SDP:stä ratkaisuehdotus kuntien puolen miljardin leikkausshokkiin

Kuntien valtionosuudet vähenevät ensi vuonna noin 500 miljoonalla eurolla, kertoo valtiovarainministeriö 0:56
Kuntien valtionosuudet vähenevät ensi vuonna noin 500 miljoonalla eurolla, kertoo valtiovarainministeriö

SDP:ssä nähdään, että valtiovarainministeriön laskelmat valtionosuuksien uusista leikkauksista vaativat kuntien veropäätösten siirtämistä joulukuulle.

Kansanedustaja Eemeli Peltonen (sd.) kertoi MTV Uutisille, että SDP:n ehdotus kuntien muuttuneeseen tilanteeseen olisi jo lukkoon lyötyjen kuntaverojen avaamisen mahdollistaminen. Peltonen on SDP:n valiokuntavastaava eduskunnan hallintovaliokunnassa. Hallintovaliokuntaan kuuluu muun muassa kunnat ja kuntien talouteen liittyvät asiat.

– Kunnille pitäisi antaa lisää aikaa tässä tilanteessa ja siirtää päivämäärää ensi vuoden verotuspäätöksistä joulukuulle.

Kuntien piti lyödä lukkoon ensi vuoden veroprosentti marraskuun 17. päivään mennessä.  Samana iltana valtiovarainministeriö ilmoitti yllättäen 500 miljoonan lisäleikkauksista kuntien valtionosuuksiin.

– Odotamme lisätietoa valtiovarainministeriöltä, miten on päädytty näihin uusiin lukemiin. Hallituksen ja vastuuministereiden, valtiovarainministerin Riikka Purran (ps.) ja kuntaministerin Anna-Kaisa Ikosen (kok.), täytyy selvittää, voitaisiinko antaa lisää aikaa ensi vuoden kuntaveropäätöksille.

SDP:n ehdotus vaatisi lain avaamista.

Alun perin ensi vuoden talousarviossa vähennyksen arvioitiin olevan 224 miljoonaa euroa, mutta valtiovarainministeriön mukaan vähennystarve kasvoi viime vuoden verotulotietojen perusteella.

Käytännössä valtionosuus vähenee ensi vuonna kunnissa 136 eurolla asukasta kohden.
Tieto tuli Kuntaliitolle ja kunnille täytenä yllätyksenä. Kyseessä on valtava muutos, johon kuntataloudessa ei ole varauduttu.

Ilman veroprosentin nostoa tämä tarkoittaisi isoja leikkauksia etenkin koulutus- ja varhaiskasvatukseen monessa kunnassa.  Peltonen muistuttaa, että kaikkien kuntien ei tarvitsisi nostaa kuntaveroaan ensi vuodelle, mutta olisi hyvää antaa kunnille mahdollisuus tarkentaa veroprosenttinsa tarvittaessa.

Lue myös:

    Uusimmat