Mainos

Satoja tarhakettuja luontoon Juuassa

Tarhalta laskettiin irti jopa kuusisataa sinikettua. Iskun tekijöistä ei ole tietoa.

Juuassa Pohjois-Karjalassa viime yönä tehdyssä turkistarhaiskussa päästettiin luontoon noin 600 kettua ja jonkin verran supeja. Tekijät avasivat Turunkankaalla sijaitsevalta tarhalta yhteensä 1400 häkkiä ja veivät mukanaan kaikki jalostuskortit. Suurin osa ketuista on saatu kiinni. Iskun tekijöistä ei ole vielä tietoa.

- Aitausalueelta olemme saaneet suurimman osan ketuista kiinni, mutta emme vielä tiedä tarkalleen, kuinka paljon kettuja ehti metsään. Tekijät ovat varmaan tienneet tarkasti kettujen sijainnin, koska he eivät käyneet supipuolella. Ketut karkaavat helpommin, sanoo Turkistarha Maljan omistaja Sulo Malja.

Ilkivallantekijät olivat tuhonneet tarhaa ympäröivän aidan kolmesta kohdasta. Osa aitaa oli kokonaan kaadettu nurin. Tämän vuoksi tarhan omistaja uskoo tekijöitä olevan useita. Turkistarhalla ei ollut hälytyslaitteita.

- Jalostuskorttien vieminen on oikeastaan pahinta. Koko jalostaminen on mennyt hukkaan. Nyt eri pesueet ovat menneet eri yksilöiden kanssa sekaisin. Eläimet ovat stressaantuneita ja ne saattavat myös alkaa syödä ja repiä toisiaan. Tappelua näkyy jo, Malja kertoo.

Taloudelliset vahingot mittavia

Turkistarhalla kasvatettiin pääasiassa supeja ja sinikettuja. Korttien viemisen takia eläimiä ei voida käyttää jalostukseen. Sulo Maljan mukaan taloudelliset vahingot tulevat olemaan mittavia, vaikka tarkkaa summaa on vielä vaikea arvioida.

- Ei tässä auta kuin jatkaa yritystoimintaa. Jos nyt lopetettaisiin, niin se olisi voitto tekijöille. Ei tämä kyllä mitään järkimeininkiä tai eläintensuojelua ole. Nämä ketut eivät pärjää luonnossa. Joku kettu on jo jäänyt auton alle kirkonkylällä, Malja toteaa.

Sulo Malja havaitsi iskun aamulla hieman ennen seitsemää saapuessaan turkistarhalle. Maljan mukaan alueella ei ole näkynyt epäilyttäviä kulkijoita tai autoja. Nopeasti paikalle saapuneet apujoukot keräsivät vapaaksi päästettyjä kettuja iltapäivään saakka.

- Jokunen eläin tuli vastaan jo isolla tiellä. Silloin tajusin, että nyt on jollekin tarhalle isketty. Oman tarhan pihaan päästyäni näin, että tie oli ihan täynnä kettuja, Malja kertoo.

Tekijät karkuteillä

Iskun tekijöistä ei ole vielä tietoa. Nurmeksen poliisi tutkii asiaa. Tarhan omistaja toivoo, että syylliset saataisiin pian vastaamaan teoistaan. Maljan mukaan silminnäkijähavaintoja ei ole vielä saatu. Asiasta tietäviä pyydetään ottamaan yhteyttä Nurmeksen poliisiin.

- Iskujen tekijöillä on usein tarkat tiedot tarhoista, joissa ei ole hälytyslaitteita. Tämän vuoksi me olemme muistuttaneet jo parin vuoden ajan hälytysjärjestelmän tärkeydestä, rikoskomisario Risto Nyholm toteaa.

(MTV3-STT)

(Kymmenen uutiset 26.07.2005)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.