Savupororulla ja viinivaahto ja hedelmä 10.3.2001

Toimittaja Marita Suontausta
6 dl maitoa
2 dl vehnäjauhoja
1 maustemitta jauhettua
valkopippuria
0,5 tl suolaa
3 keltuaista
6 valkuaista
1 tl leivinjauhetta

Täyte:


2 rkl rypsiöljyä
1 keskikokoinen sipuli
2 valkosipulin kynttä
1 rasia (170 g) tuoreita herkkusieniä
0.25 tl mustapippurirouhetta
n.150 g savuporoa
100 g maustamatonta sulate- tai tuorejuustoa

Pinnalle:


1 rkl seesamin- tai unikonsiemeniä
1, 0,5 dl juustoraastetta
Sekoita kattilassa maito ja vehnäjauhot tasaiseksi seokseksi. Kuumenna koko ajan pohjaa myöten sekoittaen, kunnes kastike sakenee. Keitä muutama minuutti koko ajan sekoittaen. Mausta. Anna jäähtyä kädenlämpöiseksi. Erota keltuaiset ja valkuaiset. Käytä viinivaahdosta jääneet valkuaiset tähän ruokaan. Vatkaa valkuaiset kovaksi vaahdoksi. Vatkaa kastikkeen joukkoon leivinjauhe ja keltuaiset yksitellen joka lisäyksen jälkeen voimakkaasti vatkaten. Kääntele valkuaisvaahto joukkoon. Levitä taikina leivinpaperilla vuoratulle uunipellille ja paista 225 asteessa noin 15 minuuttia eli kunnes levy on saanut väriä pinnalle ja reunoille. Kumoa levy toiselle leivinpaperille, jonka päälle on ripoteltu seesaminsiemenet ja juustoraaste.

Valmista pohjan kypsymisen aikana täyte. Silppua kuorittu sipuli ja valkosipuli ja paloittele sienet. Kuumenna öljy paistin- pannulla ja kuullota siinä sipuleita hetki. Lisää sienet ja paista niitä, kunnes niistä alkaa irrota nestettä. Mausta pippurilla ja yrttisuolalla. Lisää suikaloitu savuporo sekä juusto nokareina. Sekoita täyte tasaiseksi. Tarkista maku. Levitä täyte pohjalevylle ja kääri rullalle kuten kääretorttu. Kuumenna rulla halutessasi uunissa juuri ennen tarjoilua. Tarjoa lisänä salaattia.

Viinivaahto ja hedelmä


3 keltuaista
0.25 dl sokeria
1 dl kuivaa valkoviiniä tai
vaaleaa portviiniä
1 kiivi
2 säilykepersikanpuolikasta
1 ananasrengas
1 banaani
1-2 dl pakastemarjoja

Vatkaa keltuaiset, sokeri ja kaksi ruoka- lusikallista viiniä esim. teräskulhossa vaahdoksi. Nosta kulho kiehuvaa vettä sisältävän kattilan päälle. Veden täytyy poreilla, mutta ei kiehua hurjasti, ettei viinivaahdosta tule munakokkelia. Jatka vatkaamista ja lisää viiniä pikkuhiljaa. Kun seos on sakeaa ja kuohkeaa, ota kulho pois kattilan päältä. Jatka vatkaamista hetki jäähdyttääksesi seoksen. Levitä viipaloidut hedelmät uunin kestäville lautasille. Nosta viinivaahtoa pinnalle. Käytä uunissa kuuman grillivastuksen alla, jotta vaahto saa hieman väriä. Tai laita hedelmäviipaleet laakeisiin maljoihin ja nostele viinivaahto päälle.

Lue myös:

    Uusimmat