Mainos

SAK:n Jarkko Eloranta: EK:n ykkösmiehen puheet heikentävät työmarkkinailmapiiriä

SAK:n puheenjohtaja Jarkko Eloranta pitää Elinkeinoelämän keskusliiton uuden puheenjohtajan Veli-Matti Mattilan palkanalennuspuheita harkitsemattomina. Eloranta pelkää, että palkansaajilta tuoreeltaan täystyrmäyksen saanut lausunto heikentää luottamusta ja ilmapiiriä työmarkkinoilla entisestään.

EK:n hallituksen uusi puheenjohtaja Veli-Matti Mattilan mielestä suomalaisten palkat ovat 10-15 prosenttia liian korkeat ja työehdot liian jäykät. Palkansaajakeskusjärjestö SAK:n puheenjohtaja Jarkko Eloranta pitää Mattilan haastattelausuntoa haitallisena.

– Kyllähän lausunto oli todella harkitsematon ja se vetää mattoa alta niin kilpailukykysopimukselta kuin muutenkin maltilliselta työmarkkinapolitiikalta. Kun ilmapiiri on jo valmiiksi aika tulehtunut ja luottamusta on vähän, niin kyllä tämä entisestään vaikeuttaa eteenpäin menoa, kommentoi Eloranta.

Elorannan mielestä uusia sytykkeitä työmarkkinariidoille ei nyt kaivattaisi. Jo syksyllä ovat edessä liittokohtaiset työehtoneuvottelut.

– Siellä on taustalla keskusjärjestösopimusten irtisanomiset ja nyt sitten vielä päälle tämä. Jos työnantaja lähtee näin kovilla tavoitteilla syksyn liittoneuvotteluihin, niin kyllä todella vaikeaa tulee, arvelee Eloranta. 

Röyhkeää puhetta

SAK:n puhenjohtaja sanoo saaneensa elinkeinoelämän johtomiehen puheista jyrkänpuoleista palautetta.

– Kyllä aika kipakkaa palautetta on tullut. Ihmiset pitävät näitä aivan käsittämättöminä vaatimuksina eivätkä ymmärrä sitä, että nyt kun on tehty hyvin vaikea kilpailukykysopimus, niin nyt tulee sitten vielä märkää rättiä naamaan. Kyllä tätä röyhkeänä avauksena pidetään, kertoo Eloranta.

Eloranta arvelee, että taustalla on työnantajien halu pehmittää maaperää tuleville joustovaatimuksille.

–Mattilahan totesi, että hän tavoittelee maksimaalista joustavuutta ja se tietysti viittaa työehtosopimusten erilaisten, vaikkapa työaikamääräysten, rankkaan uudistamiseen, pohtii Eloranta. 

Hänen mukaansa ehdotukset ovat sen luonteisia, ettei niitä työntekijäpuolella katsota hyvällä. Reaktio voi olla päinvastainen kuin mihin lausunnolla on ehkä pyritty.

Mainos

Lisää aiheesta

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.