Mainos

San Salvador yhä maailman murhapääkaupunki – väkivaltaisimmat asutuskeskukset yhä Latinalaisessa Amerikassa

El Salvador kantaa yhä mainetta ja tosiseikkaa maana, missä murhataan eniten ihmisiä asukkaita kohden. Sen pääkaupunki San Salvador puolestaan on yhä maailman murhapääkaupunki. 

San Salvadorin kaduilla murhattiin viime vuonna137 ihmistä sataatuhatta asukasta kohden. Luku on hurja, mutta jos haluaa nähdä toivoa paremmasta elsalvadorilaisten kohdalla, niin luku on pienentynyt vuoden 2015 määrästä 190.  

El Salvadorissa viime vuonna murhattiin 91 ihmistä sataatuhatta asukasta kohden. Kolme vuotta sitten luku oli 103.

Brasilialaisen Igarapé-tutkimuslaitoksen tiedoista kertoo Economist-lehti. Laskuissa ei ole mukana sota-alueita, koska niistä saatavia tietoja on vaikea vahvistaa. Joidenkin maiden kohdalla kyse on vuoden 2016 luvuista. 

Suurin osa Latinalaisessa Amerikassa

Igarapén mukaan maailman 50 väkivaltaisimmasta, yli 250 000 asukkaan kaupungista 43 sijaitsee Latinalaisessa Amerikassa ja Karibialla. 

Viiden kärki kaupungeissa on San Salvador, Acapulco (Meksiko), San Pedro Sula (Honduras), Soyapango (El Salvador) ja Chilpancingo de los Bravo (Meksiko).  

50 kaupunkia sijaitsevat 10 maassa: El Salvador, Meksiko, Honduras, Brasilia, Guatemala, Etelä-Afrikka, Yhdysvallat, Kolumbia, Puerto Rico ja Jamaika.    

Keski-Amerikka ja Meksiko ovat olleet jo pitkään väkivaltaisia. Syitä on paljon.

Syitä huuumekaupasta tuloeroihin

Alue on keskeinen huumereitti Pohjois-Amerikkaan. Monissa maissa hallinto on heikkoa, korruptio rehottaa, rikollisjengit ovat vahvoja, tuloerot ovat valtavat ja yleinen luottamus virkakoneistoon kuten poliisiin ja asevoimiin heikko. 

Economist toteaa ilmiön, että kun yhdessä paikassa väkivalta vähenee, kuten El Salvadorissa, se lisääntyy muualla, kuten esimerkiksi huumekaupan repimässä Meksikossa.

Neljä kaupunkia Yhdysvalloissa

Karibialla ikävälle listalle ovat "päässeet" Puerto Ricon San Juan ja Jamaikan Kingston. 

Yhdysvaltalaisia kaupunkeja joukkoon mahtuu neljä: St. Louis, Baltimore, Detroit ja New Orleans. Economistin mukaan niiden murhaluvut ovat noin kymmenkertaiset suhteessa maan keskiarvoon, joka on 4,9 ihmistä sataatuhatta kohden. 

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.