Saska Saarikoski: Pentillä oli aina tunne, ettei Suomi arvosta häntä tarpeeksi

Kirjapiirin kymmenennessä jaksossa Saska Saarikoski kertoo, mistä löytyy se aidoin Pentti Saarikoski ja minkä asian kanssa tunnettu kirjailija paini koko elämänsä.

Kun toimittaja Saska Saarikoski sanoi äidilleen, ettei ollut koskaan tutustunut isäänsä Pentti Saarikoskeen, äiti kertoi oikean, todellisen Pentin löytyvän miehen kirjoista.

– Minusta tuntuu, että tämän luku-urakan jälkeen ymmärrän hyvin, mitä hän tarkoitti. Sillä Pentillä, jonka ihmiset tunsivat tai luulivat tuntevansa, oli aina jonkinlainen naamio. Pentillä oli monet kasvot, monille ihmisille, moneen suuntaan. Hän oli vähän erilainen kaikille. Pentin tapaamalla ei ehkä koskaan saanut otetta siitä, kuka hän oli. Todellisempi Pentti löytyy sieltä päiväkirjoista – joskin hän kirjoitti nämä päiväkirjatkin julkaisua varten; myös niissä oli poseerausta. Luulen, että kuitenkin hirveän paljon vähemmän kuin hänessä oli livenä, Saarikoski kertoo.

Pentti Saarikoski käytti itsestään nimeä Poet of Finland. Saska ei tiedä, ottiko isä nimen itselleen itse vai tarjottiinko sitä hänelle.

– Sitä en tiedä, mutta varmasti halukkaasti ainakin otti. En ole vielä tavannut taiteilijaa, joka ei olisi aika turhamainen ja omanarvontunnossaan grandiöösi– tosin usein hyvin vaihtolämpöinen; joskus taiteilija kokee olevansa mitätön, joskus jonkinlainen maailmanomistaja. Pentissä oli tämä maailmanomistajapuoli ihan ehdottomasti läsnä. Hänen oma merkityksensä; onko hän suurempi kuin Haavikko, onko hän Leinon työn jatkaja, arvostetaanko häntä tarpeeksi... Aina hänellä oli sellainen tunne, että Suomi ei osaa arvostaa häntä tarpeeksi. Sen kanssa hän paini paljon, ja surullistahan se on. Mies saavutti kaiken mahdollisen – jumalattoman arvostettu ja lahjakas, ja aina joutuu pohtimaan, kelpaanko silti, Saarikoski kuvailee.

Katso Kirjapiirin kymmenes jakso: Vieraina Saska Saarikoski ja Hanna Koljonen

KIRJAPIIRI AVAlla tiistaisin klo 19.30. Uusinnat lauantaisin 16.30.

AVA

Kuva: Lehtikuva

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja