Mainos

Saksalaispankki saa 50 miljardin euron tukipaketin

Saksan hallitus lupaa vaikeuksiin joutuneelle kiinteistöluottopankki HRE:lle 50 miljardin euron tukipaketin. Saksan valtiovarainministeriön mukaan maan hallitus, keskuspankki ja rahoitusmarkkinoiden valvontaviranomaiset pääsivät sopuun paketista hätäkokouksessaan myöhään illalla. Sen uskotaan estävän pankin konkurssin.

Viime viikolla valmisteltu 35 miljardin euron pelastusohjelma kaatui eilen, koska pankin ongelmat osoittautuivat selvästi oletettua suuremmiksi.

Saksan hallitus on myös luvannut taata kaikki yksityiset talletukset. Huoli pankkikriisistä on kasvanut, kun suuri saksalainen kiinteistöluotottaja Hypo Real Estate on ajautumassa konkurssiin.

Saksan valtionvarainministeri Peer Steinbrück sanoi olevansa tyrmistynyt siitä, ettei pankin johto kertonut ongelmien suuruusluokasta ajoissa.

Saksan liittokansleri Angela Merkel vakuuttaa, että ihmisten pankkitilit ovat turvassa ja että hallitus suojelee säästöjä finanssikriisin vaikutuksilta. Merkelin mukaan HRE pyritään edelleen pelastamaan. Hän on korostanut, ettei HRE:n ongelmien anneta heijastua koko pankkijärjestelmään.

Joidenkin arvioiden mukaan HRE tarvitsisi pikaisesti 20 miljardia euroa. HRE luotottaa etenkin suuria kaupallisia ja julkisen sektorin rakennushankkeita.

Saksassa neljä pankkia on ajautunut vaikeuksiin Yhdysvalloista alkaneen finanssikriisin seurauksena. Müncheniläisen HRE:n ahdinko on tähän mennessä vakavin.

Belgiassa uusia pelastustoimia Fortisille

Myös Belgiassa hallitus on laatinut suunnitelmia pankkikriisin torjumiseksi. Hallitus lupasi kertoa ennen osakemarkkinoiden avautumista huomenna, millä tavoin se aikoo auttaa finanssikonserni Fortisia.

Benelux-maiden hallitukset lupasivat Fortisille viikko sitten 11,2 miljardia euroa lisäpääomaa. Belgian, Hollannin ja Luxemburgin hallitukset ottivat samalla kukin omissa maissaan 49 prosenttia pankista haltuunsa.

Belgian hallituksen odotettiin kertovan nyt, että se joko ottaa haltuunsa Fortisin koko Belgian osuuden tai sitten myy Fortisia toiselle eurooppalaiselle finanssitalolle.

(MTV3-STT-Reuters-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.