Sattuuko vatsaan? 5 yleistä syytä mahakipuun

Sattuuko vatsaasi usein? Tiesitkö että syynä saattaa olla vääränlainen ruokavalio tai ruoka-aineallergia?

Selvitä mitkä ovat yleisimmät toistuvan vatsakivun syyt ja löydä mahaongelmiisi ratkaisu.

1. Laktoosi-intoleranssi

Miljoonat ihmiset kärsivät laktoosi-intoleranssista. Laktoosi-intoleranssi on oireyhtymä, jossa laktoosia sisältävät ruoka-aineet aiheuttavat ruoansulatuskanavan oireita. Tunnistettavia oireita ovat muun muassa toistuva vatsakipu, vatsan turvotus, ripuli ja ilmavaivat.

Ratkaisu: Siirry vähälaktoosisiin tai laktoosittomiin maitotuotteisiin tai syö maitotuotteita nautittuasi laktoosia pilkkovia laktaasientsymitabletteja jotka pitävät oireet poissa. Näitä laktoosia hajottavia entsyymejä tulee nauttia laktoosipitoisen aterian yhteydessä.

2. Keliakia

Tietyt ihmiset ovat allergisia viljan sisältämälle gluteiinille. Tällöin tiettyjen viljalaatujen nauttiminen vahingoittaa ohutsuolen limakalvoa, minkä seurauksena ravinto imeytyy huonosti. Keliakiasta kärsivän oireet muistuttavat paljon laktoosi-intoleranssin oireita, jonka lisäksi sairauden oireina saattaa ilmetä laihtumista, ravintoaineiden imeytymishäiriöitä, anemiaa ja väsymystä. Keliakiasta kärsivän henkilön vatsa voi mennä sekaisin jo pienestäkin murusesta viljaa.

Ratkaisu: Jätä ruokavaliostasi pois ruista, vehnää ja ohraa sisältävät viljatuotteet, kuten leivät, keksit, kakut, pasta ja olut. Korvaa viljatuotteet keliaatikoille sopivilla erityistuotteilla.

3. Sokeriton purukumi

Sokerittomissa purukumeissa ja kurkkupastilleissa käytetty sorbitoli voi runsaasti käytettynä aiheuttaa vatsaoireita kuten kipua ja ripulia.

Ratkaisu: vältä sokerittomien, sorbitolipitoisten tuotteiden liikakäyttöä.

4. Ruokamyrkytys

Ruoassa sijaitsevien virusten ja bakteerien aiheuttamat ruokamyrkytykset aiheuttavat oireita kuten nestehukkaa, oksentamista, kuumetta ja ripulia. Ruokamyrkytyksen oireet kestävät yleensä noin 1-2 päivää. Ruokamyrkytys tarttuu helpoimmin vanhentuneista tai huonosti säilötyistä merenelävistä, kalasta, kanasta ja lihasta, pesemättömistä hedelmistä ja vihanneksista tai saastuneesta juomavedestä. Mikäli siis olet syönyt äsken mainittuja ruokia ja alat tuntea voimakkaita vatsaoireita, saattaa syynä olla ruokamyrkytys.

Ratkaisu: Ruokamyrkytys menee yleensä ohi ilman hoitoa. Lääkäriin tulee kuitenkin hakeutua mikäli oireet ovat erityisen voimakkaita tai jatkuvat enemmän kuin kaksi päivää.

5. Alkoholi

Runsas juominen voi aiheuttaa ruokatorven, vatsalaukun ja pohjukkaissuolen tulehduksia ja haavaumia. Ne kaikki tuntuvat polttavina ylävatsakipuina ja ovat yleensä melko helppoja hoitaa. Vakavampi alkoholin aiheuttama seuraus on haimatulehdus. Haimatulehdus voi aiheuttaa polttavaa kipua vatsan keski- ja yläosassa. Haimatulehdus oirehtii viiltävänä, jomottavana vasemman puolen ylävatsakipuna, mutta kipu voi lisäksi säteillä myös selkään.

Ratkaisu: vähennä reilusti alkoholin käyttöäsi

Lähteet: hyvaterveys.fi, health.com: 18 Reasons Why Your Stomach Hurts

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja