Seitsemän puvun suunnittelija Katri Niskanen: Näin asu Linnan juhliin syntyy

Suomen Muodin huipulle -ohjelman ensimmäinen voittaja Katri Niskanen valmistaa tänä vuonna Linnan juhliin ennätykselliset seitsemän pukua. Ahkera muotisuunnittelija ei ole kiireestä moksiskaan, vaan suhtautuu odotettuun ruuhkapiikkiin kunnianhimoisesti.

Katri Niskasen, design by katri/n -merkin äidin ja Muodin huipulle -ohjelman ensimmäisen kauden voittajan vuodelta 2010 suunnittelemia asuja nähdään tänä vuonna itsenäisyyspäivän juhlallisuuksissa jopa seitsemän kappaletta. Viime vuodesta lukumäärä on tuplaantunut ja uusia pukutilaajia on tullut mukaan runsaasti.

Niskanen suunnittelee puvun yhdelle vuoden odotetuimmista vieraista, poptähti Jenni Vartiaiselle, kokoomuksen kansanedustajalle Sanna Lauslahdelle ja europarlamentaarikko Riikka Mannerille. Niskasen puvuissa esiintyvät myös jääkiekkoilija Janne Lahden puoliso Marika Lahti, maailmanmestarihiihtäjä Matti Heikkisen puoliso Suvi Heikkinen, Suomen Jääkiekkoliiton toimitusjohtajan puoliso Kati Nurminen ja Angry Birds -mobiilipelin luojan puoliso Teija Vesterbacka.

Aikaisemmin Niskanen on suunnitellut esiintymisasuja Jenni Vartiaiselle ja Linnan juhliin pukuja Sanna Lauslahdelle.

– Tuntuu hyvältä, että minut on valittu monen vaihtoehdon joukosta puvun tekijäksi, Niskanen hehkuttaa.

Naisen mielestä Linnan juhlat ovat koko kansan juhla, jota monet seuraavat jo pukujen vuoksi. Hän itse katsoo jännityksellä juhlallisuudet ja odottaa yllätyksiä pukuvalinnoissa.

– Omia asiakkaitaan odottaa tietenkin eniten, nainen myöntää.

Mukava kiire

Seitsemästä puvusta vastuun ottaminen tarkoittaa väistämätöntä kiirettä, mutta muotisuunnittelija suhtautuu siihen positiivisesti. Tulevan viikonlopun ja maanantain ennen varsinaista pääpäivää Niskanen kuluttaa täysin Linnan juhlien asujen parissa.

– Sovituksia on vielä jäljellä, mutta ajatuksena on, että saisin puvut käyttäjilleen viimeistään maanantaina. Kiire on itsensä likoon laittamista ja tällainen tilaisuus tulee vain kerran vuodessa. Tunnen onneksi myös omat rajani työnteon suhteen, Niskanen toteaa.

Veistoksellista pehmeyttä

Kaikki naisen käsistä lähtevät puvut tulevat olemaan veistoksellisen pehmeitä, vaikkei niissä varsinaista yhtenäistä linjaa olekaan.

– Osassa puvuista on värikylläisiä ja voimaa antavia värejä, kun taas osassa rakastamiani taitettuja nougatin ja kullan sävyjä. Vaikka värimaailman suhteen ei ole selkeää ja yhtenäistä linjaa, yhdistää asuja tietynlainen selkeys. Vaatteen pitää näyttää kokonaiselta ja linjakkaalta. En koristele vaatteitani turhaan, vaan kaikella on tarkoituksensa. Laskoksia teen esimerkiksi kunnioittaakseni naisvartaloa, joka vaatii muotoa ja kolmiulotteisuutta puvulta.

Uniikkipuvun voima

Uniikkipuvun vahvuus on Niskasen mielestä persoonallisuus. Suunnittelijan mielestä on ollut hyvä, ettei asujen tilaajilla ole ollut liian selkeitä toiveita niiden suhteen.

– Joskus on helpompi tehdä asu ihmiselle, jota ei tunne liian hyvin. Silloin katsoo vain pinnallista ulkokuorta. Toisaalta taas se voi olla hankalaa, koska puvun pitää onnistua samalla olemaan asiakkaan toiveiden mukainen ja saada hänet tuntemaan itsensä kotoisaksi ja kauniiksi.

Niskanen iloitsee siitä, että kaikki tilaajat ovat hyväksyneet hänen visionsa, vaikka joidenkin mielestä vaikkapa värit ovatkin tuntuneet aluksi itselle vierailta.

– On hyvä, ettei lähdetä liikkeelle turvallisimman kautta, vaan luotetaan toisen visioon, hän tiivistää.


Linnan juhlat 2011 MTV3-kanavalla ke 7.12. klo 18 alkaen!


MTV3/Helmi

Teksti: Jenni Junkala

Kuvat: Ville Paul Paasimaa ja Lehtikuva

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja