Pietarilainen Irina, 32, yritti asettua opposition ehdokkaaksi Venäjällä – dokumentti paljastaa, kuinka Putinin kannattajat ja viranomaiset torpedoivat kampanjan

Irina yritti asettua ehdolle Venäjän parlamenttivaaleissa – Putinin kannattajat kävivät kampanjatiimin vapaaehtoisiin käsiksi 3:07
Katso video: Putinin kannattaja kävi kampanjatiimin vapaaehtoisiin käsiksi

Naiset Putinia vastaan -dokumenttielokuva kertoo kolmesta naisesta, jotka kuuluvat oppositiopoliitikko Aleksei Navalnyin liikkeeseen. Kaksi heistä yritti asettua ehdolle Venäjän vuoden 2021 parlamenttivaaleissa, mutta viranomaiset tekivät kaikkensa estääkseen Putinin vastaehdokkaat.

Yksi heistä on 32-vuotias Irina Fatjanova, joka johti Navalnyin liikkeen toimistoa Pietarissa. Viisi kuukautta ennen Venäjän parlamenttivaaleja Navalnyin johtama liike kiellettiin, koska Putinin hallinto katsoi sen äärijärjestöksi.

Liikkeen jäseniä uhkaa vankilatuomio.

Dokumentissa seurataan Fatjanovan yritystä asettua ehdolle sitoutumattomana vaaleissa, minkä viranomaiset tekevät mahdottomaksi.

– Minun piti lähteä politiikkaan, koska muut olivat maanpaossa, tapettu tai vangittu, hän perustelee.

Ennen sosiaalisen median kanavien kieltämistä Venäjällä Fatjanova kampanjoi muun muassa YouTubessa, jossa hän vastasi kysymyksiin suorassa lähetyksessä.

Neljä tuhatta nimeä

Päästäkseen ehdolle Fatjanovan täytyy rekisteröityä aluevaalilautakunnassa ehdokkaaksi. Dokumentissa Fatjanova ja häntä kannattavat vapaaehtoiset ovat silminnähden häkeltyneitä ja onnellisia siitä, että Fatjanovan rekisteröityminen meni läpi.

Suurin työ on vielä edessä, sillä rekisteröitymisen jälkeen Fatjanovan on kerättävä vähintään 4 000 allekirjoitusta äänestäjiltä, jotta hän pääsee ehdokaslistalle. Urakassa häntä auttavat vapaaehtoiset.

Viranomaiset yrittävät kuitenkin sabotoida Irinan nimienkeräyskampanjaa. Putinin kannattajat repivät Fatjanovan vaalijulisteita. Poliisit uhkailevat vapaaehtoisia tekosyiden varjolla.

Putinin kannattajat yrittävät provosoida Fatjanovan kampanjaa saadakseen aikaan fyysisiä yhteenottoja.

– Poliisi saapuu heti pidättämään, Fatjanova sanoo.

Dokumentissa näkyy, kuinka ilmeisesti Putinin kannattaja käy käsiksi yhteen vapaaehtoisista. Fatjanova kannattajineen vaatii miestä vietävän poliisiasemalle.

Sen sijaan, että poliisi olisi pidättänyt vapaaehtoiseen käsiksi käyneen miehen, vapaaehtoiselle yritetään antaa sakot tuolin panemisesta laittomasti kadulle.

Vaalilautakunta kutsuu  kuulusteltavaksi

Kampanjan edetessä Fatjanovan suosio kasvaa ja hän tavoittaa paljon ihmisiä sosiaalisessa mediassa.

– Mitä suuremmaksi kasvamme, sitä pahemmaksi tämä muuttuu, Fatjanova sanoo.

Vaalilautakunta kutsuu Fatjanovan kuultavaksi uudelleen, eikä hän tiedä, mistä on kyse.

Käy ilmi, että lautakunta on muuttanut kantaansa. Fatjanova ei voi asettua ehdolle riippumatta siitä, kuinka monta allekirjoitusta hän kerää.

Fatjanova aikoo valittaa päätöksestä, joten hänen kampanjatiiminsä ei lopeta nimien keräämistä.

– Me jatkamme taistelua vapaan Venäjän puolesta. Kampanja jatkuu. Me sinnittelemme, vaikka pelottaa, sanoo yksi vapaaehtoisista.

Valitus hylätään

Fatjanova osallistuu aluevaalilautakunnan kokoukseen, jossa hänen valitustansa käsitellään.

Lautakunta perustelee ehdokkuuden lopettamista uudella säännöllä, joka rajoittaa oikeutta asettua ehdolle sellaisilta ihmisiltä, jotka ovat osallistuneet äärijärjestön toimintaan.

Kokouksessa myös Fatjanova saa puheenvuoron ja esittää keräämänsä yli neljä tuhatta kannattajan nimeä.

– En ole osallistunut ääriliikkeen toimintaan. Olette vaalilautakunnan jäseniä. Tehtävänänne on suojella vaaleja ja antaa ihmisten valita. Moni ihminen tukee minua. Heillä ei ole vaihtoehtoa. Toivon, että osa teistä poistaa ehdokkuuskieltoni.

Valtuuskuntaa ei kuitenkaan näytä Fatjanovan puheenvuoro hetkauttavan, ja he päättävät hylätä valituksen. Fatjanova ei voi asettua ehdolle vaaleissa.

Fatjanovalla on taakkanaan useita rikossyytteitä, joista hän voi saada jopa 10 vuotta vankeutta. Hän arvioi, että viranomaiset haluavat hänen pakenevan maasta. Katso alla olevalta videolta perustelut, miksi hän ei aio jättää kotimaataan.

Irinaa ei päästetty parlamenttivaaliehdokkaaksi – Putinin hallinto haluaa tämän poistuvan maasta vasten omaa tahtoaan 0:50

Katso koko dokumentti MTV-palvelussa tästä.

Lue myös:

    Uusimmat