Mainos

Saksa tunnusti armenialaisten kansanmurhan – syvästi loukkaantunut Turkki turvautui natsikorttiin

2:05

Armenialaisten kansanmurhan tunnustaminen koettelee Saksan ja Turkin suhteita. Turkin presidentti Recep Tayyip Erdogan sanoo, että Saksan liittopäivien julkilausuma vahingoittaa vakavasti kahdenvälisiä suhteita. Turkki on kutsunut Saksan-suurlähettiläänsä kotiin. 

– Saksan parlamentin päätös tunnustaa vääristellyt ja perusteettomat syytökset kansanmurhaksi on historiallinen virhe, sanoi varapääministeri Numan Kurtulmus.

Turkin ulkoministeri Mevlüt Cavusoglu näytti turvautuvan peräti niin sanottuun natsikorttiin:

– Ei oman historian synkkää kautta voi verhota mustaamalla toisten maiden historiaa vastuuttomilla ja perusteettomilla julkilausumilla.  

Satojatuhansia kuolleita

Osmanien eli ottomaanien valtakunnassa (nykyinen Turkki) surmattiin satojatuhansia armenialaisia ensimmäisen maailmansodan aikaan. Armenialaisten mukaan tapettuja oli jopa puolitoista miljoonaa vuosina 1915–1917, kun osmanien valtakunta oli luhistumassa.  

Turkin mukaan armenialaisia kuoli taisteluissa, mutta armenialaisten mukaan kyseessä oli kansanmurha. Kansanmurhan on tunnustanut yli 20 maata, muun muassa Ranska ja Venäjä.  

Saksan liittopäivillä kansanmurhan tunnustamista vastusti yksi kansanedustaja ja yksi pidättäytyi äänestämästä.

Kansanmurhan tunnustamisen jälkeen Turkin presidentti Erdogan oli soittanut liittokansleri Angela Merkelille. Merkel on kertonut kannattavansa julkilausumaa, mutta ei ollut paikalla äänestyksessä liittopäivillä.  

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.