Saksassa tutkitaan poliisien kuulumista uusnatsisoluun – viiden poliisin epäillään uhkailleen asianajajaa: "Kostoksi tapamme tyttäresi"

Elinkautinen saksalaiselle uusnatsille murhista 0:44

Frankfurtin poliisia ravistelee uusnatsiskandaali. Viiden poliisin epäillään sotkeutuneen uhkauskirjeiden lähettelyyn tunnetulle asianajajalle.

Videolla kuvaa Beate Zschäpen tuomitsemisesta elinkautiseen vankeuteen heinäkuussa.

Syyttäjälaitos tutkii epäilyjä, joiden mukaan viisi frankfurtilaista poliisia olisi kuulunut uusnatsien verkostoon.

Poliisien epäillään muun muassa kaivaneen terrorismioikeudenkäyntiin osallistuneen saksanturkkilaisen asianajajan henkilötietoja poliisin rekistereistä ja uhanneen tapaa asianajajan pienen tyttären.

Poliisit pidätetty viranhoidosta

Tapausta tutkii syyttäjien lisäksi Hessenin osavaltion rikospoliisi. Poliisi on perustanut erikoistutkijaryhmän tutkimaan tapausta. Neljä miestä ja yksi nainen Frankfurtin poliisista on pidätetty tehtävistään tutkinnan ajaksi.

– Likainen turkkilaisemakko! Sinä et tuhoa Saksaa! Sinun on paras luikkia täältä tiehesi niin pitkään, kun vielä elävänä pystyt, kirjoitettiin asianajaja Seda Basay-Yildizille.

Basay-Yildiz sanoi Frankfurter Neue Presse -lehdelle, että tämä oli vielä tyypillistä vihapostia, jota hän saa runsaasti. Huolestuttavin kirje tuli seuraavana.

– Kostoksi tapamme tyttäresi.

Tässä kirjeessä oli hänen tyttärensä nimi ja kotisoite. Kirjeen allekirjoittajaksi oli merkitty ”NSU 2.0”.

NSU tappoi 10 ja teki lukuisia pankkiryöstöjä

Basay-Ylidizin 2-vuotiaan tyttären nimi tai perheen kotiosoite eivät ole saatavissa julkisista rekistereistä.

NSU:lla viitataan sanoihin Nationalsozialistischer Untergrund -uusnatsisoluun, joka oli vuosina 2000-06 vastuussa kaikkiaan kymmenestä, pääosin turkkilaistaustaisiin siirtolaisiin kohdistuneesta henkirikoksesta sekä pommi-iskuista ja 14:sta pankkiryöstöstä.

Basay-Yildiz on toiminut oikeudenkäynneissä islamistisista terrorismirikoksista epäiltyjen puolustusasianajajana. Hän toimi myös NSU:n uhrien edustajana NSU:n ainoata elossa olevaa jäsentä Beate Zschäpeä vastaan käydyssä oikeudenkäynnissä. Zschäpe tuomittiin heinäkuussa elinkautiseen vankeuteen.

Tietoja etsittiin rekisteristä ilman syytä

Tyttäreen kohdistunut uhkauskirje saapui asianajajalle elokuussa. Tästä kirjeestä käynnistyi tutkinta, joka on sittemmin kohdistunut Frankfurtin poliisiin. Tutkimuksissa on havaittu muun muassa, että ainakin viisi poliisia on jakanut uusnatsistisia kuvia WhatsApp-ryhmissä. Kuvien jakaminen on Saksassa vakava rikos.

Lisäksi Frankfurtin poliisin tietokoneilta on havaittu etsityn Basay-Yildizin yhteystietoja ilman, että järjestelmään on kirjattu syytä tietojen etsinnälle. Nyt epäilläänkin, että Basay-Yldizin yhteystiedot ovat päätyneet uhkauskirjeen lähettäjille poliisin rekisteristä. Tietokannan kirjautumistiedosta selviää järjestelmästä tietoja etsineen poliisin nimi.

Tutkijat selvittävät seuraavaksi, mikä viiden virastapidätetyt poliisin rooli on ollut itse uhkauskirjeen lähettämisessä. Samoin selvityksessä on, onko allekirjoittajaksi merkitty ”NSU 2.0” hyvin organisoitunut tai laaja verkosto. Lehtitietojen mukaan poliisi ei sulje pois mahdollisuutta, että tutkinta laajenisi nykyisestä vielä ”paljon suurempiin mittasuhteisiin”.

Tapauksia tutkiva Hessenin osavaltion rikospoliisi toimii suoraan osavaltion sisäministeriön alaisuudessa, eikä se oli samaa organisaatiota, kuin nyt tutkinnnan kohteena oleva poliisi.

Lähteet: Deutsche Welle, The Telegraph

Lue myös:

    Uusimmat