Schalke nurin! HJK nappasi kaikkien aikojen voiton

Helsingin Jalkapalloklubi otti torstaina mahdollisesti kaikkien aikojen suomalaisvoiton eurokentillä.

HJK nujersi saksalaisen suurseuran Schalken kotikentällään 2-0 UEFA Europa Leaguen pudotuskierroksen avauksessa.

Joukkue pelasi rohkeasti ja näyttävästi, ja mikäs oli pelatessa, kun saksalaisvastustaja antoi runsaasti tilaa HJK-pelureille etenkin kentän laidoilla. Kaksi maalia iskenyt Teemu Pukki oli kentän hahmo, mutta koko joukkue pelasi virheettömästi loppuun asti.

- Olen erittäin ylpeä joukkueesta, ja siitä, että lähes joka pelaaja pystyi ylittämään itsensä, lausui tyytyväinen HJK-luotsi Antti Muurinen.

Muurinen palasi heinäkuiseen Dinamo Zagreb -otteluun, jossa hienon alun jälkeen joukkue hävisi 1-2.

- Silloin emme onnistuneet puolustuspelissä, joka oli nyt ihan eri näköistä. Samoin vastahyökkäyspeli oli ihan erinäköistä.

HJK löi alkutahdit 2-0-voitolleen jo vartin pelin jälkeen.

Kotiyleisö repesi riemuun, kun pelattu oli 18 minuuttia. Berat Sadikin syötöstä Pukki pääsi yksi vastaan yksi -tilanteeseen Schalke-pakin kanssa, siirsi pallon puolustajan ohi ja sitten komealla laukauksella maalin vasempaan takayläkulmaan.

HJK:n puolustus jaksoi loppuun asti

Avausmaalin jälkeen Schalke hieroi palloa tehottomasti, ja HJK iski kerta toisensa jälkeen vaarallisesti. Puolen tunnin pelin jälkeen vasen pakki Tuomas Kansikas laukoi viuhuvan kudin rangaistusalueen ulkopuolelta, jonka Schalke-vahti Ralf Fährmann vaivoin torjui takayläkulmasta.

Hetkeä myöhemmin Dawda Bah tarjoili upeiden harhautusten jälkeen pallon jälleen Pukille, jonka lähietäisyydeltä ampuman laukauksen Fährmann torjui jalallaan.

Toinen puoliaika oli hienoista, mutta tehotonta Schalke-hallintaa. 54 minuutin jälkeen huikeasti pelannut Pukki riisti pallon Schalke-puolustajalta, paahtoi läpiajoon ja sijoitti tarkasti oikeaan alakulmaan.

Toisen puoliajan edetessä Schalke sai rakennettua muutamia vaarallisia maalipaikkoja. Parhaat paikat siunautuivat hollantilaiskärki Klaas-Jan Huntelaarille. Tämän laukaukset kuitenkin menivät maalin ohi tai kilpistyivät HJK-puolustajiin.

Keskuspuolustaja Mathias Lindström pelasti yhden Huntelaarin laukauksen maaliviivalta.

- Emme löytäneet minkäänlaista keinoa päästä HJK-puolustuksen läpi, tuskaili Schalken valmentaja Ralf Rangnick.

Valmentajan mukaan syynä tappioon oli myös Töölön kentän tekonurmi ja vasenjalkaisten laitapelaajien puute.

Loppuvihellyksen jälkeen HJK-pelaajat kiersivät kenttää ja huudattivat faneja kymmenisen minuuttia.

- Tällaista tunnelmaa, joka stadionilla oli pelin jälkeen, on harvinaista kokea Suomessa, Muurinen hehkutti.

Joukkue lähtee erinomaisista asemista viikon kuluttua pelattavaan vierasotteluun Gelsenkircheniin. Jos johto säilyy, Klubi jatkaa Eurooppa-liigan lohkovaiheeseen.

Muurisen mukaan Schalke on edelleen suosikki.

- Mylly tulee olemaan paha, hän viittasi vierasotteluun.

HJK:
Ville Wallen, Rafinha, Mathias Lindström, Timi Lahti, Tuomas Kansikas, Sebastian Sorsa (86. Erfan Zeneli), Aki Riihilahti, Alexander Ring, Dawda Bah, Teemu Pukki (82. Joel Perovuo), Berat Sadik (67. Jari Litmanen).

Schalke:
Ralf Fährmann, Atsuto Uchida, Benedikt Höwedes, Kyriakos Papadopoulos, Marco Höger, Joel Matip, Lewis Holtby (77. Alexander Baumjohann), Jan Moravek (60. Mario Gavranovic), Ciprian Marica (60. Jose Manuel Jurado), Julian Draxler, Klaas-Jan Huntelaar.

Toiset ottelut 25. elokuuta. Otteluparien voittajat Eurooppa-liigan lohkovaiheeseen.