YK: Nälkäkuolema uhkaa Gazassa – MTV seurasi sotaa

MTV Uutiset seuraa tässä artikkelissa äärijärjestö Hamasin hyökkäyksestä seurannutta yhteenottoa Israelin kanssa sunnuntaina 17. joulukuuta 2023. Lue tuoreimmista tapahtumista täältä.

  • Israel kertoo surmanneensa vahingossa kolme israelilaispanttivankia Gazassa
  • Israel sanoo päässeensä hyvin lähelle tavoitettaan tuhota Hamas
  • Hamasin alainen terveysministeriö: Gazassa kuollut Israelin kaksi kuukautta kestäneessä hyökkäyksessä yli 18 800 ihmistä (17.12.2023).
  • Israelissa kuolonuhreja yli 1200 (Israelin viranomaiset 10.11.2023)
  • Aiemman tulitauon aikana Israel vapautti palestiinalaisvankeja, ja Hamas luovutti panttivankejaan Punaiselle ristille
  • Konflikti puhkesi lauantaina 7. lokakuuta, kun Hamas ampui Israeliin tuhansia raketteja; Israel vastasi ilmaiskuilla Gazaan

Kartta näyttää keskeiset alueet Israelin ja Hamasin konfliktissa 1:31

Lue maanantain 18. joulukuuta tapahtumista täältä.

Sunnuntai 18.12.2023

22.36: YK: Nälkäkuolema uhkaa Gazassa

YK:n mukaan Gazan siviilien tilanne on käymässä täysin toivottomaksi. Maailmanjärjestö ilmoitti kuluneella viikolla jo aikaisemmin, että epätoivoiset ihmiset pyrkivät ryöstelemään avustuskuljetuksia, koska alue on vajoamassa täyteen anarkiaan.

– Minua ei yllättäisi, jos ihmisiä alkaa kuolla nälkään tai nälän, tautien ja vastustuskyvyn heikkenemisen yhteisvaikutuksiin, kiteyttää YK:n palestiinalaispakolaisten avustusjärjestön (UNRWA) johtaja Philippe Lazzarini.

Kolmatta kuukautta jatkuvassa Israelin hyökkäyksessä Gazaan on saanut surmansa Hamasin kontrolloiman Gazan terveysministeriön mukaan ainakin 18 800 ihmistä, valtaosin naisia ja lapsia. Israelin mukaan sen armeijan sotilaita on kuollut runsaat 120.

Hamasin ja muiden äärijärjestöjen hyökkäyksessä Israeliin lokakuun alussa kuoli Israelin viranomaisten tuoreiden lukujen mukaan 1 140 ihmistä, valtaosin siviilejä.

22.14:Paavi esitti surunvalittelunsa kahden naisen väitetystä kuolemasta Gazassa

Roomalaiskatolista kirkkoa johtava paavi Franciscus on esittänyt surunvalittelunsa kahden naisen väitetystä kuolemasta katolisessa seurakunnassa Gazassa.

Eilen Jerusalemin latinalainen patriarkaatti syytti julkisesti Israelin asevoimia siitä, että sen tarkka-ampuja olisi surmannut äidin ja tyttären kirkon alueella. Paavi sen sijaan ei kommenteissaan syyttänyt suoraan Israelia.

Israelin asevoimat kertoi uutistoimisto AFP:lle, ettei se ole saanut kirkon edustajilta tietoa kirkkoon tehdystä iskusta eikä haavoittuneista tai kuolleista siviileistä. Israelin mukaan se ei kohdista iskujaan minkään uskontokunnan siviileihin.

18.47: Paine panttivankien vapauttamiseksi kasvaa Gazan taistelujen jatkuessa

Israelin armeija on jatkanut iskujaan Gazan kaistalle. Taistelujen jatkuessa poliittinen paine palestiinalaisalueella äärijärjestöjen hallussa olevien panttivankien vapauttamiseksi on kasvanut entisestään.

Israelin armeijan mukaan Gazassa on edelleen toistasataa panttivankia. Hamas ja muut äärijärjestöt sieppasivat noin 240 panttivankia hyökätessään Israeliin. Israelin armeija tappoi perjantaina erehdyksessä kolme panttivankia Gazan kaupungissa, koska sotilaat luulivat heitä uhkaksi.

Israelin ja palestiinalaisten välisiä neuvotteluja välittävä Qatar on vahvistanut, että neuvottelut uudesta aselevosta Gazaan samoin kuin panttivankien vapauttamisesta ovat koko ajan käynnissä. Hamas on kuitenkin ilmoittanut Telegram-viestipalvelussa, ettei se ole halukas neuvottelemaan panttivangeista ennen kuin Israelin aggressio päättyy täysin.

18.30: Turkki vetosi Yhdysvaltojen vaikutusvaltaan Israelin hyökkäysten pysäyttämiseksi Gazassa ja Länsirannalla

Turkin ulkoministeri Hakan Fidan pyysi sunnuntaina Yhdysvaltain ulkoministeri Antony Blinkeniä vetoamaan Washingtoniin Israelin hyökkäysten pysäyttämiseksi Gazassa ja Länsirannalla. 

Asiasta kertoo uutistoimisto Reutersin mukaan turkkilainen diplomaattilähde. 

Fidan pyysi, että Blinken vetoaisi Washingtonia käyttämään vaikutusvaltaansa Israeliin. Turkkilaisen diplomaattilähteen mukaan Fidan sanoi Gazan ja Länsirannan tilanteen pahenevan Israelin hyökkäysten vuoksi.

 – Israel pitäisi saada neuvottelupöytään keskustelemaan kahden valtion ratkaisusta sen jälkeen, kun täydellinen tulitauko on saavutettu, diplomaattilähde jatkoi. 

Reutersin mukaan ulkoministerit keskustelivat myös Ruotsin Nato-jäsenyyshakemuksesta ja Ankaran pyynnöstä ostaa F-16-hävittäjiä Yhdysvalloilta. 

18.04: Viestintäyhteydet ovat palautumassa Gazaan 

Viestintäyhteyksiä palautetaan vähitellen Gazan kaistan keski- ja eteläosiin, kertoivat teleyhtiöt Paltel ja Jawwal sunnuntaina.

– Pääsimme korjaamaan tärkeimmät vahingoittuneet kohteet viime päivien lukuisten yritysten jälkeen, yhtiötä tiedottivat yhteisessä lausunnossaan.

Gazan viestintä- ja internetpalvelut ovat olleet poikki 14. joulukuuta lähtien. Yhteydet ovat katkenneet useita kertoja Israelin alueelle kohdistaman hyökkäyksen aikana.

14.32: Israel: Rajanylityspaikka avattu avustusrekkoja varten

Israelin mukaan Gazaan saapuu Kerem Shalomin rajanylityspaikan kautta ensimmäistä kertaa sodan alkamisen jälkeen, tiedottaa Israelin pääministerin kanslia.

Kerem Shalomin rajanylityspaikka on ollut suljettuna 7. lokakuuta jälkeen. Kyseisen rajanylityspaikan kautta on ennen konfliktia kulkenut yli 60 prosenttia Gazaan menevistä rekkakuormista.

Rajan avautumisesta kertoi uutistoimisto Reuters. 

12.52: Ranskan ulkoministeriö: Työntekijämme kuoli pommituksessa

Ranskan ulkoministeriön työntekijä kuoli Israelin iskussa Rafahiin saamiinsa vammoihin, ministeriö kertoo.

Miehen kerrotaan hakeneen suojaa yhden Ranskan konsulaatin kollegansa kodista. Mukanaan hänellä oli kaksi muuta työtoveriaan ja näiden perheenjäseniä.

Ranskan ulkoministeriön mukaan taloon osui Israelin ilmaisku keskiviikkoiltana, joka vakavasti haavoitti yhtä ja surmasi kymmenen. Haavoittunut kuoli myöhemmin.

Ranska tuomitsee asuinrakennuksen pommittamisen ja vaatii israelilaisvirkamiehiä avaamaan pommituksen taustoja mahdollisimman nopeasti. 

10.05: Al Jazeeran kameramies kuoli Gazassa

Televisioyhtiö Al Jazeera kertoo vievänsä Gazassa tapahtuneen kameramiehen kuoleman kansainvälisen rikostuomioistuimen (ICC) käsiteltäväksi.

Kameramies Samer Abu Daqqa sai perjantaina surmansa lennokki-iskussa. Al Jazeera on syyttänyt Israelin ottaneen järjestelmällisesti kohteekseen toimittajia ja heidän perheitään. 

9.22: Kaksi israelilaissotilasta kuollut Gazassa

Kaksi israelilaissotilasta kuoli taisteluissa Gazassa, kertoo Israelin asevoimat sunnuntaina. 

Yhteensä 121 Israelin sotilaan kerrotaan kuolleen maan aloitettua maahyökkäyksen Gazaan 27. lokakuuta.  (Reuters)

5.44: Saksa ja Britannia peräänkuuluttavat kestävää tulitaukoa, mutta eivät usko välittömän tulitauon vaatimiseen

Saksan ja Britannian ulkoministerit peräänkuuluttavat kestävää tulitaukoa Gazaan, mutta eivät usko välittömän tulitauon vaatimisen olevan oikea tie eteenpäin.

Saksan ulkoministeri Annalena Baerbock ja hänen brittikollegansa David Cameron kuvailevat Sunday Timesissa julkaistussa kirjoituksessaan, että tarve kestävälle tulitauolle Gazassa on kiireinen. Kaksikon mukaan konfliktissa on kuollut liian monta siviiliä.

Ministerien mukaan yleisen ja välittömän tulitauon vaatiminen kuitenkin jättäisi huomiotta sen, miksi Israel on sotilasoperaationsa aloittanut. Ministerien mukaan Israel puolustaa itseään muun muassa Hamasin lokakuisen hyökkäyksen jälkimainingeissa. (STT)

5.38: Israel päätti operaationsa gazalaissairaalan alueella

Israelin armeija kertoo päättäneensä sotilaalliset toimensa Gazan kaistalla sijaitsevan sairaalan alueella. Asevoimat sanoo löytäneensä operaationsa aikana aseita ja pidättäneensä noin 80 äärijärjestö Hamasin jäsentä.

Hamas on kuvaillut operaatiota sairaalalla kammottavaksi verilöylyksi.

Hamasin hallinnoima Gazan terveysministeriö sanoi keskiviikkona, että israelilaisjoukot olivat tulittaneet potilashuoneita kohti ja ottaneet kiinni sairaalan henkilökuntaa useita päiviä kestäneen piirityksen aikana.

YK:n humanitaaristen asioiden koordinointitoimisto OCHA:n mukaan sairaalan johtaja sekä noin 70 muuta lääkintähenkilöstön jäsentä oli otettu kiinni. Joitakin kiinni otettuja on päästetty vapaaksi. (STT)

22.58:Israelilaisen tarkka-ampujan syytetään surmanneen kirkossa olleen äidin ja tyttären Gazassa

Jerusalemin latinalaisen patriarkaatin mukaan Israelin asevoimien tarkka-ampuja on surmannut kristityn naisen ja tämän tyttären katolisen kirkon alueella Gazan kaupungissa. Ilman varoitusta alkaneen ampumisen kerrotaan tapahtuneen tänään puolenpäivän aikaan.

Patriarkaatin mukaan lisäksi seitsemän ihmistä haavoittui tulituksessa Gazan kaistan ainoan katolisen kirkon alueella. Israelin asevoimat ei ole tuoreeltaan kommentoinut väitteitä. Kuolleiden kerrotaan hakeneen suojaa kirkosta Israelin ja äärijärjestö Hamasin väliseltä sodalta.

16.23: Israelilaisjoukkojen ampumat panttivangit heiluttivat valkoista lippua 

Israelin asevoimat kertoi perjantaina surmanneensa Gazassa vahingossa kolme terroristijärjestö Hamasin ottamaa panttivankia.

Alustavan tutkinnan mukaan israelilaiset panttivangit heiluttivat valkoista lippua, kun sotilaat avasivat tulen, kertoo The Times of Israel. 

Yksi sotilaista oli havainnut kolme epäilyttävää hahmoa poistumassa rakennuksesta. Yhdellä miehistä oli valkoinen lippu kepin päässä ja he kaikki olivat paidattomia.

Sotilas oli uskonut kyseessä olevan Hamasin ansa. 

– Terroristeja! Hän oli huutanut joukoille avatessaan tulen. 

Tutkinnan mukaan sotilas surmasi uhreista kaksi. Kolmas mies haavoittui tilanteessa, jonka jälkeen hän pakeni takaisin rakennukseen. 

Paikalla oli kuulunut hepreankielinen avunhuuto ja joukkojen komentaja oli kehottanut lopettamaan tulituksen. Hetkeä myöhemmin miehen tullessa ulos rakennuksesta, toinen sotilas ampui hänet. 

The Times of Israelin haastatteleman upseerin mukaan sotilaat toimivat vastoin ohjeita.

Lue myös:

    Uusimmat