Saudi-Arabian iskujen odotetaan näkyvän bensan hinnassa pian – aiheutuneet tuhot ovat poikkeukselliset

Saudi-Arabian tärkeisiin öljynjalostamoihin on tehty suuri ilmaisku 1:33
Video: Saudi-Arabian öljyntuotantolaitoksiin tehtiin lennokki-isku lauantaina 14. syyskuuta.

Saudi-Arabian öljyntuotantolaitoksiin tehdyt iskut tuntuvat mitä todennäköisimmin myös suomalaisen kuluttajan kukkarossa.

Vastuullisuusjohtaja Timo Huhtisaari öljy- ja biotuotteiden tukkukauppaa harjoittavasta Neot Groupista arvioi, että öljyn maailmanmarkkinahinnassa alkaa näkyä nousua pian.

Neot (North European Oil Trade) Group toimittaa polttoaineet muun muassa St1, ABC ja Shell -huoltamoketjuille.

– Varmastihan markkina reagoi heti viikonlopun tapahtumiin. Pitkäjänteistä vaikutusta on kuitenkin hankala arvioida, Huhtisaari sanoo.

Iskujen aiheuttamat tuhot ovat joka tapauksessa poikkeuksellisia. Huhtisaari huomauttaa, että julkisuudessa kerrottu 5,7 miljoonan tynnyrin puutos Saudi-Arabian päivittäisessä öljyntuotannossa vastaa viittä prosenttia koko maailman kysynnästä.

Tasapainottavia tekijöitä

Huhtisaari sanoo kuitenkin, että tilanteeseen saadaan tasapainotusta jäljellä olevista öljyvarastoista. Lisäksi bensapumpulla maksettavaan hintaan vaikuttavat merkittävissä määrin muun muassa verot, joihin Saudi-Arabian heilahtelut eivät vaikuta.

–  Toki hinnoitellaan maailmanmarkkinahintaan pohjautuen, mutta siinä on muitakin tekijöitä, hän painottaa.

Liiallisia pelkoja toppuuttelee myös Ulkopoliittisen instituutin vanhempi tutkija Wolfgang Mühlberger. Hän huomauttaa, että Saudi-Arabian öljyntuotantokapasiteetti on valtava. Mühlberger arvioi, että maa pystyy todennäköisesti kompensoimaan ainakin osan tuhojen aiheuttamista menetyksistä itse.

Lopulta iskujen merkitys öljyn hintaan on pitkälti riippuvainen siitä, miten kauan laitokset joudutaan pitämään poissa käytöstä.

–  Ei tässä tarvitse lähteä paniikkia nostamaan, vastuullisuusjohtaja Huhtisaari sanoo.

 

Lue myös:

    Uusimmat