Saudi-Arabian urheiluministeriltä äreää tekstiä MM-kisaisännyyteen kohdistuvasta kritiikistä – "Syytökset ovat pinnallisia"

Saudi-Arabian valinta vuoden 2034 jalkapallon MM-kisojen isäntämaaksi on kerännyt kritiikkiä urheilumaailman keskuudessa. Saudi-Arabian urheiluministeri prinssi Abdulaziz bin Turki Al Faisal otti kantaa kritiikkiin.

Kansainvälinen jalkapalloliitto Fifa myönsi vuoden 2034 MM-kisaisännyyden Saudi-Arabialle, sillä muita hakemuksia ei kyseisille kisoille tullut. Fifa avasi isännyyshaun 4. lokakuuta ja ilmoitti haun päättyvän jo samaisen kuun lopussa.

Fifa oli julkistanut hakukriteerinsä kisoille vain viikkoa aiemmin, mikä teki monen halukkaan kisahakemuksen luomisesta mahdotonta. Fifa ilmoitti myös, että kisat myönnettäisiin vain Aasiaan tai Oseaniaan. Fifa muovasi myös stadionkriteerejään siten, että aiemman seitsemän sijaan ehdot täyttäviä stadioneita pitäisi olla hakuhetkellä valmiina neljä, kuten Saudi-Arabialla sattui olemaan.

Jo Qatarin MM-kisojen aikana Fifan toiminta keräsi runsaasti kritiikkiä osakseen. Ihmisoikeusasiat ja urheilupesu olivat teemoja, jotka toistuivat keskusteluista jo vuosia ennen viime vuonna pelattuja kisoja.

Samat aiheet nousivat Saudi-Arabian valinnan myötä taas pinnalle, sillä myöskään Saudi-Arabian ihmisoikeustilanne ei ole päätä huimaava. Saudi-Arabia on ennenkin harjoittanut urheilupesua siirtääkseen huomion muualle.

Saudi-Arabian urheiluministeri prinssi Abdulaziz bin Turki Al Faisal kommentoi maan kisaisännyyteen kohdistunutta kritiikkiä BBC:lle.

– Monet, jotka syyttävät meitä urheilupesusta, eivät ole koskaan käyneet Saudi-Arabiassa tai nähneet, mitä teemme. Syytökset ovat todella pinnallisia, bin Turki Al Faisal sanoo BBC:lle.

– 20 miljoonaa maamme populaatiosta on alle 30-vuotiaita, joten meidän on saatava heidät mukaan. Meillä on roolimme maailman urheilun kehittämisessä.

Saudi-Arabia on viime vuosina isännöinyt useita merkittäviä urheilutapahtumia. Se on isännöinyt vuodesta 2021 lähtien F1-osakilpailua ja maassa on järjestetty myös useita nyrkkeilyotteluita.

Bin Turki Al Faisal vakuuttaa, että Saudi-Arabia osaa järjestää kunnolliset arvokisat.

– Olemme näyttäneet sen jo. Olemme isännöineet yli 85 maailmanlaajuista tapahtumaa ja tehneet niin korkeimmalla tasolla. Haluamme ihastuttaa maailmaa urheilun kautta. Toivottavasti ihmiset saavat vuonna 2034 ainutlaatuiset MM-kisat, bin Turki Al Faisal sanoo.

Kysymykset maan ihmisoikeustilanteesta urheiluministeri kuittasi kierrellen.

– Jokaisella maalla on varaa parantaa. Kukaan ei ole täydellinen. Tiedostamme sen ja nämä tapahtumat auttavat meitä muovaamaan paremman tulevaisuuden kaikille. Kaikki ovat tervetulleita kuningaskuntaamme, bin Turki al Fais sanoo.

Lue myös:

    Uusimmat