennen maaottelutauon alkua. Kehittyy edelleen.

Sami Rajaniemi (mv), Timrå. 11 ott./88.89%

Sarjajumbon maalilla Rajaniemi on ollut hieman epäkiitollisessa tehtävässä. Rooli ei toki ole miehelle aivan vieras Suomestakaan. Ottanut toistaiseksi pienen niskalenkin Jacob Johanssonista taistelussa ykkösvahdin paikasta. Ei ole helppoa luvassa loppukaudellakaan vaan kiekkosateessa illasta toiseen.

Miika Koivisto (p), Växjö. 18 ott./1+5

Varmasti koko sarjan tasaisempia ja luotettavimpia pelaajia, siksi edelleen jopa aliarvostettu. Suvereeni kiekon kanssa, varma omassa päässä ja paljon vastuuta. Valittiin taas marraskuun EHT-joukkueeseen, kuuluu myös Jukka Jalosen suursuosikkeihin ja taistelee etenkin kevään MM-kisapaikasta tiukasti.

Juuso Vainio (p), Växjö. 12 ott./0+2

Ottanut varsin lupaavia kehitysaskeleita toisella Växjö-kaudellaan. Roolikin on noussut, uskaltaa ottaa kiekollisena enemmän vastuuta ja tekeminen myös puolustuspäähän on jämäköitynyt entisestään. Pieni sairasloma ei menoa juuri hidastanut. Tärkeä palanen mestaruuttakin jahtaavan joukkueen takalinjoilla.

Julius Nättinen (h), Växjö. 10 ott./5+6

Aloitti tehokkaasti kolmantena lenkkinä Richard Gyngen ja Robert Rosenin superketjussa. Joutui välillä sairastuvalle, palasi jälleen erittäin tehokkaana, kunnes viimeiset pelit ennen taukoa jäivät taas väliin. Huippunimi myös SHL-tasolla. Terveystilanne hieman huolettaa tällä hetkellä, pysyykö pelikunnossa?

Kristian Näkyvä (p), Örebro. 18 ott./4+5

Erittäin luotettavaa tekemistä illasta toiseen. Pisteiden valossa aloitti tehokkaasti, sitten hieman hiipunut. Huonompanakin iltanaan erittäin tärkeä pelaaja Örebrolle. Voisi olla ehkä toisinaan vielä hieman röyhkeämpi kiekon kanssa ja muutenkin pelissään. Osaamista kyllä löytyy vaikka muille jakaa.

Rasmus Rissanen (p), Örebro. 18 ott./1+3

Talonmies ja maalinedustan puhtaana pitäjä. Jykevä pakki kuuluu joukkueen peruskalustoon, illasta toiseen varmaa suorittamista etenkin omassa päässä. Nykyään kun vikkeliä ja välillä hentoisiakin kiekollisia pakkeja tulee ovista ja ikkunoista Rissanen on virkistävällä tavalla vanha kunnon peruspuolustaja.

Jani Lajunen (h), Örebro. 18 ott./4+5

Ehdottomasti alkukauden onnistujia. Tunnustelevan alun jälkeen myös pisteitä alkanut syntymään ehkä jopa odotettua kovempaan tahtiin. Aina luotettava, jo paljon kokenut ja SHL-mestaruudenkin Växjössä pokenut kahden suunnan sentteri. Ei olisi vielä "liian vanha" 31-vuotiaana maajoukkueenkaan käyttöön.

Robert Leino (h), Örebro. 17 ott./0+5

Ei ole toistaiseksi onnistunut niin hyvin kuin ensimmäisellä Örebro-kaudellaan. Etenkin pistemäärä jäänyt vaisuksi ja viime kauden maali-iloittelut ovat kaukana. Yhä tärkeä aloituksissa ja osoittanut heräämisen merkkejä, tasaisessa jengissä tällä hetkellä kolmos- jopa nelossentteri, mutta parantaa varmasti vielä paljon.

Joel Mustonen (h), Örebro. 17 ott./2+2

Onnistunut paluu Örebron paitaan ja ennenkaikkea terveiden kirjoihin sairauden Frölundassa pilaaman viime kauden jälkeen. Erittäin työteliäs ja luisteluvoimainen esimerkkipelaaja. Tehoja ei ole vielä tullut paljon, mutta kauden toinen osuma oli myös voittomaali jatkoajalla Timråta vastaan.

Miikka Salomäki (h), Örebro. 16 ott./1+4

Mielenkiintoinen SHL-tulokas Euroopan kaukaloihin peräti kahdeksan Pohjois-Amerikan vuoden jälkeen. Odotetusti ei juuri pisteitä, mutta vahvaa rouhimista, fyysistä vääntöä ja maalinedustapeliä. Kauden loppua kohden ehkä lisäpisteitäkin vaikkapa maskimiehenä ja irtokiekoista? Vahva kahden suunnan hyökkääjä.

Juuso Puustinen (h), Örebro. 3 ott./1+0

Suomalaisittain kauden isoin pettymys toistaiseksi, koska ollut lähes koko ajan sairastuvalla. Lokakuussa sairasloman kerrottiin kestävän ainakin marraskuun lopulle, mutta Puustista pitempään vaivannut vamma ei vaatinut leikkaushoitoa. Valtava kysymysmerkki, palaako milloin peleille ja missä kunnossa?

SHLn runkosarja jatkuu maaottelutauon jälkeen torstaina 18.11. C More näyttää kanavillaan ja suoratoistopalvelussaan tutusti sarjan otteluita keskimäärin kahdesti viikossa. Suomeksi selostettujen pääotteluiden pelipäivät ovat pääsääntöisesti torstai ja lauantai, marraskuussa nähdään myös yksi peli tiistaikierrokselta.

C Moren SHL-tarjonta marraskuun loppuun asti:

to 18.11. klo 19:55 Brynäs-Leksand, selostus Teppo Laaksonen, CMore Sport 2

to 18.11 klo 19:55 Linköping-Luulaja, ruotsinkielinen selostus, CMore.fi

la 20.11. klo 16:10 Frölunda-Växjö, selostus Teppo Laaksonen, CMore Sport 2

to 25.11. klo 19:55 Malmö-Rögle, selostus Teppo Laaksonen, CMore Sport 2

to 25.11 klo 19:55 Örebro-Frölunda, ruotsinkielinen selostus, CMore.fi

la 27.11. klo 18:55 Brynäs-Frölunda, selostus Teppo Laaksonen, CMore Sport 2

ti 30.11 klo 19:55 Brynäs-Örebro, selostus Teppo Laaksonen, CMore Sport 2

ti 30.11 klo 19:55 Leksand-Färjestad, ruotsinkielinen selostus, CMore.fi

Lue myös:

    Uusimmat