SDP:n Lindtman ja kokoomuksen Valtonen väittelivät valtion velkaantumisesta – "Olisi pitänyt löytää säästöjä jostain muualta"

8:19
SDP:n ja kokoomuksen talouslinjat kaukana toisistaan "Varmaan se on rehellistä todeta"

Hallitus vastaa tänään opposition välikysymykseen joka koskee julkisen talouden velkaantumista. Oppositiossa ihmettellään, että miksi hallitus on ottanut 40 miljardia euroa lisää velkaa, eikä ole pystynyt karsimaan muista menoista.

Oppositiossa ei olla tyytyväisiä siihen, että miksi hallitus on ottanut kymmeniä miljardeja euroja lisää velkaa, joka ei selity koronalla tai Ukrainan sodalla. 

MTV Uutiset haastatteli SDP:n eduskuntaryhmän puheenjohtajaa Antti Lindtmania ja kokoomuksen varapuheenjohtajaa Elina Valtosta juuri ennen täysistunnon alkua.

Lindtmanin mielestä Suomen tilannetta pitää suhteuttaa muuhun Eurooppaan.

– Kaikista näistä huolimatta Suomi kuuluu koronan alkamisen jälkeen euroalueella parhaimpaan kolmannekseen jos katsomme velkaantumista.

– Jos suhteutetaan aikaisempien hallitusten saldoon, niin viime vaalikaudella kovan nousukauden keskellä, nykyisen opposition kiittelemä hallitus sai suomen julkisen talouden vain yhtenä vuonna edes euroalueen keskiarvoa paremmalle puolelle.

Kokoomuksen Valtosen mukaan julkinen talous saatiin merkittävillä toimilla lähes tasapainoon viime vaalikaudella.

– Tämän kauden alussa (Antti)Rinne ja (Sanna) Marin tekivät aivan täyden suunnanmuutoksen tietoisesti ennen kuin koronasta tai sodasta oli tietoakaan.

– Ensimmäisessä julkisen talouden suunnitelmassa oli jo ennusteissa että kauden lopussa alijäämä on viisi miljardia. No, nyt se on kymmenen miljardia, Valtonen jatkaa.

Valtosen mielestä uusien menojen vastaspainoksi olisi pitänyt löytää säästöjä jostain muualta.

– Tätähän tämä hallitus ei ole tehnyt. Ei minkäänlaista priorisointia eikä minkäänlaista karsintaa mistään.

Kokoomuksen ja SDP:n talouslinjat ovat aika kaukana toisistaan. Katso jutun alussa olevalta videolta löytyykö yhteinen talouslinja, jos puolueet ovat hallituksessa yhdessä.


Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja