Seksuaalirikosvyyhti järkytti Oulua vuosi sitten – kaupunki tarttui toimeen ja laittoi miljoonapotin rikosten torjuntaan

5:29
Näin Oulussa on alettu ennaltaehkäisemään seksuaalirikoksia.

Laaja seksuaalirikosvyythi kuohutti Oulussa – ja myös muualla Suomessa – noin vuosi sitten. Kaupungissa on tartuttu tiukasti toimeen, jotta vastaavia tapauksia saadaan ehkäistyä ennalta.

Turvallinen Oulu -hanke pyrkii tarttumaan ongelmaan monialaisesti. Vuoteen 2021 kestävällä hankkeella on hintaa 2,4 miljoonaa euroa, joista valtion kassasta menee noin puolet.

Projektijohtaja Kati Kaarlejärvi kertoo, että hankkeen tavoitteena on vähentää seksuaalirikoksia ja seksuaalista häirintää mutta myös lasten ja nuorten osallistaminen ja seksuaalikasvatus.

Nuorten kohtaaminen avainasemassa

Tähän on pyritty jalkautumalla nuorten pariin niin kutsutun Nopsa-tiimin avulla. Nopsa-tiimissä on sosiaali-, terveys- ja opetusalan ammattilaisia.

Turvallinen Oulu -hankkeella pyritään myös maahanmuuttajien parempaan integraatioon. Monikulttuurinen Kaasi-tiimi kohtaa nuoria heidän vapaa-ajallaan.

– Kaasi-tiimit ja Nopsa-tiimit ovat tavoittaneet tuhansia nuoria kouluissa ja vapaa-ajan toiminnoissa. Uskon, että se on lisännyt lasten ja nuorten turvallisuuden tunnetta, kun siellä on kiireettömiä aikuisia kohtaamassa lapsia ja nuoria, Kaarlejärvi kertoo.

50 rauhantekoa kouluissa

Nuorten osallistaminen on näkynyt vahvasti esimerkiksi Gutzy go -projektissa, jossa lapset ja nuoret saivat itse suunnitella 50 rauhantekoa, jotka toteutettiin yhdessä. Projektissa oli mukana viisi koulua Oulusta.

– Se selvästi lisäsi iloa kouluissa ja lähiympäristössä, Kaarlejärvi sanoo.

Katso projektijohtaja Kati Kaarlejärven ja Oulun kaupungin sivistys- ja kulttuurijohtaja Mika Penttilän haastattelut artikkelin videolta.

Lisää aiheesta

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Olemme päivittäneet MTV Oy:n tietosuojakäytännön. Päivityksen yhteydessä Mediahub Oy:n tietosuojakäytäntö on yhdistetty osaksi MTV:n tietosuojakäytäntöjä. Lue lisätietoja tästä.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja