Sanna Marin, Erkki Liikanen, Li Andersson ja Mikko Kärnä – näin kärkipoliitikot kertovat, kuinka ovat itkeneet julkisesti

Pääministerin avoin itku lehtihaastattelussa sai monet huipputason poliitikot kertomaan omista herkistymisen hetkistään. MTV Uutiset kokosi Twitterissä kerrotut tarinat yhteen.

Sanna Marin sen aloitti. Keskustelun siitä, millä tavoin johtaja voi näyttää tunteensa julkisesti.

Pääministeri Marin vuodatti kyyneleitä hiljattain Ilta-Sanomien haastattelussa, kun hän liikuttui ajatellessaan ukrainalaisten kohtaloita Venäjän sotakoneiston hampaissa.

– Sydäntä särkee, Marin sanoi liikutuksensa lomassa.

– Mitä kaikkea kamalaa siellä tapahtuu. Lasten kohtalo, heikommassa asemassa olevien ihmisten kohtalo, ukrainalaisten ihmisten tilanne. Sodan kauheus.

Marinin tapa näyttää tunteensa avoimesti sai osakseen paljon kiitosta, mutta jotkut nostivat myös esiin kysymyksen, voiko poliitikko olla uskottava johtaja, jos hän antaa tunteidensa näkyä?

Monen entisen ja nykyisen poliitikon mielestä voi.

Vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Andersson kertoi Twitterissä kyyneleistään työssään, ja sai monen suomalaisen kärkipoliitikon avautumaan omista kokemuksistaan.

– Itsehän olen purskahtanut itkuun kyselytunnilla viime kaudella, väsymyksestä ja stressistä, kun oli huono päivä, Andersson kirjoittaa.

Erkki Liikaselle ilkuttiin

Anderssonin päivitys sai runsaasti vastauksia. Muun muassa Suomen Pankin entinen pääjohtaja ja poliitikko Erkki Liikanen vastasi viestiin siteeraamalla vuoden 1987 tapahtumia SDP:n puolueneuvoston kokouksessa, joista on jo kertonut kirjassaan. Kalevi Sorsa puhui tuolloin viimeistä kertaa puolueen puheenjohtajana.

– Kyylenet putosivat poskilleni. Pirkko Työläjärvi vieressä huomasi sen ja kaivoi käsilaukustaan kukallisen nenäliinan, hän kirjoittaa.

– Sitten sen huomasivat kaikki. On tilanteita, joissa herkistyn. En omasta puheesta, niin kuin jotkut sanovat, vaan asioista, joihin liittyy vahva tunnetila. Siksi en pidä puheita läheisten hautajaisissa. Se ei minulta onnistu.

Liikanen kirjoittaa myös ihmetellen saamastaan ivasta, jota sai osakseen näytettyään tunteensa. Hän kertoo erään toimittajan syyttäneen häntä taktisista kyyneleistä ja otsikosta, jossa hänen kerrottiin pillahtaneen itkuun.

– Yhtä asiaa joskus mietin: millaisia ovat ihmiset, jotka pystyvät osoittamaan vain vahingoniloa, mutta eivät pysty samaistumaan toisen tilanteeseen?

Ex-ministerin kyyneleet puhujapöntössä

Sosiaali- ja terveysministerinä vuosina 2019–2021 toiminut vasemmistoliiton kansanedustaja Aino-Kaisa Pekonenkertoo itkeneensä useamminkin eduskunnassa.

– Kerran itkin eduskunnan puhujapöntössä, kun puhuin tasa-arvoisesta avioliittolaista ja sen merkityksestä monille ihmisille! Hän kertoo.

– Väsytti ja otti päähän! Sellaista se on. Ihmisiä kai ollaan.

"Huonoa johtajaa se ei tee kenestäkään"

Keskustan kansanedustaja Mikko Kärnäkertoo läheistensä menehtymisten olleen pysäyttäviä hetkiä. Kärnän äiti kuoli marraskuussa, ja sitä ennen hän kertoo itkeneensä koiransa kuolemaa.

– Olisi hyvä itkeä enemmänkin. Se puhdistaa. Huonoa johtajaa se ei kenestäkään tee.

Millaiset vaikutukset Ukrainan kriisillä on Suomeen, Sanna Marin? 11:41
Katso myös: Ukrainalaisten kärsimys on vaikuttanut pääministeri Sanna Mariniin. Näin hän arvioi Ukrainan kriisin vaikuttavan Suomeen päivää ennen suurhyökkäyksen alkamista.

Lue myös:

    Uusimmat