Puumalalainen Antti säikähti rantavedessä kellunutta ruumista – olikin 1,3 metrin mittainen hauki, jonka mies nappasi paljain käsin

Puumalalainen Antti Kasanen koki elämänsä yllätyksen aloittaessaan maanantaina työpäivän rantapusikossa, kun vedessä pulahti jättikokoinen hauki. Aluksi Kasanen luuli aallokossa vellonutta haukea ruumiiksi, kunnes asian todellinen laita selvisi.

– Aloitettiin maanantaina uuden talon valmistelutyöt rakennuksen tontilla. Siirryin vaihteeksi raivaussahan kanssa tekemään rantapusikkoa, kun hetken sahailtuani katsoin syrjäsilmällä mikä rantakaislikossa oikein puluaa, Antti Kasanen selvittää MTV Uutisten haastattelussa.

Ensin Kasanen säikähti ja luuli nähneensä vedessä ruumiin.

– Aallokko oli suunnilleen puolimetrinen, ja se hakkasi suoraan vasten rantaa. Katsoin ensin, että se on ihmisen käsi, joka muljahtelee vihreän tuulipuvun hihassa. 

– Hetken mielijohteesta päätin napata kalan. Keksin ottaa käsiini ensin rantahiekkaa, koska tajusin, että hauki on limainen ja niljakas ja otin sitä pyrstöstä kiinni. Sen verran, kun saappaan varsi antoi myöten, menin veteen, ja nopealla paiskauksella heitin kalan rantapuskaan. Ja eikun perään ja kolauttamaan henki pois.

MTV Uutiset kertoi viime vuonna Savonlinnan Pihjalajärvestä nouseesta pulkkaakin pidemmästä vonkaleesta. "Ihan valehtelematta ihmisen pää mahtuisi kevyesti sen suuhun," hirmuhaukea kuvasi sen napannut Ari. Katso video!

0:35

Hurjankokoinen vonkale

Kun hauki oli hengetön, Kasanen lähti raahaamaan sitä viereen esitelläkseen sen yhtiökumppanilleen. Tämä ei aluksi uskonut tapahtunutta todeksi. Yllätyshauella oli nimittäin vielä pituutta 132 cm ja painoa 10,2 kiloa – kuten myöhemmin kävi ilmi.

– Hän oli hyvinkin hämmästynyt, kun tulin hänen luokseen valtavan hauen kanssa. Olimme keskellä korpea, eikä ketään näkynyt missään. 

– Ensin hän kysyi, että mistä minä sen sain ja kuka antoi. Mutta vakuutin hänelle itse sen rantavedestä ottaneeni.

Työkaverin oli lopulta jälkien perusteella pakko uskoa, että kala oli Kasasen omin käsin pyytämä. Sekin epäily, että kala olisi ollut löydettäessä kuollut, hiipui siihen, että kala edelleen vielä Kasasen kuvauksen mukaan "hengitteli hiljakseen".

– Sitten me varmaan 10 minuuttia naureskeltiin ja ihmeteltiin, mitä voi sattua.

"Olen Tarzanista saanut kuulla vertauksia"

Eteläsavolainen Kasanen sanoo, että jos jollekulle tällaista voi tapahtua, se käy nimenomaan hänelle.

– Olen vähän semmoinen, että sattuu kaikenlaista, Kasanen myöntää. 

Kasasen haukitempaus on herättänyt ansaittua huomiota tuttavapiirissä. 

– Vaikka en ole edes mikään kalamies, enemmän metsästäjä, kukaan ei lopulta ollut yllättynyt siitä, että minä olin pyytänyt hauen käsin. Olen tosin Tarzanista saanut kuulla vertauksia, hänhän pyysi kaloja käsin.

– Yksi kaveri säälitteli Facebookissa haukea, että tuohon ikään ja kokoon mennessä on onnistunut väistelemään verkot, katiskat ja herkulliset uistimet, ja sitten tulee joku puskapiru ja heittä sen saman tien kuivalle maalle. Lähti kuin hauki rannasta, tosin toiseen suuntaan, Kasanea nauraa.

Kala oli pitkä mutta laiha

Kasasen saalistama hauki oli pitkä mutta laiha. Kasanen arvioi, että jos se olisi ollut paksumpi, se ei olisi pystynyt uimaan niin matalassa vedessä.

– Varmaan sen purukalustolle on sattunut jotain, vai oliko se vain vanha? Uskon, että toista kalaa se ei enää olisi kiinni ehkä saanut. Sen hampaat näyttivät jo pyöristyneiltä. Todennäköisesti se eli enää planktonia pohjasta syömällä – ja se koitui sen kohtaloksi, Kasanen pohtii.

Pelkkä pää paina ainakin 3 kiloa

Kasaselle on selvää, että joku pysyvä muisto omalaatuisesta kalareissusta on saatava ja se olkoon kalan pää. 

– Pään minä täytätän muistoksi tapahtumasta. Se on nimittäin valtava. Kotona minulla on 2 kilon vaaka eikä sillä saatu otetuksi mittaa. Eli pelkkä pää painaa ainakin 3 kiloa, Kasanen arvioi.

Pään koosta saa osviittaa myös siitä, että se oli jopa isompi kuin Kasasen saksanpaimenkoiran pää.

Siinä missä pää jää ikuiseksi muistoksi, kalan liha on jo keitetty. Paikallisen huoltoasemayrittäjän venäläinen puoliso teki siitä Kasasen mukaan herkkuruokia.

– Soitimme hänelle, ja hän olikin jo viiden minuutin päästä hakemassa sitä. 

Myös eteläsuomalaiselle asiakkaalleen, joka aikanaan rannalle talonsa rakentaa, Kasaselle oli hyviä uutisia: vesi on kalaisa.

– Kaikkein hauskinta on se, että meidän asiakkaamme poika on kuulemma innokas kalastaja ja hän oli jo kysellyt, onkohan siellä hyvät kalavedet. 

– Nauratti, että tämmöinen yrittäjän retale heittää rannasta kaloja käsin, pitää niiden aika hyvät olla. Kyllä se kalastamiseen aika optimi on, Kasanen kuittaa.

Kasasen haukitarinasta kertoi ensimmäisenä Iltalehti

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja