Shell hankki itselleen vaivihkaa halventunutta venäläisöljyä – lupaa voittorahat humanitaariseen työhön

Venäjältä monien energiayhtiöiden tapaan vetäytynyt Shell on ostanut rahdillisen venäläistä öljyä reiluun alehintaan. Yhtiö kertoi eilen siirtävänsä venäläisestä öljystä kertyvät tuotot erilliseen rahastoon.

MTV Uutiset seuraa Ukrainan tapahtumia hetki hetkeltä.

Löydät tuoreimmat uutiset uutispalvelustamme sekä MTV Katsomosta joka päivä. 

Ukrainan sodan uhreja voi auttaa monin tavoin. Tästä artikkelista löydät ajantasaista tietoa auttamisesta

Ukrainan tilanne aiheuttaa monenlaisia tunteita. Tästä artikkelista löydät tietoja siihen, miten hakea apua itselle tai läheisellesi. 


Energiayhtiö Shell kertoi maanantaina lopettavansa toiminnan Venäjällä. Toissa päivänä perjantaina yhtiö kuitenkin tarttui mahdollisuuteen takoa arviolta 20 miljoonan dollarin voitot ostamalla venäläistä raakaöljyä alennettuun hintaan. Asiasta kertoo Finacial Times -lehti.

– Päätöksemme poistua maasta on päätös, jonka teemme vakaumuksella. Me emme voi – emmekä aio – seistä vieressä, Shellin toimitusjohtaja Ben van Beurden oli sanonut maanantaina.

Perjantaina yhtiö osti 725 000 barrelia Urals-raakaöljyä hyödykekauppias Trafiguralta. Ennätyksellisen edullinen hinta barrelia kohden oli 28,5 dollaria alle kansainvälisenä vertailukohtana käytettävän Brent-raakaöljyn hinnan.

”Olen hämmästynyt siitä, että Shell poimi tämän rahdin itselleen”

Kaupan yhteydessä arvioitiin, että Shell takoo ostamallaan raakaöljyllä noin 20 miljoonaa dollaria, kun öljy viedään sen jalostusjärjestelmän läpi ja myydään sitten eteenpäin kuluttajille.

– Olen hämmästynyt siitä, että Shell poimi tämän rahdin itselleen, FT:lle asiaa kommentoinut päiväkauppias totesi.

Kyseessä on ensimmäinen kauppa venäläisestä raakaöljystä sen jälkeen, kun Kreml käynnisti hyökkäyksen Ukrainaan viime viikolla.

Trafiguran etsi ostajaa koko viikon

Maailman suurimpiin raaka-aineiden välittäjiin lukeutuvan Trafiguran kerrotaan etsineen ostajaa koko viikon. Yhtiö on laillisesti velvollinen nostamaan useampia lasteja Uralsia kuukaudessa venäläisen Rosneftin kanssa solmitun sopimuksen mukaisesti.

FT:n mukaan markkinaa seuraavien keskuudessa oli ennakko-oletuksena, että öljyn ostaisi joko kiinalainen tai intialainen välittäjä tai öljyjalostaja, ei kansainvälinen energiajätti, joka vasta päiviä ennen kertoi vetäytyvänsä Venäjältä.

Kaupan jälkeen antamassaan lausunnossa Shell korosti, että se on kauhuissaan Ukrainan tapahtumista, ja että yhtiö on keskeyttänyt suurimman osan venäläiseen öljyyn liittyvästä toiminnastaan.

– Tällä hetkellä kuitenkin ostamme sitä ja muita venäläisiä tuotteita joillekin jalostamoille ja kemiantehtaille varmistaaksemme, että voimme jatkaa välttämättömien polttoaineiden ja tuotteiden tuotantoa, joihin ihmiset ja yritykset turvautuvat päivittäin, yhtiöstä kerrotaan.

Shell lupaa vähentää venäläisöljyn käyttöä

Shell kertoo aikovansa vähentää venäläisen öljyn käyttöä heti, kun se on mahdollista ja sopivia vaihtoehtoja saapuu markkinoille.

Eilen lauantaina yhtiö täydensi lausuntoaan kertomalla, että se aikoo suunnata kaikki ostamastaan venäläisestä öljystä kertyvät tuotot erilliseen rahastoon.

– Aiomme lähipäivinä ja lähiviikkoina tehdä yhteistyötä avustuskumppanien ja humanitaaristen järjestöjen kanssa määrittääksemme minne tähän rahastoon kerrytetyt varat tulisi suunnata niin, että ne parhaiten lievittäisivät niitä kauheita seurauksia, joita tällä sodalla on Ukrainan kansalle.

Lue myös:

    Uusimmat