Mainos

Sexpo ohjeistaa Sysmän yhtenäiskoulua: Pahoittelu ei poista asenteita – henkilökuntaa koulutettava

7:14
Video: Huomenta SUomessa keskusteltiin elokuussa koulukiusaamisesta

Sexpo kehottaa Sysmän yhtenäiskoulua panostamaan seksuaalikasvatusosaamiseen ja kouluttamaan henkilöstöään.

Seksuaalisuuden ja ihmissuhteiden asiantuntijajärjestö ottaa kantaa koulun rehtorin Tuula Vuorisen pahennusta herättäneisiin puheisiin.

Vuorinen päivitteli 12-vuotiaiden oppilaiden seksuaalisuutta, kuten homoutta, lesboutta ja hutsahtavaa pukeutumista Ylen MOT:ssä pari päivää sitten. Eilen rehtori pahoitteli sanavalintojaan.

– Vuorinen on pahoitellut huonoa sanavalintaa, mutta sanailun taustalla olevia asenteita pahoittelu ei poista.

– Rehtorin syrjivä puhe ja oppilaiden huorittelu on asiatonta ja epäammatillista. Tapaus osoittaa hyvin, että kasvatusalan ammattilaisten osaaminen seksuaalisuuden monimuotoisuudesta ja seksuaalikasvatuksesta on yhä valitettavan usein puutteellista, Sexpon asiantutijat korostavat tiedotteessaan.

Pukeutuminen osa kehitystä

Sexpo korostaa, että seksologiassa vakiintuneen tieteellisen ymmärryksen mukaan oma seksuaalinen suuntautuminen tiedostetaan yleensä jo lapsuudessa, ja se näkyy erilaisissa seksuaalisen kehityksen vaiheissa kuten varhaisissa ihastumisissa. 

Varhaismurrosikäiset kokeilevat myös erilaisia seksuaalisia rooleja ja ilmaisutapoja pukeutumisellaan. Se on normaali osa seksuaalista kehitystä ja itsenäistymisprosessia.

Pukeutumiseen ja itseilmaisuun kohdistuva paheksunta ja syrjintä antaa ymmärtää, että seksuaalisuudessa olisi jotakin väärää. Tällainen viesti on pahimmillaan hyvin vahingollinen ja voi aiheuttaa pitkäaikaisia ongelmia. 

– Kasvattajan tehtävänä on tarjota lapsille ja nuorille turvallinen ympäristö, jossa heidän seksuaaliseen kehitykseensä ja myös siihen liittyvään räiskyntään suhtaudutaan ymmärtävästi ja kunnioituksella.

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja