Savonlinna yritti palkata lääkäreitä liki 7000:n joukosta eikä yksikään kiinnostunut – kansanedustaja: Sote-uudistus ei auta lääkäripulaan

Erityisesti Itä- ja Pohjois-Suomessa lääkäripula on totisinta totta. Tämä näkyy muun muassa Itä-Savon sairaanhoitopiirin rekrytoinnissa. Ja soteuudistus ei todellakaan tähän auta, toteaa alueen kansanedustaja. 

Talvella Savonlinnan sairaala eli Itä-Savon sairaanhoidon kuntayhtymä haki lääkäreitä täsmähaulla, joka suunnattiin 6 800 lääkärille. Yksikään ei vastannut. 

Lääkärien eläköityminen kasvattaa ongelmaa edelleen. Vihreiden kansanedustaja Heli Järvinen teki asiasta kirjallisen kysymyksen. Hän kysyy, että onko lääkäripulasta kärsivälle alueelle, Itä- ja Pohjois-Suomeen, mahdollista saada lääkärien muuntokoulutusta ja millä muilla keinoin varmistetaan ammattilaisten riittävyys alueilla? 

"OECD:n mukaan Suomessa on väestöön suhteutettuna Pohjoismaista vähiten lääkäreitä"

Järvinen kertoo kysymyksessään, että "OECD:n mukaan Suomessa on väestöön suhteutettuna Pohjoismaista vähiten lääkäreitä eli 3,2 lääkäriä tuhatta asukasta kohden. Ruotsissa luku on 4,3 ja Tanskassakin 3,7."  

Järvinen kertoo, että Lääkäriliiton entinen puheenjohtaja Samuli Saarni on vaatinut lääkäreiden määrän radikaalia lisäämistä, jotta lääkäripulaa saadaan korjattua. 

Kansanedustaja painottaa, että muuntokoulutetut lääkärit ovat sijoittuneet alueelle, jossa muuntokoulutus on tehty. Hän käyttää esimerkkinä Varsinais-Suomea.

– Varsinais-Suomessa tehdystä muuntokoulutuksesta olemme kuulleet, että kaikki valmistuneet ovat työllistyneet, suurin osa terveyskeskukseen kotipaikkakunnalleen tai sen lähelle. Myös keskussairaalan lääkäripula on käytännössä kadonnut.

Järvinen ehdottaa, että Kuopion yliopisto voisi kantaa järjestelyvastuut. 

"Soteuudistus ei todellakaan auta"

Keskiviikkona eduskunnassa hyväksyttiin kauan työstetty soteuudistuspaketti.

Auttaako soteuudistus henkilöstöpulaan millään lailla?

– Ei todellakaan auta, vaan pahentaa: pieni Etelä-Savo jätetään yksin, Järvinen toteaa.

Videot

Uusimmat

Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja