Seinäjoen Omenahotellissa tulipalon sytyttäneelle naiselle ehdotonta vankeutta – aiempi tuomio tapon yrityksestä vaikutti rangaistukseen

Etelä-Pohjanmaan käräjäoikeus tuomitsi tiistaina vankeuteen 29-vuotiaan naisen, joka sytytti tulipalon Seinäjoen Omenahotellissa vuosi sitten. Tulipalossa tuhoutui pahoin naisen hotellihuone ja muu hotelli kärsi savuvahinkoja.

Tulipalo sai alkunsa naisen hotellihuoneesta rakennuksen kolmannessa kerroksessa. Syttymispaikaksi tutkimuksissa selvitettiin hotellihuoneen sängyn jalkopää.

Poliisikuulusteluissa nainen kertoi, että oli polttanut sängyllä tupakkaa ja havahtunut siihen, kun liekit jo polttelivat hänen jalkapohjiaan.

Tutkimuksissa kuitenkin selvisi, ettei palava savuke voinut yksinään aiheuttaa palosuojakäsiteltyjen vuodevaatteiden syttymistä, vaan siihen tarvittiin sytyttimen avoliekki.

Nainen oli tapahtuma-aikaan yksin huoneessa ja voimakkaasti päihtynyt. Esitutkinnassa hän sanoi, ettei muista illan tapahtumia, vaan veikkasi sammuneensa ennen palon syttymistä.

Oikeus ei pitänyt naisen kertomaa uskottavana muun muassa siksi, että hänen puhelimestaan oli hieman ennen palon syttymistä soitettu kolmelle eri ihmiselle.

Puolentoista vuoden vankeustuomio

Hotellissa oli palon syttymishetkellä majoittuneena yhteensä 33 ihmistä, joista 21 kolmannessa kerroksessa. Kaikki pääsivät ulos omin avuin.

Oikeus katsoi naisen syyllistyneen tuhotyöhön. Oikeuden mukaan naisen teko oli omiaan aiheuttamaan yleistä hengen ja terveyden vaaraa, koska vaara tulipalon leviämisestä hotellin muihin huoneisiin oli suuri.

Nainen tuomittiin puolentoista vuoden ehdottomaan vankeusrangaistukseen.

Oikeus otti rangaistusta määrätessään huomioon, että nainen oli vuonna 2017 tuomittu tapon yrityksestä kolmen vuoden ja neljän kuukauden pituiseen vankeuteen.

–  Ottaen huomioon nyt kyseessä olevan rikoksen vaarallisuus ja vahingollisuus, käräjäoikeus katsoo, että oikeudenmukaisena seuraamuksena on pidettävä yhden vuoden ja kuuden kuukauden pituista vankeusrangaistusta, joka on edellä kuvattu aikaisempi ehdoton vankeusrangaistus huomioon ottaen myös oltava ehdoton, oikeus totesi.

Motiivia ei tiedetä

Teon motiivi jäi oikeuden mukaan selvittämättä.

–  Joka tapauksessa (syytetty) on ollut poikkeuksellisen vahvassa humalatilassa, jonka vuoksi hänen toimintansa tilanteessa ei ole välttämättä ollut loogista, tuomiossa sanotaan.

Vankeusrangaistuksen lisäksi nainen tuomittiin korvaamaan vakuutusyhtiöille yli 100 000 euroa niiden palosta maksamia vakuutuskorvauksia.

Lisää aiheesta

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja