Sampo Pankki antaa tekohengitystä teleoperaattorille

Sampo Pankki on joutunut ahtaalle tehtyään yhteistyötä teleoperaattori GSM Suomen kanssa, kertoo MTV:n 45 minuuttia -ohjelma.

Kaksi vuotta sitten markkinoille tullut GSM Suomi tarjosi yritysasiakkailleen kokonaisvaltaisia tietoliikennepaketteja. Operaattorin myyjät järjestivät asiakkailleen rahoitussopimuksia, joiden toisena osapuolena oli rahoitusyhtiö, usein Sampo Rahoitus.

Myöhemmin on käynyt ilmi, että näissä rahoitusleasing-sopimuksissa on runsaasti epäselvyyksiä. Asiakkaat muun muassa kertovat, että heidän sopimuspapereitaan on peukaloitu ja täydennetty allekirjoittamisen jälkeen. Monet eivät ole saaneet luvattuja laitteita ja palveluita lainkaan tai niitä on toimitettu vain osittain.

Asiakkaat ovat kuvitelleet rahoitussopimusten kattavan myös palvelun - rahoitusyhtiön mukaan sopimukset kattavat vain tuotteet. Kun asiakkaat eivät ole saaneet vastinetta rahoilleen, monet ovat kieltäytyneet maksamasta sopimusten kuukausimaksuja.

Nyt Sampo Pankki yrittää rajata tappioita pumppaamalla yli 200 000 euroa kuukaudessa Dicameen, jonka on määrä jatkaa GSM Suomen liiketoimintaa ja yrittää ratkoa asiakkaiden ongelmia.

- Pankin maksaman ylläpitomaksun koko on tuota luokkaa, vahvistaa Dicamen toimitusjohtaja Jari Isola.

Ilman tätä tekohengitystä Sampo Pankki saattaisi joutua kirjaamaan GSM Suomen jäljiltä miljoonien eurojen luottotappiot.

Sampo Pankki ei kommentoi tietoja - perusteluna vaitiolovelvollisuus ja keskeneräinen erityistarkastus.

GSM Suomen johtoa epäillään väärinkäytöksistä

Lukuisat yritykset ovat tehneet GSM Suomen toiminnasta rikosilmoituksia poliisille.

Operaattorin raunioille jääneessä konkurssiyhtiössä on puolestaan käynnissä erityistarkastus, jonka jälkeen konkurssipesä päättää tutkintapyynnön tekemisestä poliisille.

Konkurssipesän velallisselvitys paljastaa karuja tietoja GSM Suomesta. Velkaa kertyi lyhyessä ajassa lähes 19 miljoonaa euroa. Yksistään veroja jäi maksamatta melkein 4,5 miljoonaa euroa. Tilintarkastaja epäilee yritysjohtoa väärinkäytöksistä ja epäselvyyksistä toiminnassa.

Dicamen johdossa tuttu mies

GSM Suomi myytiin vajaa vuosi sitten pörssiyhtiö Evialle. GSM Suomen surkea tila kävi nopeasti ilmi. Lopulta operatiivinen liiketoiminta asiakkaineen myytiin Dicamelle. Velat ja muut sotkut jäivät Evia-konsernin tytäryhtiöön Spectricoon. Se tuomittiin Evian mukana konkurssiin kesäkuussa.

Dicamen omistajissa on maakunnallisia puhelinyhtiöitä ja kaksi GSM Suomen entistä johtajaa.

Toinen heistä on Jari Isola, Dicamen nykyinen toimitusjohtaja. Hän myi oman osuutensa GSM Suomesta pois jo ennen Evia-kauppaa.

- Huomasin, että jotain omituista tässä on. En saanut vastausta siihen, mistä oli kyse. Se oli yksi peruste myydä, Isola selittää.

GSM Suomen omistajat ottivat yrityksestä rahaa ulos jo varhaisessa vaiheessa. Keväällä 2008, vain puolisen vuotta toiminnan aloittamisen jälkeen he nostivat yli puolen miljoonan euron osingot.

- Yhtiöllä oli kassavaroja ja tilintarkastaja antoi suosituksen, että näin voi tehdä. Pitää muistaa, että GSM Suomen ongelmat alkoivat vasta syksyllä 2008.

Todellinen vallankäyttäjä poliisivankilassa

Isola pitää sotkuun pääsyyllisenä Tuomo Ahosta, jonka nimeä ei löydy yhtiön virallisten vastuuhenkilöiden joukosta.

- Hän on hyvinkääläinen kaveri, joka meidän käsityksemme mukaan käytännössä pyöritti GSM Suomea, Isola sanoo.

Myös Spectricon konkurssipesän hoitaja toteaa velallisselvityksessä, että Ahonen oli todellinen vallankäyttäjänä GSM Suomen kulisseissa.

Ahosta ei tavoitettu haastattelua varten. Hän istuu tutkintavankeudessa poliisivankilassa epäiltynä talousrikoksesta, joka liittyy miehen muihin liiketoimiin.

Lue myös:

    Uusimmat