Sarjamurhaaja Charles Mansonin seuraaja on vapautettu vankilasta

Charles Mansonin murhakulttiin kuulunut Leslie Van Houten on vapautettu ehdonalaiseen yli 50 vuoden vankilassa istumisen jälkeen. 0:45
Leslie Van Houten puukotti vuonna 1969 ruokakauppiaan vaimoa Rosemary LaBiancaa peräti 16 kertaa.

Pahamaineisen sarjamurhaaja Charles Mansonin seuraajiin kuulunut Leslie Van Houten vapautettiin tiistaina vankilasta yli 50 vuoden jälkeen. Asiasta kertoivat Kalifornian osavaltion vankilaviranomaiset.

Leslie Van Houten, 73, oli tuomittu osallisuudestaan Los Angelesissa vuonna 1969 tehtyyn kaksoismurhaan. Manson-kultin jäsenet tekivät kyseisen kesän aikana yhteensä ainakin yhdeksän murhaa Los Angelesissa.

Viranomaisten mukaan Van Houten vapautettiin ehdonalaisvalvontaan.

Van Houten oli 19-vuotias, kun hän liittyi niin sanottuun Mansonin perheeseen. Kyse oli kultista, jonka tavoitteena oli omituisen juonensa puitteissa tehdä murhia ympäri Los Angelesia rotusodan syttymisen toivossa.

Manson, joka tunnetusti johdatti seuraajansa murhaamaan raskaana olleen näyttelijä Sharon Taten ja tämän ystävät, kuoli vankilassa vuonna 2017.

Van Houten ei ollut mukana, kun Tate ja neljä muuta ihmistä murhattiin. Van Houten on kuitenkin myöntänyt osallistuneensa murhiin tuota seuraavana yönä, jolloin hän puukotti ruokakauppiaan vaimoa Rosemary LaBiancaa jopa 16 kertaa.

Vapauttamispäätös kumottiin useasti

Vuosien saatossa osavaltion kuvernöörit estivät toistuvasti yritykset vapauttaa Van Houten. Virassa oleva kuvernööri Gavin Newsom kuitenkin sanoi viime viikolla, ettei ryhtyisi jatkotoimiin nyt tehdyn vapauttamispäätöksen haastamiseksi.

Viimeisimmässä estämisyrityksessään vuonna 2022 Newsom sanoi, että Van Houten voisi edelleen olla vaara yhteiskunnalle. Newsomin mukaan Van Houten ei ollut myöskään täysin selittänyt, kuinka tämä oli joutunut Mansonin vallan alle ja päätynyt tekemään kauhistuttavia väkivallantekoja.

Toukokuussa valitustuomioistuimen tuomarit kuitenkin kumosivat Newsomin veto-oikeuden äänin 2-1. Tuomarien mukaan kuvernöörin johtopäätösten tueksi ei ole todisteita. Samalla he antoivat päätöksen Van Houtenin vapauttamisen puolesta.

Newsomin tiedottaja sanoi viime viikolla, että kuvernööri on pettynyt tuomioistuimen vapauttamispäätökseen, mutta että tämä ei ryhtyisi jatkotoimiin.

Van Houtenia oli vuodesta 2016 lähtien suositeltu päästettäväksi vapaaksi kaikkiaan viisi kertaa, mutta kuvernöörit Jerry Brown ja Newsom olivat käyttäneet toistuvasti veto-oikeuttaan vapauttamisen torppaamiseksi.

Manson tuomittiin vuonna 1969 seitsemästä murhasta 1:24
Charles Manson tuomittiin vuonna 1969 seitsemästä murhasta.

Lue myös: 

Lue myös:

    Uusimmat