Sellon ampumistragediassa kuoli viisi ihmistä – kylmäverisellä tekijällä oli kaksi motiivia: "Se oli päättäväinen, raaka ja julma teko"

Sellon joukkoampuminen uudenvuodenaattona 2009 - Ibrahim Shkupolli murhasi viisi ihmistä 12:16
VIDEO: Kauppakeskus Sellossa tapahtui ampumistragedia uudenvuodenaattona 2009: Ibrahim Shkupolli murhasi viisi ihmistä

Espoon Leppävaarassa sijaitsevassa kauppakeskus Sellossa tapahtui uudenvuodenaattona vuonna 2009 traaginen ampumatapaus. Kosovon albaani Ibrahim Shkupolli ampui vuoden viimeisenä päivänä neljä Prisman työntekijää. Sitä ennen hän oli surmannut entisen naisystävänsä. Lopuksi hän ampui itsensä.

Vuoden viimeisenä päivänä vuonna 2009 oli kova pakkanen ja ihmisiä liikkeellä paljon. Poliisille tuli hieman aamukymmenen jälkeen ilmoitus, että Sellossa oli ammuskeltu.

Shkupolli oli tullut sisään Sellon Prismaan kello 10.05 toisesta kerroksesta. Hän ampui kaupassa neljä työntekijää: 40-vuotiaan miehen, 34-vuotiaan miehen, 45 vuotiaan naisen ja 27-vuotiaan miehen.

Kaikki Espoon liikenevät poliisipartiot hälytettiin paikalle. Lisää poliiseja saatiin apuun Helsingistä ja Vantaalta.

Prisman työntekijät osasivat heti kertoa poliisille, että ampuja oli todennäköisesti yhden Prisman työntekijänaisen entinen miesystävä Ibrahim Shkupolli.

Poliisiradiossa epäillyn nimi kerrottiin jo ennen puolta yhtätoista.

– Tekijän henkilötiedot tulivat poliisin tietoon varhaisessa vaiheessa ja tieto vahvistui, kun saimme valvontakamerakuvat. Hyvin nopeasti saimme etsinnät käyntiin epäillyn löytämiseksi, rikosylikomisario (evp.), Sellon jutun tutkinnanjohtaja Tero Haapala kertoo Rikospaikan haastattelussa.

Ampujalla oli lähestymiskielto

Heti aamupäivällä poliisille selvisi, että Shkupollilla oli lähestymiskielto ex-naisystäväänsä kohtaan, joka asui aivan Sellon lähellä.

– Arveltiin, että tällä kiellolla voi olla jotain yhteyttä tähän tekoon. Lisäksi ex-puolison olisi pitänyt tulla töihin, mutta hän ei ollut tullut, joten etsintää suunnattiin ex-puolison asunnolle sekä ampujan asunnolle, Haapala kertoo.

Naisystävän asunnolla poliiseja odotti järkyttävä näky. Nainen löytyi kuolleena kotoaan. Henkirikos oli tehty teräaseella aikaisemmin samana aamuna, ennen ampumisia Prismassa.

– Se oli ollut päättäväinen, raaka ja julma teko. Ei mitään mahdollisuuksia puolustautua.

Ampujaksi epäilty Shkupolli löydettiin kuolleena omasta kerrostaloasunnostaan Espoon Suvelasta iltapäivällä.

Kaksi motiivia teolle

Kukaan tekijän lähipiiristä ei tiennyt miehen aikeista etukäteen. Shkupolli ei myöskään jättänyt jälkeensä mitään viestiä.

– Tässä oli oikeastaan kaksi syytä tai motiivia teolle. Toinen oli mustasukkaisuus ja toinen oli kostotyyppinen toiminta. Epäilty oli äärimmäisen mustasukkainen ex-kumppanistaan ja epäili, että Prisman joillain työntekijöillä saattoi olla suhde tähän hänen puolisoonsa, Haapala sanoo.

Miten Shkupolli eteni Prismassa ja kuinka suunnitelmallinen teko oli? Valvontakamerakuvista poliisille vahvistui, kuka tekijä oli. Katso yllä olevalta videolta Rikospaikan juttu Sellon ampumistragediasta uudenvuodenaattona vuonna 2009. 

Lue myös:

    Uusimmat