Sellon Prismaan käveli kylmäverinen mies ja ampui neljä itselleen tuntematonta ihmistä, koko karmeus paljastui vasta myöhemmin – näin koko Suomea järkyttänyt veriteko tapahtui kymmenen vuotta sitten

6:43

Tänään on kulunut kymmenen vuotta Sellon traagisesta ampumatapauksesta. Vuoden viimeisenä päivänä vuonna 2009 Ibrahim Shkupolli ampui neljä Prisman työntekijää Espoon Leppävaaran Sellossa. Sitä ennen hän oli surmannut yksityisasunnossa entisen naisystävänsä Minnan. Lopuksi hän ampui itsensä omassa kodissaan.

31. joulukuuta 2009 Suomessa valmistauduttiin pakkassäässä uuteen vuoteen. Ihmiset tekivät uudenvuoden valmistelujaan. Moni suuntasi ostoksille Espoon Leppävaarassa sijaitsevaan Sellon kauppakeskukseen.

Sinne lähti myös samana aamuna Kosovon albaani Ibrahim Shkupolli, kuitenkin täysin eri aikeissa kuin muut.

Ampui ensin kaksi ihmistä kaupassa

Shkupolli tuli sisään Sellon Prismaan kello 10.05 toisesta kerroksesta.

Hän kulki vaateosaston läpi, palasi takaisin ja kiersi urheiluosaston kautta kohti liukuportaita. Sitten hän laskeutui liukuportaat alas myymälän ensimmäiseen kerrokseen viihdeosastolle.

Shkupolli käveli kodintekniikka- ja tietokoneosastojen välistä käytävää puoliväliin, kääntyi vasemmalle ja tarkkaili hetken hyllyjen välissä työskennellyttä 40-vuotiasta työntekijää.

Shkupolli siirtyi seuraavan hyllyn päähän, pysähtyi ja jatkoi miehen tarkkailua. Shkupolli käveli sitten miehen taakse ja ampui tätä kahdesti päähän kello 10.08.

Työntekijä tunnisti ampujan

Laukaukset ammuttuaan Shkupolli käveli liukuportaiden vieritse kohti liha- ja juusto-osastoja, sieltä hedelmä- ja vihannesosastolle, missä hän surmasi 34-vuotiaan työntekijän päähän ampumalla kello 10.08.

Prisman toinen naistyöntekijä keskusteli 34-vuotiaan kanssa juuri, kun Shkupolli ampui miehen. Nainen tunnisti ampujan Prisman maitovastaavan Minnan entiseksi miesystäväksi Ibrahim Shkupolliksi.

Tämän jälkeen Shkupolli poistui myymälän ensimmäisestä kerroksesta kassojen välistä. Hän lähti pois Prismasta oltuaan siellä runsaat kolme ja puoli minuuttia ja ammuttuaan kaksi ihmistä.

Mutta hän poistui vain hetkeksi, tullakseen jatkamaan karmivaa tekoaan hetken päästä.

Hätäkeskus sai useita soittoja

Hätäkeskus sai ensimmäiset ilmoitukset Sellosta heti tapahtumien aikaan, kello 10.08. 

Prisman tiimivastaava soitti hätäkeskukseen ja kertoi, että tavaratalossa ammutaan. Hän kertoi heti ampujan tuntomerkit.

Tämän puhelun jälkeen hätäkeskus sai vielä useita ilmoituksia ampumisesta ja useista uhreista.

Toisen kerran kauppaan

Kello 10.10 Shkupolli tuli uudelleen Prismaan toisesta kerroksesta ja kulki kohti urheiluosastoa.

Siellä hän surmasi ensin takaapäin päähän ampumalla 45-vuotiaan naisen. Työntekijän ampumista ei näy kameratallenteilla.

Tämän jälkeen kello 10.11 Shkupolli surmasi pakoon yrittäneen 27-vuotiaan miestyöntekijän niin ikään urheiluosastolla ampumalla tätä kahdesti rintaan.

Shkupolli poistui juosten toisen kerroksen kassojen läpi ulos liikkeestä. Toinen käynti Prismassa kesti vain 57 sekuntia.

Kaupassa satoja asiakkaita

Shkupolli ampui Prismassa yhteensä kymmenen laukausta. Prismassa oli tapahtumahetkellä noin 300 asiakasta ja 80 työntekijää.

Yksi Prisman työntekijöistä juoksi läheiselle silmäasemalle pyytämään apua. Siellä oli kaksi sairaanhoitajaa, jotka lähtivät Prismaan. Kaupan alakerrasta he löysivät yhden miesuhrin pahasti haavoittuneena. Miehen pään ympärillä oli iso verilammikko. Sairaanhoitajat aloittivat miehen elvyttämisen.

Ensimmäinen poliisipartio oli paikalla kello 10.11. Tuolloin ampumisen ääniä ei enää kuulunut.

Tekijää ei näkynyt missään.

Prismaan tuli nopeasti lisää poliiseja, vartijoita ja pelastuslaitoksen henkilökuntaa. Koko Sello eristettiin ja ihmiset käskettiin ulos kauppakeskuksesta.

– Paikalle tuli mies- ja naispoliisi, jotka pyysivät meitä jatkamaan elvytystä kertoen, että kohta saisimme apua. Paikalle tulikin sitten sairaankuljettajia. Radiosta tuli käsky poistua paikalta, koska tapahtumapaikka ei ollut vielä turvallinen. Uhri jouduttiin jättämään lattialle, koska paareja ei ollut mukana, toinen sairaanhoitajista kertoi esitutkinnassa.

Ampumisen uhrit kuolivat kauppaan

Prismasta pelastushenkilökunta löysi yhteensä neljä ihmistä ammuttuna, yksi heistä oli nainen ja kolme miehiä.

Uhreja yritettiin auttaa, mutta turhaan. Hyvin nopeasti kävi ilmi, että heidän hyväkseen ei ollut tehtävissä mitään.

Prisman työntekijät osasivat heti kertoa poliisille, että ampuja oli todennäköisesti yhden Prisman työntekijänaisen entinen miesystävä Ibrahim Shkupolli. Miehellä oli lähestymiskielto naista kohtaan.

Poliisiradiossa ilmoitettiin kello 10.27 ensimmäisen kerran epäillyn tekijän nimi.

Nainen oli surmattu raa'asti veitsellä

Kun kävi ilmi, että tekijä oli poistunut Prismasta, poliisi lähti heti tavoittelemaan Shkupollia tämän entisen naisystävän Minnan asunnolta Leppävaarasta ja Shkupollin omalta asunnolta Espoon Suvelasta.

Poliisi meni sisälle naisystävän kotiin Ruutikadulle. Näky oli järkyttävä. 

Minna löytyi surmattuna omasta asunnostaan. Tutkinnassa selvisi, että Shkupolli oli surmannut naisen veitsellä jo aikaisemmin samana aamuna.

Verinen veitsi löytyi naisen viereltä asunnosta. Surma oli tehty erityisen raa'alla tavalla.

Naapuri kuuli tömähdyksiä

Tutkinnassa selvisi, että Shkupolli oli viettänyt edellisen yön ex-naisystävänsä luona. Surmia edeltäneenä iltana mies ja nainen liikkuivat yhdessä.

Poliisin esitutkinnassa naisen entinen työkaveri kertoi nähneensä heidät yhdessä ostoksilla ruokakaupassa.

Aamulla seitsemän aikaan Shkupolli lähti Minnan autolla käymään entisen puolisonsa ja lastensa luona Espoossa.

Shkupolli palasi kuitenkin ex-naisystävänsä luo aamukahdeksalta, jolloin hän surmasi Minnan raa'asti veitsellä.

Naisen naapuri kuuli asunnosta puoli yhdeksän aikaan aamulla tömähdyksiä ja pian sen jälkeen hän kuuli oven käyvän ja nopeita askelia portaissa.

Naisen työkaveri soitti Minnalle vielä aamulla puoli yhdentoista jälkeen, mutta tämä ei enää vastannut. Naisen olisi pitänyt tulla töihin kello 10.30.

Mies surmasi itsensä

Poliisit menivät samana päivänä ennen puoltapäivää myös Espoon Suvelaan, missä Shkupolli itse asui kerrostalossa.

Parkkipaikalta ei löytynyt Shkupollin omaa autoa, eikä poliisi tuossa vaiheessa osannut vielä etsiä Shkupollin ex-naisystävän autoa, joka oli parkkipaikalla.

Poliisi tarkkaili Shkupollin asuntoa ulkopuolelta, mutta mitään havaintoja miehestä ei saatu. Naapuri kuuli kuitenkin aamupäivällä kerrostalossa erikoisen äänen.

– Kun kuulin äänen, johon heräsin ajattelin heti, että "mikä se oli". Ääni tuli minun mielestä talon sisältä. Ääni oli sellainen, mikä ei normaalisti ole kuulunut naapurustosta. Pamauksia oli yksi ja sen jälkeen kuului aivan normaaleja elämisen ääniä talosta. Katsoin pamauksen jälkeen kelloradiota ja kello oli tuolloin 11.13, todistaja kertoi myöhemmin poliisille.

Iltapäivällä poliisi sai paikalle lisävoimia ja Shkupollin asuntoon mentiin sisään.

Kello 14.22. poliisiradiossa ilmoitettiin, että asunnossa oli ampujan tuntomerkkeihin sopiva mies kuolleena. Shkupolli oli surmannut itsensä ampumalla.

Asunto oli kalustamaton ja makuuhuoneen lattialla oli pelkkä patja. Vainaja makasi selällään patjan päällä. 

Asunnon seinällä oli kehystettynä Shkupollin entisen naisystävän Minnan valokuva.

Motiivina sairaalloinen mustasukkaisuus

Raa'an väkivallan teon motiivi oli mitä ilmeisimmin Shkupollin sairaalloinen mustasukkaisuus entistä naisystäväänsä kohtaan.

Naisen lisäksi hän halusi surmata myös tämän läheisiä työtovereita, joita hän ei kuitenkaan itse tuntenut.

– Teko tapahtui hyvin nopeasti, ja hän kohdisti ampumisen näihin neljään, rikosylikomisario Tero Haapala keskusrikospoliisista kertoi teon jälkeen MTV:n uutisille.

Haapalan mukaan Shkupolli olisi voinut surmata muitakin Prisman työntekijöitä, jos olisi halunnut.

– On osin tietysti auki, miksi hän ampui juuri nämä henkilöt. Se liittynee osittain hänen naisystäväänsä, joka oli läheinen työtoveri näiden surmattujen kanssa. Mutta lopullista selvyyttä siihen, miksi juuri nämä, ei esitutkintakaan tuo, Haapala kertoi tuolloin.

9:47

Häiriköi lähestymiskiellosta huolimatta

Shkupolli oli määrätty lähestymiskieltoon entistä naisystäväänsä kohtaan keväällä 2009. Kiellosta huolimatta hän häiriköi naisen työpaikalla Sellon Prismassa ja seurasi naista.

Prisman henkilökunnan mukaan Shkupolli oli tehnyt kauppaan "tiedustelumatkoja", jolloin hän tarkkaili naista ja tämän työkavereita.

– Ibrahim alkoi Sellon Prismassa "häiriköimään" läsnäolollaan ennen lähestymiskiellon alkamista keväällä 2009, kun nainen oli eroamassa tästä miehestä. Ibrahim kävi päivittäistavaraosastollamme ja tarkkaili tuijottelemalla naista ja tämän tekemisiä. Ohi kulkiessaan Ibraham oli "uhitellut" johtotiimin miesjäseniä, joihin kuului teossa kuolleet kaksi miestä, Prisman johtaja kertoi poliisikuulusteluissa.

Nainen pelkäsi miestä

Minna myös liikkui Shkupollin seurassa vielä syksyllä 2009, vaikka tämä oli määrätty lähestymiskieltoon naista kohtaan.

Useat todistajat ja naisen sukulaiset kertoivat poliisille, miten täydellisesti Shkupolli pyrki hallitsemaan naisen elämää. Minnalla ei olisi saanut olla mitään muuta elämää kuin yhdessä Shkupollin kanssa.

Hallitsemiseen liittyi myös naisen pahoinpitelyä ja uhkailua. Uhkailut kohdistuivat naisen lisäksi myös hänen lähipiiriinsä, kuten sukulaisiin, ystäviin ja työtovereihin.

– Minna kertoi minulle, että Shkupolli aikoo päästää hänet päiviltä. Hän oli paljon uhkaillut Minnaa. Shkupolli oli myös esitellyt Minnalle puukkoaan ja sanonut, että kun hän Minnan tappaa, hän tekee sen niin, että koko maailma hänet muistaa. Koko ajan uhkailu jatkui ja Minna eli pelossa. Siksi Minna teki pitkiä työpäiviä, ettei tarvinnut olla yksin kotona, naisen työkaveri kertoi poliisille.

– Minna kertoi, että hän ei tule koskaan pääsemään eroon Ibrahimista ennen kuin tämä tappaa hänet. Minna kertoi, että hänestä tulee ennakkotapaus Suomessa. Ibrahim oli kertonut, että hän tappaa ensin Minnan, hänen sukulaisensa ja ystävänsä ja sen jälkeen itsensä, yksi todistajista kertoi kuulusteluissa.

Välillä mies piti naisen puhelinta hallussaan, ja jos puhelimeen tuli jokin tapahtuma, nainen joutui siitä miehen kuulusteltavaksi.

– Ibrahim hallitsi Minnaa ja tämän elämää täydellisesti. Seksiasioista Minna sanoi, että se on pelkkää väkisinmakuuta, kolmas todistaja kertoi.

Katso Jarkko Sipilän juttu:

Tuli Suomeen perheensä kanssa

Ibrahim Shkupolli muutti puolisonsa ja kahden lapsensa kanssa Suomeen joulukuussa 1990 Norjasta. Norjaan Shkupollin perhe oli muuttanut Ruotsista, missä heidän lapsensa olivat syntyneet.

Perheelle myönnettiin Suomessa turvapaikka ja he jäivät asumaan Mikkeliin. Vaimostaan Shkupolli erosi elokuussa 1993.

Minnan Shkupolli tapasi vuonna 1991 ja pari alkoi seurustella. Seurustelua kesti vuoteen 1999 saakka, jolloin nainen halusi lopettaa suhteen.

Shkupolli ei sitä kuitenkaan hyväksynyt, vaan alkoi vainota naista monin eri tavoin.

Nainen muutti asuinpaikkaansa ja puhelinnumeroitaan, mutta Shkupolli sai ne aina selville. Nainen myös irtisanoutui työpaikoistaan, jotta olisi päässyt miestä pakoon.

Nainen ei päässyt pakoon

Naisen terveystiedoista löytyi vuodesta 1998 alkaen mainintoja vaikeasta parisuhteesta, henkisestä painostamisesta, sairaalloisen mustasukkaisen miesystävän uhkailusta ja vainoamisesta.

Hetkeksi pariskunnan välit lämpenivät vielä vuonna 2007 ja nainen muutti syksyllä asumaan miehen luo Espooseen. Suhteen ongelmat kuitenkin jatkuivat ja kesällä 2008 nainen muutti asumaan omaan asuntoonsa.

Huhtikuussa 2009 Shkupolli määrättiin lähestymiskieltoon naista kohtaan.

Sitä hän ei sietänyt, vaan toteutti uhkauksensa ja surmasi entisen naisystävänsä tavalla, joka jäi rikoshistoriaan.

Lisää aiheesta

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Olemme päivittäneet MTV Oy:n tietosuojakäytännön. Päivityksen yhteydessä Mediahub Oy:n tietosuojakäytäntö on yhdistetty osaksi MTV:n tietosuojakäytäntöjä. Lue lisätietoja tästä.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja