Seinän panelointi

Puupintaa voidaan elävöittää erilaisilla pintakäsittelyillä. Voidaan valita öljyn, vahan, maalin ja lakan välillä. Valinta riippuu paitsi omista mieltymyksistä myös siitä, mikä seinä on kysymyksessä. Ja aivan ensimmäiseksi kannattaa miettiä hetki sitä, miksi puupintaa ylipäätään suojataan.

Pintakäsittelyn tarkoitus on suojata pintaa kulutusta tai auringon valon aiheuttamaa värimuutosta vastaan. Aivan joka paikassa puu ei edes tarvitse pintakäsittelyä: kodissa sellaisia ovat esimerkiksi saunan puupinnat tai sisäkatot, joihin ei kohdistu mekaanista rasitusta. Käsittelemättä jättämisestä on nimittäin tiettyä hyötyä: käsittelemättömällä puupinnalla on sisäilman kosteutta tasaava vaikutus. Hyvin kosteana aikana puupinta sitoo itseensä ilmasta kosteutta, kuivana aikana se puolestaan luovuttaa sitä sisäilmaan.

Jos puupinnan jättää käsittelemättä, on kuitenkin muistettava että se muuttaa väriään valon vaikutuksesta. Eri puulajit reagoivat vähän eri tavoin: kuusi kellastuu hieman, männyn sydänpuu punertuu ja pintapuu kellastuu. Haapa puolestaan pysyy aika vaaleana. Värimuutosta ei täysin voi estää, mutta esimerkiksi lakkatuotteisiin saadaan lisättyä sitä huomattavasti hidastava UV-suoja-aine.

Öljyä, vahaa...

Öljykäsittely kestää kosteutta, joten sen voi tehdä hyvin moniin paikkoihin. Massiivipuulattian, työtasot, jopa katto- ja seinäpaneelit voi käsitellä öljyllä. Nykyjään on tarjolla valmiiksi öljyttyä parkettia, jos haluaa ostaa valmiiksi käsitellyn tuoteen.

Öljyjäkin on hyvin monenlaisia. Parkettivalmistajat käyttävät nykyään uv-kovetteisia öljyjä, mutta yleisimmin tunnetut öljyt - pellavaöljyjalosteet, kiinan puuöljyt, unikkoöljyt - ovat luonnonöljyjä, joita on hyvin helppo levittää itsekin.

Vahatuotteilla puupinnoille saadaan kevyt suojaus, joka muuttaa hyvin vähän puun luontaista värisävyä. Pinta on silmää hivelevän kaunis ja sitä voi sävyttää makunsa mukaan. Pelkkä vaha ei kuitenkaan sovellu sellaisiin paikkoihin, joissa puuverhous on tekemisissä kosteuden kanssa. Markkinoilla on tarjolla ratkaisu siihenkin: on sellaisia vahoja, joissa vaha on sekoitettu öljytuotteeseen ja näillä saadaan aikaan vettäkin kestävä suojakerros.

Öljy- ja vahakäsittelyt täytyy uusia säännöllisesti. Öljyhän toisaalta haihtuu puusta pikku hiljaa, toisaalta imeytyy siihen syvemmälle ja silloin täytyy lisätä puun pintasolussa olevan öljyn määrää. Lattioiden ollessa kyseessä parketin mukana saa hyvän hoito-ohjeen, mutta itse tehtyjen öljykäsittelyjen huoltaminenkin onnistuu ihan muistinvaraisesti, niin yksinkertaista se on: käsittely tehdään alussa vähän useammin; kerran vuodessa tai joka toinen vuosi - ja muutaman vuoden kuluttua hoitoväliä voi harventaa. Toimenpide on hyvin helppo - levitetään vain uutta öljyä pintaan. Mitään ei siis tarvitse hioa pois.

...vai maalia tai lakkaa?

Maalaus- tai lakkauskäsittely voidaan tehdä melkein mihin paikkaan hyvänsä. Lakkatuotteita löytyy valtava kirjo ja siitä on käyttötarkoituksen mukaan valittava oikea aine ja tietysti sävyttää jos värillistä haluaa. Voimakkaassa kosteusrasituksessa voidaan käyttää esimerkiksi uretaani-alkyydilakkaa, joka tunnetaan venelakkana.


Paneelin asennus seiniin

Seinäpaneelit voidaan kuultokäsitellä öljyllä, vahalla tai lakalla. Vahalla saadaan aikaan kevyt suojaus joka viimeistelee puun kiiltoasteen; öljyä ja lakkaa käytetään silloin kun seinään kohdistuu kosteusrasituksia. Sävyvalinnan voi tehdä sisustuksen mukaan.

Jos paneelit halutaan maalata, on syytä huolehtia oksalakkauksesta ja suorittaa sen jälkeen kolminkertainen käsittely, jossa tehdään ensin pohjakäsittely ja sen jälkeen maalataan kahteen kertaan - viimeinen maalaus paneelin ollessa paikallaan seinään asennettuna.

Paneeli voidaan asentaa pysty- tai vaakasuoraan tai viistoon, tai yhdistellä näitä haluamallaan tavalla - ja se voi peittää seinän katosta lattiaan tai vain osittain. Oli lautojen asento mikä hyvänsä, alle tarvitaan yleensä rimoitus 60 sentin jaolla. Puolipaneelin kohdalla tästä voidaan joustaa, jos jalkalista ja ylälista sijaitsevat kohtuullisella etäisyydellä toisistaan.

Laudat naulataan rimoitukseen joko piiloon urospontista tai näkyviin päältä; silloin on paras käyttää apuna lankaa tai vatupassia, jotta riveistä tulee varmasti siistejä ja suoria. Työ on nopeaa ja helppoa. Huolellisuutta silti vaaditaan erityisesti kahdessa paikassa: pistorasioiden ja seinäkatkaisijoiden läpivienneissä sekä aloituksissa.

Pistorasioiden ja katkaisijoiden ympärille naulataan tukilistat samasta tavarasta, josta alusrimoitus tehdään. Aukot sahataan työn edetessä niiden kohdalle. Rasioille on käytettävä erityisiä korotuskappaleita, jotta ne saadaan oikeaan tasoon tulevan paneelin pinnan kanssa.

Panelointi aloitetaan nurkasta ja päätetään nurkkaan; kummassakin on ennen ensimmäisten tai viimeisten lautojen kiinnitystä tarkastettava poikkiseinän muoto. Useimmitenhan seinät ovat hiukan vinoja tai mutkalla, jolloin näitä reunimmaisia lautoja joudutaan kaavaamaan vastaavasti.

(Joka kodin asuntomarkkinat 20.10.2002)

Lue myös:

    Uusimmat