Mainos

Savolaista hulluutta: Kuopion toriin tehtiin pilkkireikä – matalikolta nousee kirjolohta

Kuopiolaisten ei tarvitse lähteä enää merta edemmäs kalaan. Savolaisilla on nyt pilkkireikä kauppatorin kannessa – ja saalistakin tuli heti ensimmäisenä päivänä.

Savolainen pilkkiavanto on porattu tietenkin keskelle savolaismallista puuvenettä. Vapa vain käteen ja alat heilutella. Salamyhkäinen, noin 15 senttinen reikä putoaa torin kannen alle.

– Minnekä se tuo reikä männöö?

–  Se männöö tuonne pysäköintilaitokseen ja siellä olevaan kala-altaaseen, paljastaa vaatimattomaan tyyliinsä Ravintola Mualiman Navan yrittäjä Veli Markkanen

Katkarapu kelpasi

Kuopion Pysäköinti Oy:n toimitusjohtaja Ari Pääkkö sai kunnian olla ensipilkkijä. Ympärille kertyi heti kymmeniä uteliaita ja vapa värisi hieman hervottomasti toimitusjohtajan kädessä.

– Neuvoja tuli ainakin runsaasti, Pääkkö kiitteli.

Savolaiskaloilla tuntuu olevan hienostunut makuaisti, koska katkarapu oli paras syötti. Mutta muovimatokin kelpasi ja lohta alkoi nousta heti ensi hetkestä torin uumenista. Pääkkö veti lähes kiloisen lohen noin kolmessa minuutissa.

– Onhan se, komia kala, Pääkkö ihasteli saalistaan.

Ensin täystyrmäys

Matalikko -idean isä sai muutaman kerran vakuutella kaupungin päättäjiä ennen kuin tuli lupa reiän poraamiseen torin kanteen. Itse asiassa lautakunta hylkäsi ensimmäiset ajatukset alkuunsa. Sitten julkinen paine kasvoi ja virkamiehet tulivat toisiin ajatuksiin.

– Meidät kutsuttiin oikein esittelemään hanketta, vastavaa mestarikin oli mukana, paljastaa alusta saakka mukana ollut Kalevi Kauremaa.

Markkanen kiittelee lopulta kaupunkia hyvästä yhteistyöstä. Olihan reiän teossa ja kala-altaan rakentamisessa kosolti rakennusteknisiä haasteita. Esimerkiksi betonia piti lävistää kymmeniä senttejä.

– Tää oli ehkä liian hullu idea, että sitä vähän aikaa joutuu muutkin miettimään että ihanko oikeesti se rupevaa sitä siihen tekemään, Markkanen viäntää MTV Uutisten haastattelussa.

Uintivettä 8000 tuoppia

Toriparkissa viisi metriä kauppatorin alla on sammio jossa lohet uiskentelevat ja sinne johtaa savolaisten pilkkireikä. Vettä on 4000 litraa.

– Oluttuoppi on puoli litraa, sehän on 8000 tuopillista vettä, Markkanen vertailee.

Altaan tekniikalla varmistetaan veden vaihtuminen, hapetus ja jäähdytys. Kala-allas on täysin automatisoitu. Altaan kalat vaihdetaan uusiin parin päivän välein, Markkanen selvittää.

Henkilökunta perkaa pilkkijöiden pyytämät kalat ravintola Mualiman Navan tiloissa. Pilkkiin tarttuneet saalislohet voidaan asiakkaan niin halutessa myös savustaa ravintolassa.

”Ei oo nälässä pietty”

Stand-up-koomikko Niko Kivelä osui reissullaan Kuopion torille ja kokeili heti pilkkireikää. Hän ehti tuskin istahtaa veneeseen kun vapa alkoi tempoa.

– Kato nykii heti. Herranjestas, Kivelä päivitteli.

Markkanen vakuutti, että lohia ei ole pidetty nälässä. Ainakin avauspäivänä kalat olivat virkeitä ottamaan pilkkiin.

– Sulla oli aika monta kertaa kiinni, oli syönnillään?

– Joo todella, Kivelä ihasteli.

Talvipilkillä normaalioloissa vesi on heti jään alla, mutta toripilkissä vesialtaan jälkeen on useita metrejä pitkä putki joka vaatii totuttelua pilkkijöiltä.

– Se oli just mun ongelma ,että en osannut rauhassa ottaa sitä ylös sieltä. Ehkä tuo lisää jännitystä, sinähän näet kolme metriä sen kalan ja kolme kertaa se pääsi siinä putkessa pois, Kivelä manaili saatuaan lohen lopulta ylös.

Kekkosen sukeltajaa epäiltiin

Kuopion torin vääräleuat epäilivät, että jossakin torin alla on piilossa joku ukko, joka pistää kalat pilkkijän koukkuun. Tai sukeltaja.

– Se on se sama mies, joka pani ne kalat Kekkoselle, joku ehdotti.

Kivelää vertaus huvitti.

– Oli tai ei, mutta ehkä tämä olisi vielä parempi tarina jos siellä olisi se ukko, Kivelä nauroi.  

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.