SAK tyrmää laiskuusväitteet: "Kuka hullu menisi muuten töihin sairaanakin?"

Suomessa on SAK:n kehittämispäällikön Juha Antilan mukaan erittäin vahva työmoraali.

Antila ei allekirjoita alkuunkaan kapellimestari Jukka-Pekka Sarasteen väitettä siitä, että suomalaiset olisivat laiskempia kuin esimerkiksi kanadalaiset.

Saraste sanoi eilen julkaistussa Helsingin Sanomien haastattelussa, että Torontossa naureskeltiin jo 1990-luvulla suomalaisten pitkää koulutusta ja matalaa eläkeikää.

– Sehän on vähän sama asia kuin vertaisi maratoonaria ja 400 metrin juoksijaa. Työuran pituus ei kerro mitään siitä, että mikä se ihmisen työintensiteetti on, Antila sanoo.

Antilan mielestä Sarasteen logiikalla voisi perustella, että Etelä- ja Itä-Euroopan maissa asuu erityisen ahkeria ihmisiä, koska esimerkiksi Kreikassa ja Turkissa työajat ovat selkeästi Suomea pidemmät.

– Kaikki kuitenkin tietävät, että siellä ei saada pitkälläkään työajalla lähellekään niin paljon aikaan kuin lyhyellä työajalla saadaan Suomessa.

Kanadalaisten työteliäisyydestä Antilalla ei omien sanojensa mukaan ole kokemusta, mutta eurooppalaisittain verrattuna Suomen työmoraali on poikkeuksellisen korkea.

Ihmisten sitoutuneisuus työhönsä näkyy muun muassa siinä, kuinka paljon töitä tehdään työajan ulkopuolella.

– Jos ei olisi kovaa työmoraalia, niin kuka hullu menisi töihin sairaanakin, Antila ihmettelee.

Sitoutumisen hyvät puolet ovat Antilan mukaan työn laadukkuus ja tuottavuus.

Huonojakin puolia valitettavasti löytyy.

– Työstä välittäminen näkyy sitten ikävällä tavalla stressioireissa ja uupumuksessa.

Lue myös:

    Uusimmat