Selätä sotku – 10 toimivinta vinkkiä kodin siisteyteen

Ahdistaako sotkuinen koti? Ei hätää, näillä vinkeillä saat kodin pysymään järjestyksessä helpommin.

Kodin sotkuisuus vaivaa lukuisia perheitä. Useimmiten sekasorto löytyy lasten makuuhuoneista, kodin työhuoneesta, kellarista tai ullakosta. Mitä siistin ympäristön luomiseksi tarvitaan? Tässä kymmenen parasta kodin järjestelyvinkkiä!

1. Löydä paikka jokaiselle asialle

Yksi syy siihen, miksi tavaroilla ja papereilla on tapana kertyä pinoihin niin pöydille kuin lattioille on, ettei niille ole "kotia". Järjestä niille sellainen! Kun laitat tavarat paikkaan, joissa niitä tulee myös käytettyä, varmistat paremmin että ne myös laitetaan takaisin omalle paikalleen. Jos esimerkiksi salaattikulhon paikka on keittiön ylimmällä hyllyllä, on aika epätodennäköistä, että laittaisit sen usein paikoilleen.

2. Leiki sottakyttää

Mitä paremmin pystyt pitämään tavarat poissa kotoasi, sitä varmemmin niitä ei kerry lojumaan nurkkiin. Otetaan vaikkapa ilmaislahjat. On varmaan ihan kiva saada joku hassunhauska muki, mutta tuletko todella käyttämään sitä? Nauttimaan siitä? Jos et, kieltäydy siitä. Tai sanotaan, että olet kyltymätön lukija. Voit toki ostaa kirjoja – mutta mikset lainaisi (ja palauttaisi!) niitä kirjastosta? Yritä kaikin keinoin estää tarpeettomien tavaroiden pääsy kotiisi, ennen kuin niistä muodostuu ongelma.

3. Selvitä sotkun tausta

Tutkiskele säännöllisin väliajoin kotisi sotkulta ja mieti hetki, miksi kasaan on kertynyt jotain tavaraa. Usein ei ole kyse siitä, mistä luulet. Ajattele vaikka keittiön tiskiallasta. Ihmiset usein ajattelevat, että tiskit kertyvät sinne, koska on liian vaivalloista laittaa ne tiskikoneeseen. Monesti he kuitenkin inhoavat sen purkamista, sillä silloin muovisista astioista usein ropisee vedet päälle. Kun ymmärrät ongelman, sille on helpompi keksiä ratkaisu.

4. Unohda säilytyslaatikkojen shoppailu

Sotkun uhrit ajattelevat usein ratkaisun löytyvän erilaisista säilytyslaatikoista ja -rasioista, joten he suunnistavat kauppaan ostamaan niitä. Tämä on virhe. Vaikka laatikoita on kiva mennä ostamaan, järjestely ei ala shoppailureissusta. Kauppaan kannattaa suunnata vasta sen jälkeen, kun olet lajitellut tavaroitasi ja heittänyt osan niistä pois.

5. Heivaa kaksoiskappaleet

Miksi sinulla on kolme teflonlastaa, kun yksikin riittää? Tai kuusi harjaa tai 17 kahvimukia? Helpon tapa nujertaa epäjärjestys on heivata tuplakappaleet kierrätykseen tai roskiin. Kokeile tätä simppeliä keinoa: kun hankit jotain uutta, heitä saman tavaran vanha versio roskikseen (tai kierrätykseen). Kun aiot hommata uuden television, mieti ensin, mitä aiot tehdä vanhalle.

6. Varo nostalgiaa

Jos olet lastansa jumaloiva vanhempi, ei ole helppoa heittää pois lapsen luomuksia, oli kyse sitten toisella luokalla tehdystä pastellityöstä tai kylmälaukun kokoisesta keskiaikaisesta pahvilinnasta. Sinun täytyy kuitenkin pystyä tähän, jos haluat päästä epäjärjestyksestä eroon. Jos sinua yhtään helpottaa, ota tavarasta valokuva – näin se pysyy muistoissasi tilaa viemättä. Kumpaa mieluummin katselet 30 vuoden päästä: valokuvaa pahvilinnakkeesta vai itse koinsyömää pahvilinnaketta? Tietysti on asia erikseen, jos haluat säilyttää jotain todella erityistä lapsesi luomaa. Ja ehkä pitää sitä jopa esillä kotonasi.

7. Karsi vaatehuonettasi

Todennäköisesti vaatehuoneesi on täpötäynnä vaatteita, joita harvemmin pidät. Yleensä pidämme suurimman osan ajasta vain 20 prosenttia vaatteistamme. Lajittele omat ja lastesi vaatteet joka vuodenajan päätteeksi. Eikö jokin vaate enää sovi sinulle tai onko se epämukava? Heitä se pois. Vie vaatteet lopulta kirpputorille tai kierrätyskeskukseen. Äläkä pidä vaatteita vain, koska ajattelet ehkä tarvitsevasi niitä jonain päivänä. Yksi avainsana sotkun selättämiseen on nimenomaan tavaroista eroon pääseminen, ei vain niiden järjestely. Ne eivät ole sama asia.

8. Etsi helpompia järjestelyratkaisuja

Usein siisteysvaikeuksiin löytyy helppo ratkaisu. Jos et esimerkiksi meinaa millään muistaa ottaa avaimia mukaan kotoa lähtiessäsi, laita ulko-oveen pieni naula, johon laitat avaimet aina roikkumaan. Tai jos varaston lattiatila alkaa täyttyä, voisitko kiinnittää hyllyn katonrajaan? Vievätkö CD-levyjen kannet turhaa tilaa? Ota ne ulos koteloistaan ja säilytä niitä CD-kansiossa.

9. Luo työkalupakkeja

Käytä kenkälaatikon kokoisia säilytyslaatikoita apunasi luomaan erilaisia varustepakkauksia, mitä tarvitset jotain tiettyä tehtävää varten. Voisit esimerkiksi luoda kengänkiillotuspakin, kynsihuoltopakin ja niin edelleen. Näin löydät helposti juuri siihen hommaan tarvittavat tavarat ja ne pysyvät hyvin järjestyksessä.

10. Pysy aikataulussa

Jotkut tilat, kuten keittiön työtasot, tarvitsevat päivittäistä siivousta ja toisiin pintoihin riittää, että ne putsaa viikoittain tai kuukausittain. Kun se aika tulee, ole systemaattinen. Ota esimerkiksi yksi keittiön laatikosto ja järjestä tavarat kahteen pinoon: keittiövälineisiin, joita käytät usein ja niihin, joita käytät vähemmän. Ole kärsivällinen, jokainen siivousurakka vie aikansa. Monesti tulee arvioitua ajankäyttö pieleen. Jos luulet siivouksen vievän kaksi tuntia, varaa sille neljä. Äläkä lannistu, jos sotkun taltuttamisessa menee suunnittelemaasi kauemmin.

Miten siivousurakkasi käykin, yritä olla nolostelematta sotkua. On tärkeää muistaa, ettei järjestelyn tarvitse olla täydellistä ja "tarpeeksi hyvä" todella tarkoittaa sitä. Kuolinvuoteellasi tuskin pohdit, että kunpa olisit löytänyt täydellisen säilytysastian järjestelemättömille tavaroille. Älä siis jumiudu siivousrätin kanssa kotiin, vaan muista viettää aikaa perheen ja ystävien kanssa. Nämä vinkit toivottavasti vapauttavat aikaasi siihen!

Lue myös:

AVA

Lähde:Webmd.com

Kuvat: Shutterstock

Lue myös:

    Uusimmat