Mainos

Saksalaisekonomistit lykkäisivät Emua

Yli 150 saksalaista talousalan professoria haluaisi lykätä Euroopan rahaliiton Emun toteuttamista.

Euroopan talous ei vielä kestä rahaliiton toteuttamista, ilmoittavat 155 professoria, jotka toimittivat avoimen kirjeen Financial Times ja Frankfurter Allgemeine -lehdille. Kirje julkaistiin samaan aikaan kun neljä saksalaista tutkijaa yrittää oikeusteitse estää Emun toteutumisen.

Yhteinen valuutta on Euroopalle välttämätön, muttei vielä vuonna 1999, kuten on suunniteltu, ilmoittivat professorit.
-Talouden nykytila on ei ole rahaliitolle sovelias, ilmoitettiin kirjeessä, jonka mukaan Emua pitäisi lykätä muutamalla vuodella.

Taloustieteilijöiden mukaan EU-maat eivät ole onnistuneet tasapainottamaan talouttaan tarvittavalla tavalla, koska valmistautumisaika rahaliittoon on ollut liian lyhyt. Lisäksi EU:n jäsenvaltioiden velka ei suinkaan ole pienentynyt, vaan kasvanut keskimäärin 15 prosenttiyksikköä vuodesta 1991 "vastoin Maastrichtin sopimuksen henkeä", he huomauttavat.

Talouden asiantuntijat ovat huolissaan myös työttömyyden lisääntymisestä - varsinkaan Ranska ja Saksa eivät ole varautuneet sopeutumaan nopeisiin rakenteellisiin muutoksiin ja kiristyvään kilpailuun, jonka rahaliitto toisi mukanaan.

EU:n komissio: ei syytä paniikkiin

EU:n komissiota saksalaisprofessoreiden kannanotto ei hätkähdyttänyt. Raha-asioista vastaavan komissaari Yves-Thibault de Silguyn edustaja sanoi, ettei komissio yhdy professoreiden käsitykseen, jonka mukaan Emuun havittelevat maat eivät ole vielä saaneet talouttaan Emu-kuntoon.

De Silguyn edustaja ennusti, että useita Emu-kriittisiä artikkeleita on vielä odotettavissa ennen yhteisvaluuttaan siirtymistä vuoden 1999 alussa. Hän sanoi komission esittävän arviointiansa Emusta 25. maaliskuuta julkaistavassa raportissa. Raportti, johon EU:n valtionpäämiehet ja hallitustenjohtajat ottavat kantaa toukokuun alussa, sisältää selvityksen siitä, mitkä maat ovat valmiit Emuun.
(STT-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.