Vuodesta 2005 rakenteilla ollut Olkiluodon uusi reaktori saadaan nyt käynnistää: "Nostaa merkittävästi sähkön omavaraisuutta Suomessa"

8:16
Ydinvoimala Olkiluoto 3:n valmistuminen on viivästynyt jo yli 10 vuodella: Ongelmia on paljon ja usein. Viiden jälkeen kertoi kesällä 2020 yhdestä ongelmasta.

Säteilyturvakeskus STUK valvoo reaktorin käynnistystä ja pientehokokeita paikan päällä Olkiluodossa.

Säteilyturvakeskus (STUK) on antanut Teollisuuden Voimalle (TVO) luvan käynnistää Olkiluodon uuden reaktorin. STUKin mukaan käyttöönottokokeet osoittavat, että laitos toimii suunnitellulla tavalla.

STUKin TVO:lle tänään antama kriittisyys- ja pientehokoelupa tarkoittaa, että yhtiö voi käynnistää ydinreaktion ensimmäistä kertaa Olkiluodon ydinvoimalaitoksen kolmosyksikön reaktorissa.

STUK valvoo reaktorin käynnistystä ja pientehokokeita paikan päällä Olkiluodossa. TVO nostaa reaktorin tehoa asteittain. Tehon nostoon yli viiden prosentin reaktorin täydestä tehosta TVO tarvitsee STUKin luvan, samoin kuin tehon nostoon yli 30 ja 60 prosentin.

TVO aloitti kolmosyksikön polttoaineen latauksen maaliskuussa. STUK seurasi latausta ja sitä seuranneita niin sanottuja kuumakokeita Olkiluodossa.

– Kuumakokeiden aikana TVO pystyi esimerkiksi varmistamaan, että ongelmia aiheuttanut paineistimen yhdyslinjan värähtely on saatu riittävän pieneksi yhdyslinjaan lisättyjen vaimentimien avulla, STUK kertoo tiedotteessaan.

Elinkeinoministeri Mika Lintilän (kesk.) mukaan Olkiluoto 3:n sähköntuotanto alkaa talven aikana. Täydellä kapasiteetilla laitos tuottaa 13 terawattituntia sähköä vuodessa.

– Tämä nostaa merkittävästi sähkön omavaraisuutta Suomessa, Lintilä jatkoi.

Piti alun perin valmistua vuonna 2009

TVO kertoi elokuussa, että Olkiluodon kolmosyksikön säännöllisen sähköntuotannon on määrä alkaa ensi vuoden kesäkuussa. Sähköntuotannon alkamista siirrettiin tuolloin kolmella kuukaudella eteenpäin. Syynä oli turbiinilla toteutettujen tarkastustoimenpiteiden laajentuminen.

Lukuisista myöhästymisistä kärsinyt Olkiluodon kolmosyksikkö on ollut rakenteilla vuodesta 2005 alkaen. Sen piti alun perin valmistua vuonna 2009.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja