SHL:n klassikkoseurat lähtevät dramaattiseen putoamistaistoon – päävalmentajalle potkut, urheilujohtaja erosi juuri karsintojen alla

Luulajan Juhani Tyrväinen sukelsi näyttävästi, naureskeli vastustajan jäähylle – sai SHL:ltä sakot jälkikäteen 0:51
Juhani Tyrväisen sukellus nauratti aluksi SHL:ssä, mutta perästi kuului sakkotuomio.

Ruotsin jääkiekkoliiga SHL:n runkosarjakauden päättyessä lauantaina sarjan viimeisiksi sijoille 13. ja 14. jääneet Brynäs ja HV71 joutuvat seuraavaksi pelaamaan piinaavan pudotuskarsintasarjan. Vielä keväällä 2017 samat joukkueet kohtasivat SHL:n finaaleissa, jolloin HV vei mestaruuden nimiinsä voitoin 4-3.

Ottelusarja käynnistyy tiistaina 6.4. ja putoaja on selvillä viimeistään 23.4. Sarjassa neljä voittoa kerännyt joukkue säilyy Ruotsin korkeimmalla sarjatasolla, mutta hävinnyt osapuoli putoaa "Ruotsin Mestikseen" eli HockeyAllsvenskaniin. Karsintajärjestelmä uudistui tälle keväälle, ja tämäntyylinen putoamiskarsinta on nyt käytössä ensimmäistä kertaa miesmuistiin.

Vastapainoksi HockeyAllsvenskanin mestari nousee tästä keväästä alkaen aina automaattisesti suoraan SHL:ään ilman, että joukkueen tarvitsee enää pelata varsinaisia karsintoja.

Brynäs-johto pahasti sekaisin

Brynäsillä oli vielä ennen viimeisiä runkosarjapelejään mahdollisuus nousta 13. sijalta jopa 10 parhaan joukkoon, mutta tappioiden myötä joukkueen karsintapaikka varmistui jo torstaina. Alle vuorokausi joukkueen lauantaisen viimeisen runkosarjapelin jälkeen Brynäs ilmoitti, että päävalmentaja Peter Andersson ja apuvalmentaja Viktor Stråhle jättävät joukkueen.

Andersson tuli pääluotsiksi vasta tälle kaudelle Malmöstä ja hänen alaisuudessaan oli tarkoitus rakentaa vähintään kolmen kauden projekti, joka jäi nyt kuitenkin pahasti kesken. Valmentajanvaihdon ajankohtaa voidaan pitää yllätyksenä sillä Anderssonilla on runsaasti kokemusta, myös karsintapeleistä. Siitä huolimatta seurajohto päätti laittaa paletin sekaisin vain pari päivää ennen h-hetkeä.

Urheilutoimenjohtaja Micke Sundlöv oli eri mieltä päätöksestä, ja kun johtokunta oli päättänyt Anderssonin ja Stråhlen erottamisesta Sundlöv, jätti välittömästi oman eronpyyntönsä. Jo aiemmin hän oli kieltäytynyt seuran tarjoamasta jatkosopimuksesta ja ilmoitti siirtyvänsä uusiin haasteisiin kuluvan kauden jälkeen.

Tätä kirjoitettaessa Brynäsin valmennuskokoonpano karsintoihin on vielä kokonaisuutena auki. Todennäköisenä pidetään että viimeksi seuran junioreita luotsannut Tommy Sjödin nousisi ainakin mukaan. Lisäksi spekulaatioissa ovat pyörineet Nils Ekman, Josef Boumedienne, josta on veikattu myös Brynäsin tulevaa urheilutoimenjohtajaa sekä Anderssonin valmennustiimistä ainoana potkuilta välttynyt Michael Holmqvist.

Myös HV71 ollut turbulenssissa

Brynäsissä kuohuu siis toden teolla ennen karsintoja, mutta rauhallista ei ole ollut HV71:n leirissäkään. HV:n seurahistorian heikoin kausi pääsarjatasolla on ollut melkoista matalalentoa. Vielä viime kaudella runkosarjassa hienosti viidenneksi sijoittunut HV päätti olla silloin jatkamatta päävalmentaja Stephan Lundhin sopimusta ja nosti ensimmäistä kertaa päävalmentajavastuuseen apuluotsi Nicklas Rahmin.

HV teki myös pelaajamarkkinoilla kovia liikkeitä, esimerkiksi seuralegenda Martin Thörnberg ja muutama muu konkari jätettiin tylysti ilman jatkosopimusta. Paperilla HV:n joukkue oli kauden alkaessa jopa yksi ennakkosuosikeista, mutta kaukalossa joukkue on alisuorittanut hurjasti.

Edellinen päävalmentaja Lundh palasi joulukuussa HV:n valmennustiimiin Rahmin "tueksi" ja tammikuussa Lundh nostettiin takaisin päävalmentajaksi, kun Rahm sai viimein potkut. Otteet eivät ole dramaattisesti parantuneet tämän vaihdoksen jälkeenkään, ja vielä ennen karsintoja myös HV on hieman muokannut valmennuskokoonpanoaan, kun Pär Johansson ja Johan Davidsson tulevat "apukäsiksi". Kokkeja alkaa ainakin sopassa olla jo melko lailla.

Yhtä kaikki, putoamiskarsintasarjasta on tulossa yksi tämän kevään odotetuimmista jutuista Ruotsissa. Brynäs on pelannut korkeimman sarjatason ulkopuolella viimeksi 1960-luvulla ja HV:kin 1980-luvulla, joten tilannetta voisi verrata siihen, jos SM-liigaseuroista tiedettäisiin, että vaikka Ilves tai TPS putoaisi varmasti ja joutuisi Mestikseen.

Karsinnat käynnistyvät tiistaina 6.4. Sarjan kaikki ottelut näkyvät cmore.fi-suoratoistopalvelussa ruotsinkielisellä selostuksella. Ratkaisupelejä pyritään mahdollisuuksien mukaan samaan myös C More -kanavien puolelle ja suomeksi selostettuna.

SHL-karsintojen ohjelma:

ti 6.4. klo 20.25 Brynäs-HV71

pe 9.4. klo 20.25 HV71-Brynäs

ma 12.4. klo 20.25 Brynäs-HV71

to 15.4. klo 20.25 HV71-Brynäs

su 18.4. klo 20.25 TARVITTAESSA Brynäs-HV71

ti 20.4. klo 18.55 TARVITTAESSA HV71-Brynäs

pe 23.4. klo 20.25 TARVITTAESSA Brynäs-HV71

Lue myös:

    Uusimmat