Mainos

Shevardnadze: Murhayrityksen tekijät ulkomailta

Georgian presidentti Eduard Shevardnadze arvioi, että kansainvälinen terrorismi saattaa olla hänen murhayrityksensä takana. -Se oli hyvin suunniteltu ja valmisteltu sotilaallinen operaatio, Neuvostoliiton entinen ulkoministeri Shevardnadze sanoi tavattuaan toimittajia asunnollaan hyökkäyksen jälkeen.

Shevardnadze ei usko, että Georgiassa olisi omasta takaa sellaisia terroristivoimia, jotka olisivat voineet organisoida iskun.

Shevardnadze yritettiin murhata maanantaina maan pääkaupungin Tbilisin keskustassa. Shevardnadzen autosaattuetta tulitettiin kranaatinheittimillä ja konekivääreillä. Shevardnadze selvisi pitkälti henkivartijoidensa nopean toiminnan ansiosta, sillä nämä siirsivät hänet luotimyrskystä turvaan.

Hyökkäyksessä kuoli yksi henkivartija ja yksi haavoittui. Myös yksi hyökkääjistä kuoli ja häneltä löytyi todisteita vieraan maan kansalaisuudesta.

Shevardnadze epäilee teosta mitä ilmeisimmin entistä turvallisuusministeriä Igor Georgadzea, jonka sanotaan yrittäneen jo aiemmin murhata Shevardnadzen. -Tällainen teko on voinut tapahtua, koska yksi aiemman, elokuussa vuonna 1995 tehdyn murhayrityksen pääorganisoijista elelee hyvin Moskovassa, Shevardnadze sanoi. Venäjän viranomaisilta ei ole saatu väitteeseen välitöntä vastausta.

Georgia koki itsenäisyytensä uhatuksi

Toinen mahdollinen tuoreen murhayrityksen syy voi Shevardnadzen mukaan olla halu saada aikaan sekaannusta Georgiassa ja pilata sen mahdollisuudet kilpailla Kaspianmeren öljyn kuljettamisesta naapurimaasta Azerbaidzhanista.

Georgian ulkoministeriö näkee murhayrityksellä vieläkin kauaskantoisempia vaikutuksia. Sen mukaan teko tähtäsi Georgian ja muiden Kaukasuksen valtioiden itsenäisyyden, vakauden ja demokratian kehityksen horjuttamiseen, uutistoimisto Itar-Tass kertoi.

Georgian sisäministeriön mukaan maan viranomaiset etsivät parhaillaan hyökkäykseen osallistuneita miehiä, joita oli noin 10-15.

Georgian pääkaupunkiin Tbilisiin asetettiin tiistaina useita tarkastuspisteitä, ja pääkaupunkiin ja maasta pois pyrkineitä ajoneuvoja on pysäytetty. Lisäksi hallintorakennuksiin on asetettu vartijoita.

Jeltsin järkyttyi

Venäjän presidentti Boris Jeltsin ilmaisi tiistaina järkytyksensä Shevardnadzen murhayrityksestä. Jeltsin on parhaillaan Roomassa virallisella vierailulla, josta hän lähetti "sympatian ja solidaarisuuden" viestinsä.
-Presidentti on tuntenut Shevardnadzen jo pitkään ja pitää häntä rohkeana ja voimakkaana persoonallisuutena, Jeltsinin tiedottaja Sergei Jastrzhembski sanoi.

Jeltsin yhtyi Shevardnadzen kantaan siinä, että murhayrityksen takana olisi terroristeja. Hän kehotti kaikkia naapurimaita muodostamaan yhteisen rintaman etenkin Kaukasuksen aluetta uhkaavaa terrorismia vastaan, Jastrzhembski sanoi.

Myös Saksan ulkoministeri Klaus Kinkel lähetti Shevardnadzelle sähkeen ja sanoi olevansa äärimmäisen surullinen tapahtuneesta.
-Olen helpottunut siitä, että selvisitte vahingoittumattomana ja toivon teille kaikkea hyvää, Kinkel sanoi.
(STT-AFP-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.