Saunakin sisustetaan

Saunassa tuoksuvat nyt eteeriset öljyt ja kiukaalla hohtavat jalokivet. Lisätunnelmaa luovat kauniit laudeliinat, aidot kynttilät, ilmaa kostuttavat löylynhenget ja koivuvihta. Terveyden temppelinkin voi sisustaa!

Sauna on suomalaisille lähes pyhä paikka. Siellä on synnytty, kuoltu, peseydytty ja rentouduttu vuosisatojen ajan. Viime vuosina löylynheitto, vihtominen ja hunajan levittäminen iholle ovat saaneet rinnalleen uusia saunaperinteitä. Kiukaalle heitetään eteeristä öljyä sisältävää vettä, ja hiukset sekä kasvot saavat naamioihinsa puhtia saunan lämmöstä. Myös kiuaskivissä ja saunatarvikkeissa riittää valinnanvaraa. Ylellisen puukiukaan ja tavanomaisten sähkökiukaiden sijaan tosi kiireistä ilahduttaa kannen alta paljastuva Heti valmis - tai Aina valmis -kiuas.

Kivinen tie hyviin löylyihin

Mitä kosteampi löyly, sitä nautinnollisempi löylyhetki. Löylyn laatu riippuu paljon paitsi kiukaan lämmitysmekanismista, myös kiuaskivistä. Perinteinen luonnonkivi ei ole tasalaatuista, ei myöskään vuolukivi. Jopa samasta paikasta louhitut tai poimitut kivet voivat vaihdella koostumukseltaan. Katsomalla kivistä on vaikea sanoa, mikä on hyvää ja mikä huonoa. Huonolaatuinen kivi kuitenkin rapautuu kuumuudessa nopeasti, ja siitä saattaa irrota terveydelle haitallisia aineita, kuten asbestia tai pölyä. Rapautuvat kivet myös likaavat.

Luonnonkivistä poikkeaa oliviinidiabaasi, joka käsittelynsä ansiosta on siisti, eikä siitä irtoa hengitystä ärsyttävää kivipölyä. Sitä saa rautakaupoista erikokoisina, mukavan pyöreiksi hiottuina, 15 kilon laatikossa. Hiotut oliviinidiabaasikivet maksavat noin 20 euroa laatikko, hiomattomat puolet vähemmän. Keraamiset kiuaskivet lämpenevät luonnonkiviä hitaammin, mutta pitävät lämmön pidempään. Koska keraamiset kivet ovat huokoisia, löyly on kostea ja pehmeä. Esimerkiksi keraamiset Tiileri-kivet saa kiukaaseen 15-17 eurolla. Niitä ei saa latoa kiukaalle liian tiheään.

Ylellisyyttä saunaan saa käsin muotoilluilla savikivillä, Kerkes Kiuaskivillä. Rusinamaisen ryppyinen pinta takaa veden muuttumisen höyryksi välittömästi kiville osuessaan. Kerkes-kiviä löytyy erikseen puu- ja sähkökiukaille ja kokojakin on monta. Kiukaallisen savikiviä saa vajaalla sadalla eurolla. Uudet kiuaskivet on aina syytä pestä huolellisesti ennen käyttöä.

Saunaan koska tahansa

Uusinta uutta ovat spektroliitista hiotut kiuaskivet. Kaakkois-Suomen Ylämaalla louhittava spektroliitti on Suomen arvokkain korukivi, jota pidetään hyvänä meditaatiokivenä. Ei siis ihme, että sitä käytetään nyt myös kiuaskivenä. Spektroliittikivillä voi täyttää koko kiukaan tai sujauttaa muutaman, vihertävänä tai sinisenä saunan hämyssä kiiltelevän "jalokiven" tavallisten kivien sekaan.

Useimmissa kaupunkisaunoissa on yhä sähkökiuas, mökeillä puolestaan puulämmitteinen. Ensimmäiset lämpöä varaavat kiukaat tulivat markkinoille 1990-luvun alussa. Älykiuasta seurasivat Heti Valmis ja Aina Valmis. Huolellisesti eristetyt kiukaat pitävät kivet kuumina pienellä teholla. Tavallisissa kotisaunoissa kiuas on valmis heti luukun avaamisen jälkeen. Heti ja Aina Valmis -kiukaat ovat omiaan perhekäyttöön, kun Älykiuas puolestaan soveltuu isompiin tiloihin, esimerkiksi taloyhtiön saunaan, jo kalliin hintansakin puolesta. Kumpikin kiuasratkaisu tukee alkuperäisen suomalaisen kiukaan henkeä eli sitä, että saunominen perustuu runsaaseen löylynheittoon.

Kiuaskivet tarkistetaan aina vuosittain, ja rapautuneet kivet vaihdetaan uusiin. Hyväkuntoiset kivet pestään emäksisessä pesuaineliuoksessa, huuhdellaan ja kuivataan. Myös kiukaan ulkopinta pyyhitään.

Tuoksuvaa tunnelmaa

Paitsi kiuaskiviin, muoti näkyy ja tuoksuu lauteillakin. Eri tuoksuisia eteerisiä öljyjä löytyy eukalyptuksesta tervaan ja koivusta katajanmarjaan. Löylytuoksuja ei koskaan heitetä tai kaadeta sellaisinaan kiukaalle, vaan muutama löylyveteen sekoitettu pisara riittää. Se ainoa oikea saunan tuoksu syntynee kuitenkin yhä siitä, kun itse tehty koivuvihta upotetaan löylyveteen ja tämä vesi heitetään kiukaalle!

Saunan sisustukseen kuuluvat myös erilaiset puiset selkä- ja niskatuet, joita vasten on mukava köllötellä löylyissä. Saunakiuluja ja -kauhoja löytyy niin kuparista, teräksestä, puusta kuin muovista, kullekin makunsa mukaan. Laudeliinoista ylellisimmät ovat pellavasta, mutta illanistujaisissa kätevimpiä lienevät paperiset kertakäyttöversiot. Pitkävartiset, puiset pesuharjat ja kauniisti koristellut pesuvadit kruunaavat pesuhetken. Käytännöllisen muovin lisäksi vadeissa ja kiuluissa on tarjolla puuta, emalia, posliinia ja terästä.

Saunasisustuksen viimeistelevät kiukaalle aseteltavat ilmankosteuttajat. Perinteinen, vuolukivestä valmistettu Löylynhenki on saanut seuraa muun muassa vettä iloisesti suihkuttavasta vuolukivisestä suihkulähteestä. Kaikki toimivat samalla periaatteella höyrystäen niille heitetyn veden saunan ilmaa pehmentämään. Koristeellisuutta saunaan tuovat myös erilaiset figuurit saunatontuista sammakoihin. Tunnelmoija kylpee aidossa kynttilänvalossa. Pienet tuikut lasisissa tai keraamisissa kipoissa ovat omiaan saunaan, mutta miksei valuva kynttiläkin alustalla luo tunnelmaa. Tulen kanssa täytyy saunassakin muistaa olla varovainen, vaikka kosteassa tilassa ollaankin.

Nautinto iholle ja sielulle

Henkisesti saunominen ja vihtominen - tai vastominen - ovat tärkeitä puhdistautumisriittejä, jotka auttavat paitsi jaksamaan myös rentouttavat. Kauniit esineet ja kiuaskivet, hyvät löylyt ja tuoksut sekä kaiken kaikkiaan rauhallinen ilmapiiri edistävät mielenrauhaa. Vihtominen voi purkaa patoutuneita aggressioita, saahan sitä luvan kanssa piiskata puolisoa tai kaveria kiitosten säestyksellä. Vihdan vaikutus perustuu mekaaniseen tehoon: ihon pintaverenkierto paranee, piintynyt lika irtoaa ja hikoilu, ihon aineenvaihdunta, kiihtyy. Saunassa kaunistuu kuin itsestään, mutta lisätehoa kaunistumiseen tuovat erilaiset hiusnaamiot ja vartalohoidot hunajasta turvekosmetiikkaan.

Saunan siisteys ja puhtaus on oleellinen osa viihtyisyyttä ja sitä kautta nautintoa. Varsinkin puulämmitteisessä saunassa lattia usein likaantuu, ja myös rapautuvat kiuaskivet sottaavat. Vihdasta irtoavat lehdet kerääntyvät lattialle ja lauteille. Sauna olisikin syytä siivota käyttökuntoon jokaisen kylpemisen jälkeen. Myös lauteet kannattaa suihkuttaa tai muutoin huuhdella jokaisen saunomisen jälkeen. Saunan pesutarve riippuu käyttötiheydestä. Jos pesutiloissa käsitellään pyykkejä, lattiat imuroidaan viikoittain. Sauna ja pesutilat tarvitsevat myös kunnollisen ilmanvaihdon ja jälkikuivatuksen. Kunnollista pesua saunalle suositellaan pari kertaa kuukaudessa. Loppuhuuhtelussa käytetään kylmää vettä, joka sulkee puisten lauteiden huokoset. Löylyhuoneeseen ei suositella mitään varsinaista käsittelyä, sillä käsittelemätön pinta on helpoin pitää puhtaana.

Teksti: Hanna Pesonen
Kuvat: Hanna Pesonen ja Nina Pinjola, Honkarakenne

Lähteet ja lisätiedot:

Kaikki, mitä olet aina halunnut tietää saunasta: www.saunasite.com
Suomalainen saunaseura ry: www.sauna.fi
Yleistä:
virtual.finland.fi/finfo/english/sauna.html
www.sauna.org

Lue myös:

    Uusimmat