Israelilaisen tarkka-ampujan syytetään surmanneen kirkossa olleen äidin ja tyttären Gazassa – MTV seurasi sotaa

MTV Uutiset seurasi tässä artikkelissa äärijärjestö Hamasin hyökkäyksestä seurannutta yhteenottoa Israelin kanssa lauantaina 16. joulukuuta 2023.

  • Israel kertoo surmanneensa vahingossa kolme israelilaispanttivankia Gazassa
  • Israel sanoo päässeensä hyvin lähelle tavoitettaan tuhota Hamas
  • Hamasin alainen terveysministeriö: Gazassa kuollut Israelin kaksi kuukautta kestäneessä hyökkäyksessä yli 18 200 ihmistä (11.12.2023).
  • Israelissa kuolonuhreja yli 1200 (Israelin viranomaiset 10.11.2023)
  • Aiemman tulitauon aikana Israel vapautti palestiinalaisvankeja, ja Hamas luovutti panttivankejaan Punaiselle ristille
  • Konflikti puhkesi lauantaina 7. lokakuuta, kun Hamas ampui Israeliin tuhansia raketteja; Israel vastasi ilmaiskuilla Gazaan

Kartta näyttää keskeiset alueet Israelin ja Hamasin konfliktissa 1:31

 

22.58:Israelilaisen tarkka-ampujan syytetään surmanneen kirkossa olleen äidin ja tyttären Gazassa

Jerusalemin latinalaisen patriarkaatin mukaan Israelin asevoimien tarkka-ampuja on surmannut kristityn naisen ja tämän tyttären katolisen kirkon alueella Gazan kaupungissa. Ilman varoitusta alkaneen ampumisen kerrotaan tapahtuneen tänään puolenpäivän aikaan.

Patriarkaatin mukaan lisäksi seitsemän ihmistä haavoittui tulituksessa Gazan kaistan ainoan katolisen kirkon alueella. Israelin asevoimat ei ole tuoreeltaan kommentoinut väitteitä. Kuolleiden kerrotaan hakeneen suojaa kirkosta Israelin ja äärijärjestö Hamasin väliseltä sodalta.

16.23: Israelilaisjoukkojen ampumat panttivangit heiluttivat valkoista lippua 

Israelin asevoimat kertoi perjantaina surmanneensa Gazassa vahingossa kolme terroristijärjestö Hamasin ottamaa panttivankia.

Alustavan tutkinnan mukaan israelilaiset panttivangit heiluttivat valkoista lippua, kun sotilaat avasivat tulen, kertoo The Times of Israel. 

Yksi sotilaista oli havainnut kolme epäilyttävää hahmoa poistumassa rakennuksesta. Yhdellä miehistä oli valkoinen lippu kepin päässä ja he kaikki olivat paidattomia.

Sotilas oli uskonut kyseessä olevan Hamasin ansa. 

– Terroristeja! Hän oli huutanut joukoille avatessaan tulen. 

Tutkinnan mukaan sotilas surmasi uhreista kaksi. Kolmas mies haavoittui tilanteessa, jonka jälkeen hän pakeni takaisin rakennukseen. 

Paikalla oli kuulunut hepreankielinen avunhuuto ja joukkojen komentaja oli kehottanut lopettamaan tulituksen. Hetkeä myöhemmin miehen tullessa ulos rakennuksesta, toinen sotilas ampui hänet. 

The Times of Israelin haastatteleman upseerin mukaan sotilaat toimivat vastoin ohjeita.

13.55: Israelin poliisit pahoinpitelevät journalistin videolla – vakavia vammoja

Israelin poliisit pahoinpitelivät palestiinalaisen kuvajournalistin miehitetyssä Itä-Jerusalemissa. 

CNN:n julkaisemalla videolla näkyy, kuinka turkkilaiselle valtionomisteiselle Anadolu-medialle työskentelevä kuvajournalisti Mustafa Alkharouf kiistelee israelilaispoliisien kanssa. 

CNN:n mukaan Alkharouf kehottaa poliiseita useita kertoja rauhoittumaan heidän sanallisen kiistansa aikana.

Aluksi poliisit tuuppivat Alkharoufia taaksepäin. Tämän jälkeen yksi poliiseista lyö Alkharoufia useita kertoja, myös kiväärin piipulla. Lisäksi yksi poliiseista vetää kiväärinsä liipaisinta ja osoittaa journalistia. 

Samaan aikaan Alkharouf nostaa kätensä ylös sivuilleen ja kääntää selkänsä poliiseja kohti ilmeisesti antautumisen merkiksi.

Tästä huolimatta yksi poliiseista ottaa Alkharoufin niskalukkoon ja vetää hänet maahan. Toinen poliisi potkii häntä toistuvasti päähän. 

Alkharouf sai vakavia vammoja kasvoihinsa ja vartaloonsa. Hänet kuljetettiin ambulanssilla sairaalaan. 

Israelin poliisit pahoinpitelivät palestiinalaistoimittajan 1:17

13.50: Tämä tiedetään kolmesta surmatusta israelilaispanttivangista

Israelilaisjoukot ampuivat Gazassa perjantaina hengiltä kolme panttivankia. Uhrit olivat Alon Shamriz, Samer Talalka ja Yotam Haim.

Haim ja Shamriz kidnapattiin 7. lokakuuta Kibbutz Kfar Azassa. Talalka kidnapattiin samana päivänä Kibbutz Nir Amista.

Haim surmattiin 28-vuotiaana. Hänen oli määrä esiintyä metallimusiikin festivaaleilla Tel Avivissa kidnappauspäivänä. Haim oli soittanut rumpuja 20 vuotta. Ennen kidnappaustaan Haim oli mediatietojen mukaan lähettänyt äidilleen kotoaan otetun videon, jolla kuului laukausten ääniä. 

Shamriz surmattiin 26-vuotiaana. Shamrizin kuvaillaan rakastaneen elämää. Hän oli koripalloilija ja myös kyseisen lajin fani. 

Shamriz oli hyväksytty yliopistoon ja hän oli aloittamassa tietotekniikan opintoja.

Talalka surmattiin 25-vuotiaana. Hän työskenteli isänsä ja veljiensä kanssa kanojen hautomossa. Hän oli vanhin kymmenestä lapsesta. Talalkan kerrotaan kidnappaushetkellä puhuneen puhelimessa sisarensa kerta ja kertonut hänelle haavoittuneensa terroristien ampumisessa, ennen kuin puhelu katkesi. 

Talalkan kuvaillaan olleen innokas moottoripyöräilijä, joka rakasti ajella maaseudulla.

9.46: Israel: Gazassa edelleen toistasataa panttivankia

Israelin pommituksissa ja hyökkäyksessä on Hamasin hallinnoiman Gazan terveysministeriön mukaan kuollut noin 18 800 ihmistä, joista suurin osa on naisia ja lapsia. Noin 1,9 miljoonaa ihmistä on paennut kodeistaan.

Israel on pommittanut Gazan kaistaa voimakkaasti sen jälkeen, kun äärijärjestö Hamas iski Israeliin lokakuun alussa. Hamasin hyökkäyksessä kuoli israelilaisviranomaisten mukaan noin 1 200 ihmistä.

Israelilaisviranomaisten mukaan Hamas otti yhteensä yli 200 panttivankia, joista satakunta vapautettiin marraskuussa viikon kestäneen aselevon yhteydessä.

Aiemmin perjantaina Israel oli kertonut uskovansa, että Gazassa on edelleen noin 130 panttivankia, joista noin 110:n uskotaan olevan edelleen elossa.

5.32: Israelilaisjoukot surmasivat kolme israelilaispanttivankia Gazassa

Israelilaisjoukot ampuivat Gazassa perjantaina hengiltä kolme panttivankia, kertoo Israelin asevoimat.

Asevoimien mukaan sotilaat olivat erehtyneet luulemaan israelilaispanttivankeja uhaksi, minkä seurauksena he ampuivat panttivankeja kohti ja nämä saivat surmansa.

Israelin asevoimat uskoo, että kolmikko oli joko paennut kaappaajiltaan tai nämä olivat jättäneet panttivangit jälkeensä. Asevoimien edustajan Daniel Hagarin mukaan kaikki yksityiskohdat eivät ole vielä tiedossa.

Hagari tähdensi asevoimien olevan vastuussa kaikesta tapahtuneesta.

Israelin pääministeri Benjamin Netanjahu kutsui panttivankien kuolemaa sietämättömäksi tragediaksi.

Yhdysvalloissa Valkoisen talon edustaja John Kirby kuvaili tapausta traagiseksi erehdykseksi. Hän kuitenkin sanoi, ettei tapahtumista ole täyttä kuvaa. (STT)

22.26: Israelin armeija kertoo ampuneensa vahingossa panttivankeja

Israelin armeija kertoo ampuneensa vahingossa kolme israelilaista vankia kesken taistelun Shejaiyassa. Sotilaat olivat luulleet henkilöiden aiheuttaneen uhkatilanteen ja tulittivat heitä kohti kohtalokkain seurauksin.

13.35: Yhdysvallat ei suosittele Israelille Gazan pitkäaikaista miehitystä

Yhdysvaltain kansallisen turvallisuuden neuvonantajan Jake Sullivanin mukaan Israelin ei olisi sopivaa miehittää Gazaa pitkällä aikavälillä. Sullivanin mukaan Gazan pitkäaikainen miehittäminen ei olisi oikein eikä siinä olisi järkeä Israelin kannalta.

Viime aikoina kansainvälinen yhteisö on vaatinut yhä voimakkaammin Israelia lopettamaan sotimisen Gazassa. Samalla on spekuloitu Gazan sodan jälkeistä tulevaisuutta. (STT)

Lue myös:

    Uusimmat