Salamurhia, valeuutisia, Kremlin ehdokas presidentinvaaleihin – Turvallisuuskomitea aikoo pitää kiinni Venäjän vaikutusyrityksillä spekuloineista asiantuntijoistaan

Salamurhia, valeuutisia, Kremlin ehdokas presidentiksi. Turvallisuuskomitean käyttämästä asiantuntijaverkostosta nousseet arviot Venäjän mahdollisista vaikutusyrityksistä Suomen presidentinvaaleihin nostivat kohun vajaat pari viikkoa sitten.

Komitean puheenjohtajan, puolustusministeriön kanslianpäällikön Jukka Juustin mukaan tapahtuneesta on syytä ottaa opiksi. Komitea pohtii omalta osaltaan ensi maanantaina, kuinka yksittäisten mielipiteiden käsittäminen turvallisuuskomitean virallisiksi arvioiksi voitaisiin jatkossa estää.

Kohun sylttytehtaana olevaan hybridiasiantuntijaverkostoon kuuluu noin 40 virkamiestä ja elinkeinoelämän edustajaa sekä tutkijoita ja toimittajia. Juustin mukaan asiantuntijat itse halusivat mielipiteidensä olevan julkisia, koska halusivat hyödyntää niitä omassa työssään.

– Sillä pohjalla mentiin. Sitä voi jälkikäteen arvioida, oliko se viisas päätös – ja niin arvioidaankin, Juusti totesi perjantaina.

"Moniäänistä keskustelua tarvitaan"

Turvallisuuskomitea ei ole julkistanut asiantuntijaverkostoon kuuluvien henkilöllisyyksiä. Asiantuntijoilla ei ole vaitiolovelvollisuutta jäsenyydestään, mutta he ovat keskenään päättäneet olla paljastamatta omia tai toistensa nimiä, Juusti kertoi.

– Sinne varmaan tulee uusia jäseniä ja osa poistuu, kun he eivät kestä tätä keskustelua, jota tässä on käyty, Juusti arvioi.

Hybridiasiantuntijaverkosto on turvallisuuskomitean valmistelutyössä uusi toimija, jäseniä siihen ryhdyttiin etsimään vasta viime kesänä. Komitean pääsihteerin Vesa Valtosen mukaan "yleensä on lähdetty, jos on kysytty".

– Me tarvitsemme moniäänistä keskustelua, jotta ennakointi on mahdollista. Se on pihvi tässä valmistelussa, Valtonen perustelee.

Poikkihallinnollinen turvallisuuskomitea toimii puolustusministeriön yhteydessä, mutta ei ole puolustusministerin alainen.

Mitä presidentti tietää?

Asiantuntija-arvioista syntynyt kohu sai lisää kierroksia 30. lokakuuta Evan presidentinvaalitentissä, jossa monet ehdokkaista pitivät mielipiteiden julkistamista vaalien alla vastuuttomana.

– Tänään saatiin hyvä esimerkki trollauksesta, kun trollausta ehkäisevän komitean asiantuntijaporukka antoi omia mielipiteitään julki, presidentti Sauli Niinistö totesi.

Turvallisuuskomiteaan kohdistunut kritiikki on herättänyt kysymyksen siitä, kuinka hyvin presidentti on perillä komitean työskentelytavasta. Tasavallan presidentin kanslian päällikkö on turvallisuuskomitean jäsen.

– En ota kantaa siihen, mitä presidentti tietää tai ei tiedä, Juusti muotoili.

Turvallisuuskomitea ei itse julkistanut koostetta asiantuntija-arvioista, vaan ne annettiin ensimmäisenä Helsingin Sanomille lehden niitä pyydettyä. 

Lue myös:

    Uusimmat