SDP:n Rinteen 100 euron vaalilupauksesta syntyi kova väittely: "Piikki auki, mutta kuka maksaa"

2:27

SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne puolustaa tiukasti eläkelupaustaan, jota hallituspuolueiden kansanedustajat ovat syyttäneet populistisesta rahanjaosta. Rinne muistuttaa, että asia on ollut esillä ennenkin, esimerkiksi SDP:n vaihtoehtobudjetissa.

– Tämä ei voi tulla yllätyksenä ainakaan niille, jotka ovat tutustuneet vaihtoehtobudjettiimme, Rinne sanoo MTV:n Uutisille.

– Kysymys on oikeudenmukaisuudesta ja poliittisista valinnoista.

Rinne esitti vappupuheessaan 100 euron korotusta pienituloisimmille eläkeläisille, joiden kuukausieläke on alle 1400 euroa. Tämä koskee yli 700 000 eläkkeensaajaa, joten korotuksen yhteissumma nousee merkittäväksi.

"Kuka maksaa?"

Twitterissä Keskustan elinkeinoministeri Mika Lintilä ja eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Kaikkonen ihmettelivät tuoreeltaan Rinteen lupauksia.

– Olisiko puheissa maltin paikka ja leivottaisiin ensin kakku ennen kuin se jaetaan, Lintilä kirjoitti.

– Piikki näyttää olevan auki, mutta kuka maksaa, Kaikkonen kyseli.

Oppositiopuolue SDP:n vaihtoehtobudjetissa on jo 30 euron eläkekorotus, jonka hintalappu on 179 miljoonaa euroa. Rinteen vappupuheessa lupailtu 100 euroa tarkoittaisi noin 500 miljoonan euron menoa.

– Tämä on tarkoitus tehdä pitemmällä ajalla, yhden tai kahden vaalikauden aikana. Eläkekorotus rahoitettaisiin niin, että ansiotuloverotusta ei kiristetä eikä kulutusveroja nosteta, Rinne lisää.

SDP:ltä on tulossa lähiviikkoina vero-ohjelma, josta on tihkunut jo ensitietoja. SDP kaavailee osinkoveroista vapautetuille yhteisöille osinkojen viiden prosentin lähdeveroa. Tällä voitaisiin rahoittaa jo varsin pitkälle Rinteen vaalilupaus eläkekorotuksesta.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja