Seinäjoen teinimurhasta tytölle yhdeksän vuotta vankeutta

Etelä-Pohjanmaan käräjäoikeus langetti 15-vuotiaalle tytölle nuorena henkilönä tehdystä murhasta yhdeksän vuoden vankeusrangaistuksen. Hänet todettiin alentuneesti syyntakeiseksi.

Lain mukaan hän istuu tuomiosta kolmasosan eli kolme vuotta. Hänet pidettiin edelleen vangittuna ja passitettiin Turun vankilaan.

Teko tapahtui viime huhtikuussa. 15-vuotias tyttö surmasi julmasti ikätoverinsa Seinäjoella. Motiivina oli ihastus samalla luokalla olleeseen poikaan eli mustasukkaisuus.

Tyttö myönsi oikeudessa tapon, mutta kiisti murhan.

Oikeus katsoi kuitenkin 15-vuotiaan sinnikkäästi pyrkineen tappamaan uhrin. Hän oli ensin yrittänyt myrkyttää uhrin lasinpesunesteellä, mutta kun se ei onnistunut niin pahaa-aavistamatonta uhria lyötiin lukuisia kertoja veitsellä.

Hän oli pyytänyt luokkakaverinsa rentoutumaan olohuoneeseen. Tyttö pani musiikkia soimaan ja sitoi uhrinsa silmät. Tyttö haki keittiöstä veitsen ja alkoi lyödä.  

Uhri oli todennäköisesti tajuissaan vielä ennen viimeisiä sydämeen osuneita iskuja.

Hän yritti peitellä tekoa väittämällä sitä ulkopuolisen tekemäksi.

Tekoa oli myös suunniteltu pitkään.

Sitkeä pyrkimys surmata

Oikeus piti tekoa erityisen raakana ja julmana. Uhria lyötiin veitsellä 16 kertaa, ensimmäiset täysin yllätyksellisesti.

- Tekijä on osoittanut poikkeuksellista päättäväisyyttä ja sitkeää surmaamispyrkimystä jatkettuaan veitsellä lyöntejä uhrille syntyneistä vammoista, avunpyynnöistä ja pakoon konttaamisesta huolimatta, oikeus totesi.

- Teko on kestänyt niin kauan, että siitä on todennäköisesti aiheutunut uhrille suurta tuskaa, oikeus lausui.

Teko oli tehty vakaasti harkiten ja erityisen raa'alla ja julmalla tavalla. 

Alentuneesti syyntakeinen

Mielentilalausunnon mukaan 15-vuotiaalla on todettu psykoottinen persoonallisuus, koska hänellä ilmeni vakavaa tunne-elämän poikkeavuutta, sosiaalisen tilanteiden ongelmia, epäluuloisuutta, empatiakyvyttömyyttä sekä välinpitämättömyyttä.

Oikeus katsoi tekijän ajattelun, tunteiden poikkeavuuden sekä pelkojen vääristäneen hänen todellisuudentajuaan. Tämä oli johtanut riskialttiiseen, eriskummalliseen käytökseen ja vääristäneen hänen käsitystään roolistaan perheensä ja sosiaalisen yhteisön jäsenenä.

Oikeus katsoi teon tukevan mielentilalausunnon lopputulosta alentuneesta syyntakeisuudesta.

Käytännössä tämä alentunut syyntakeisuus tarkoittaa neljäsosan lyhyempää tuomiota. 

Korvaukset

15-vuotias määrättiin maksamaan uhrin omaisille yhteensä 30000 euron kärsimyskorvaukset.

Tekijä oli vaatinut niiden alentamista ikänsä ja mielentilansa perusteella, mutta oikeus ei nähnyt syytä tähän. 

Lisäksi 15-vuotiaan on maksettava uhrin perheelle hautajais- ja oikeudenkäyntikuluja yli 20000 euroa.

Lue myös:

    Uusimmat