Seksologi vastaa: Olenko voyeristi?

Seksologi vastaa sinua askarruttaviin kysymyksiin seksistä ja seksuaalisuudesta. Voit lähettää myös oman kysymyksesi seksologille.

"Olen kolmekymppinen, seksuaalisesti kohtalaisen aktiivinen nainen. Olen naimisissa ja rakastan miestä, johon tunnen fyysistä vetoa. Minua mietityttää sellainen asia, että en koskaan ole saanut orgasmia itsetyydytyksellä tai yhdynnässä/miehen kiihottaessa minua pelkällä toiminnalla, vaan olen aina tarvinnut seksifantasiat avuksi.

Kun tekee mieli, rakastelen mieheni kanssa, verkkokalvollani alkaa pyöriä itsekuviteltu porno, jossa on täysin vieraita ihmisiä, enkä itse ole niissä mukana koskaan. Ajatukset, joissa kuvittelen itselleni seksuaalisia tekoja ei kiihota. Ajattelen mielessäni seksitilanteita, ja näen koko näkökulman miehen näkökulmasta, kuinka naisen muodot, liikkeet saavat miehen kiihottumaan ja se miehen kiihottuminen kiihottaa minua. Onko tämä normaalia, etten näissä kuvitelmissa koskaan kuvittele itseäni? Onko se voyerismia?

En kuitenkaan koskaan tunne halua hakeutua oikeisiin tirkistelytilanteisiin.

Taustallani on lapsuus ilman isää ja hyvin rikkova varhaisaikuisuuden ihmissuhde, jossa olin hyvin alistettu ja mies petti minua hyvin rumasti. Olen miettinyt, onko seksuaali-identiteettini jotenkin rikkonainen?
T. Mirkku


Voyerismillä tarkoitetaan taipumusta, jossa ihminen lähes pakonomaisesti haluaa tirkistellä toisten intiimiä seksuaalista kanssakäymistä. Tirkistely tapahtuu useimmiten toisten tietämättä ja johtaa tirkistelijän omaan kiihottumiseen.

Koska et tirkistele salaa toisten intiimejä seksuaalisia toimintoja, en oikein näe sinua voyeristina. Sen sijaan kyseessä on Sinun tapasi fantasioida.

Fantasiat ovat eroottisesti kiihottavia mielen kuvia. Ei ole mitenkään tavatonta, että ihminen tarvitsee kiihottumisensa tueksi fantasioita. Itse asiassa se on jopa toisin päin; jos ihmiseltä puuttuu kokonaan eroottiset fantasiat se voi kaventaa ja köyhdyttää eroottista elämää.

Fantasia on tietyllä tavalla silta todellisen ja kuvitellun välillä. Kun tässä nimenomaisessa hetkessä on jotakin, joka häiritsee omaa kiihottumista, voi fantasian avulla aivan mainiosti ikään kuin huijata omia aivojaan. Aivoille fantasia on yhtä todellista, kuin se elävässä elämässä tapahtuva tapahtuma, ja siksipä fantasia on mitä mainioin keino pitää omaa seksuaalivirettä yllä.

Jokaisella ihmisellä on omanlaisensa fantasiagalleria. Sinä kiihotut ajatuksesta miehen kiihottumisesta. Fantasiat ovat Sinun yksityisintä aluettasi, eikä niitä tarvitse jakaa toisten kanssa, ellet halua. Fantasiat rikastuttavat seksuaalielämääsi ja tuovat siihen sellaisen toivotun lisämausteen, josta et muusta toiminnasta saa. Yleensä fantasiat ovat ihan turvallisia, eikä niistä tarvitse olla huolissaan.

Toisaalta on siten kokonaan toinen asia, voisiko kyseessä olla jonkin asteinen dissosiaatio. Dissosiaatiossa mieli liukuu pois tästä hetkestä. Kun assosiaatio on yhdistämistä, dissosiaatio on sen vastakohtana erottumista ja erottamista: mieli erottaa itsensä pois nykyisyydestä ja siirtää mielikuvittelumaailmaan.

Voiko intiimissä hetkessä tietoisena läsnä oleminen olla Sinulle liian vaativaa tai ahdistavaa? Onko helpompi liukua pois miehesi läheisyydestä omaan fantasiamaailmaasi. Jos taustalla on jonkin asteinen traumatisoituminen, voi seksi läheisen ihmisen kanssa olla joillekin aivojen osille niin haastavaa, että on parasta liukua pois tästä hetkestä.

Mitä sitten tehdä kaiken tämän kanssa?

Niin kauan, kun asiat toimivat, eikä fantasioinnista seuraa suurempia vaikeuksia tai ahdistusta, jatka toimintaasi entiseen malliin. Älä huolestu fantasiamateriaalistasi, vaan näe se tärkeänä osana Sinun omaa henkilökohtaista seksuaalisuuttasi. Jos kuitenkin tulet siihen tulokseen, että haluat tutkia asiaa tarkemmin, hakeudu joko seksuaaliterapeutin, traumaterapeutin tai näihin perehtyneen psykoterapeutin juttusille.

Teksti:
Leena Hattunen
Kliininen seksologi

Kuvat: Shutterstock

Lue myös:

    Uusimmat