Sari Essayah: Hallitus on kasassa ennen juhannussaunaa – kertoo, mikä jouduttaisi asioiden etenemistä

Ratkeaako kiista kehitysapuleikkauksista? Puoluejohtajat kommentoivat tilannetta 18:46
Näin Sari Essayah kommentoi keskiviikkoaamuna hallituksen tilannetta.

Hallitusneuvottelut jatkuvat tänään Säätytalolla. Talouspöydässä keskustelut ovat nytkähtäneet eteenpäin, mutta sopua ei vielä ole saatu aikaiseksi.

Talouspöydässä istunut Anders Adlercreutz (rkp.) totesi MTV Uutisille, että töitä on vielä jäljellä. Adlercreutzilla ei ollut kokonaiskäsitystä siitä, onko yhteisesti sovittu jokin aikataulu sopimisille.

– Edellyttäisi aika ripeää toimintaa, että asiat saataisiin sovittua tänään. Onhan tämä asetettu tavoite kohtalaisen kova, Adlercreutz muotoili.

Kristillisdemokraattien puheenjohtaja Sari Essayah painotti, että kehitysapurahoissakin käsitellään kokonaisuutta, ei yksittäistä asiaa. Essayah arvelee, että kehitysyhteistyöstä leikkaaminen on haastavaa, sillä konkreettista leikattavaa ei hänen mielestään juuri ole.

– Olemme aina pitäneet esillä suomalaisten kansalaisjärjestöjen hyvää, tuloksekasta kehitysyhteistyötä, joissa tehdään ruohonjuuritason työtä paikallistoimijoiden kanssa. Niissä hallintokulut ja korruptio ovat erittäin pieniä.

Petteri Orpo totesi eilen, että osapuolet ovat vielä aika kaukana toisistaan, mutta neuvottelut etenevät. Essayah on samaa mieltä.

– Lähentymistä on tapahtunut. Täytyy huomioida, että pari viikonloppua on jäänyt käyttämättä neuvotteluihin. Oli RKP:n puoluekokous ja viime viikonloppuna sovimme, että kun on valmistumisia ja juhlia, niin keskitymme niihin.

Sari Essayah on luottavainen sen suhteen, että juhannussaunaan päästään sillä meiningillä, että hallitus on kasassa.

– Ainakin se juhannussauna on hyvä kiritin.

Sotenyrkistä mallia

Sote-neuvottelupöydissä käytettiin Essayahin mukaan niin kutsuttua sotenyrkkiä, jossa neuvottelijoita oli vain neljä. Essayah käyttäisi samaa metodia myös muissa neuvottelupöydissä.

– Sanoisin, että asiat vauhdittuivat, kun saatiin sotenyrkki aikaiseksi. Asioiden jouduttamista auttaisi, jos väkeä olisi vähemmän ja ydinneuvottelijat tekisivät ratkaisuja.

Kristillisdemokraatit ovat Essayahin mukaan ehdottaneet ansiosidonnaiseen päivärahaan porrastettua mallia, mutta ei sen lyhentämistä.

– Kristillisdemokraatit haluavat painottaa työssä jaksamista, ja että ihmiset jaksavat olla töissä eläkkeelle saakka.

Perheen ja työajan yhteen sovittaminen on Essayahin mukaan tärkeä keino tukea myös työssä jaksamista.

– Painotamme viikkorytmin merkitystä yhteiskunnassa. Ennenaikaiset eläköitymiset ja mielenterveyssyistä työstä pois jäämiset tuovat vuosittain 11 miljardin euron laskun yhteiskunnalle. Jos pienilläkin satsauksilla sitä voitaisiin parantaa, se olisi hyvä juttu.

 

Lue myös:

    Uusimmat