Salamaniskun saaneista noin 30 prosenttia kuolee

Salama voi vaurioittaa ihmiskehoa kahdella eri mekanismilla, toinen on sähköinen virta ja toinen valtava lämpötila, joka vaurioittaa kudoksia. 

Pahimmillaan salamanisku voi pysäyttää ihmisen sydämen.

– Se sähköinen virta, joka kulkeutuu elimistöön voi kriittisimmillään vaurioittaa sydäntä, verenkiertoelimistöä, keuhkoja ja keskushermostoa. Ne ovat ne kaikkein kriittisimmät elimet ja kyllä se voi aiheuttaa sydämenpysähdyksen välittömästi iskeytyessään, sanoo Pippa Laukka lääkärikeskus Mehiläisen vastaava lääkäri. 

Lievempänä vammana isku voi aiheuttaa sydänlihasvaurion, joka voi oireilla eri tavoin myöhemmin joko sydäninfarktin oireilla tai esimerkiksi rytmihäiriönä.

Kuolleisuus 30 prosenttia

Salaman keskilämpötila on noin 20 000 astetta, joten myös sen aiheuttamat palovammat vaurioittavat kudoksia. Salamaniskun saaneista kuolee noin 30 prosenttia. 

– Usein niissä on kyse nimenomaan siitä, että salaman isku pysäyttää sydämen tai lamaa keskushermostoa ja siellä nimenomaan hengitystä säätelevää hengityskeskusta, joka voi aiheuttaa välittömän hengityksen pysähtymisen ja vaikuttaa sitten kriittisimpiin elintoimintoihin. Lievempänä voi sitten olla sellaisia, ettei aiheuta välitöntä hengenvaaraa. Mutta jos ajatellaan sitä valtavaa energiaa, joka salaman iskuun liittyy, on hyvin vaarallinen ihmiselimistölle, sanoo Laukka. 

Iskun saaneesta ei saa sähköiskua

Laukan mukaan salaman iskun kohteeksi joutunutta pitää auttaa välittömästi ja uskaltaa elvyttää, sillä sähköiskun saamista ei tarvitse pelätä.

– Peruselvytystaidot ovat tarpeen ja jokaisen tulisikin huolehtia siitä, että ne taidot ovat hallussa. Ihan ensimmäisenä pitää hälyttää apua paikalle ja sitten pitää elvyttää jos tilanne sitä edellyttää. Elintoiminnot on turvattava siihen asti kun ammattiapu saapuu paikalle, sanoo Laukka. 

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja