Sébastien Loebin, 46, luultiin jo rikkoneen Hannu Mikkolan ennätyksen – ruotsalaismestari kiilaa kuitenkin molempien edelle

5:00
Videolla juttua Turkin rallin avauspäivästä.

Sebastien Loebista, 46, tuli hetkellisesti kaikkien aikojen vanhin kuljettaja, joka on johtanut WRC-rallia. Loeb näytti perjantaina Turkissa, miksi hän on rallin yhdeksänkertainen maailmanmestari.

Loebin kerrottiin ensin vieneen kaikkien aikojen vanhimman MM-rallia johtaneen kuljettajan ennätyksen Suomen Hannu Mikkolalta. Mikkola oli johtanut vuoden 1988 RAC-rallia 46 vuoden ja tasan kuuden kuukauden ikäisenä. Loebilla oli perjantaina ikää 23 päivää enemmän.

Lauantaiaamuna tilasto- ja tulossivusto eWRC-results.com kuitenkin huomautti, että itse asiassa Ruotsin Björn Waldegård oli vuoden 1991 Safari-rallissa vielä Mikkolaa ja Loebiakin vanhempi johtaessaan kilpailua. Waldegårdilla oli tuolloin ikää 47 vuotta, 4 kuukautta ja 20 päivää.

MM-sarjan verkkosivuja myöten tehty tilastovirhe johtui kaiketi siitä, että vuoden 1991 Safari-rallissa ei ollut vielä käytössä nykyistä erikoiskoejärjestelmää, vaan autokuntien etenemistä seurattiin ainoastaan aikatarkastusasemien avulla. Waldegård oli siis ainakin yhdellä at-asemalla kilpailun kärjessä.

Loeb palasi perjantaina peräti kahdeksan kuukauden kilpailutauolta Hyundai i20 WRC:n ohjaamoon. Pitkä paussi ei kuitenkaan näkynyt ranskalaiskonkarin esityksessä Turkin MM-rallin kahdella ensimmäisellä erikoiskokeella.

Loeb kellotti toiseksi nopeimman ajan Turkin sorakisan avauspätkällä. Perjantain toisella ja samalla viimeisellä pikataipaleella Loeb oli jälleen kakkonen, mutta samalla hän teki tempun, johon hänen tähtistatuksen tiimitoverinsa Thierry Neuville ja Ott Tänak eivät pystyneet.

MM-sarjan kärkikuljettajana pätkälle ensimmäisenä startannut Sebastien Ogier oli ainoa kuljettaja, joka ei kärsinyt soratien yllä leijuneesta sorapölystä. Neuville ja Tänak jäivät viisi sekuntia Ogierin pohja-ajasta, mutta Loeb oli vain puoli sekuntia maanmiestään hitaampi.

Loeb katsoi epäuskoisena tulostaulua kakkospätkän maalissa. Konkari oli ottanut itselleen ykkössijan ja parhaan mahdollisen lähtöpaikan lauantain erikoiskokeille.

– En todellakaan odottanut tätä. En tiennyt, mitä voisin odottaa tästä kisasta, koska ajan täällä ensimmäistä kertaa. Minulla oli hyvät nuotit ja pääsin hyvään rytmiin, Loeb kertasi.

Hämmästystä herätti etenkin se, miten Loeb pystyi lyömään selkeällä erolla tallikaverinsa Neuvillen ja Tänakin, vaikka hän kärsi samalla tavalla sorapölystä.

– Soitimme tiimille ennen pätkää, että tähän ongelmaan pitää löytää ratkaisu. Mutta mitään ratkaisua ei ollut. Luotin vain nuotteihin ja se toimi hyvin, Loeb sanoi.

Loeb järjesti sensaation vajaat kaksi vuotta sitten, kun hän ajoi Citroenilla voittoon Katalonian MM-rallissa. Nyt nestori on jälleen mukana kärkikamppailussa.

– Tässä rallissa on vielä paljon matkaa jäljellä. Mutta tänään näimme potentiaalin.

Juttua päivitetty 19.9. kello 10.13: Korjattu vanhimpien MM-rallia johtaneiden kuljettajien tilastoa.

Lue myös

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja