Mainos

Saisiko Teräsmies käyttää röntgenkatsettaan? STUK: Näitä lupia supersankari tarvitsisi

Varmasti jokainen Teräsmies-fani on miettinyt, miten röntgenkatseella varustettu pelastaja pärjäisi normaalissa työelämässä. 

Teräsmiehen rakennusten ulkoseinien läpi porautuva röntgenkatse ja siitä seuraava säteily mietitytti sen verran paljon erästä huolestunutta, että hän päätti lähestyä säteily- ja ydinturvallisuutta valvovaa Säteilyturvakeskus STUK:ia aiheella.

Yllättäen STUK:lta tuli varsin kattava vastaus. Vaaralliselta kuulostava säteilevä röntgenkatse olisi todennäköisesti luvanvaraista toimintaa.

– Teräsmiehen röntgenkatse vastaa melko voimakastehoista röntgenlaitetta, jos röntgensäteily läpäisee esimerkiksi betoniseinän. Vastaavia laitteita on käytössä teollisuuden radiografiatoiminnassa. Säteilylain mukaan tällaisen toimintaa tarvitaan kuitenkin Säteilyturvakeskuksen myöntämä turvallisuuslupa, STUK:in edustaja kuvaili.

"Kyseessä eräänlainen röntgenlaite"

STUK:ilta todetaan, ettei se varmaankaan voisi kieltää Teräsmiehen olemassaoloa vaarallisista ominaisuuksista huolimatta.

– Ilmeisesti tähän asiaan ottaisivat kantaa muutkin tahot esimerkiksi eettisessä mielessä.
Teräsmiehen röntgenkatseelle voitaisiin periaatteessa myöntää turvallisuuslupa. Voitaisiin ajatella, että kyseessä on eräänlainen röntgenlaite. Luvan hakijana voisi olla Teräsmies itse, vastauksessa kuvaillaan.

Luvan röntgenkatseelle voisi hakea myös Teräsmiehen mahdollinen puoliso. Turvallisuusluvan haltijan pitäisi kuitenkin noudattaa tiettyjä säteilylain ja STUKin ST-ohjeissa kuvattuja säädöksiä.

– Luvan hakija voisi olla myös yritys (esim. Röntgenkatse Oy) , jossa Teräsmies on työntekijänä. Yhtenä luvan myöntämisen edellytyksenä on se, että toiminnan täytyy olla oikeutettua (hyöty on suurempi kuin haitta), vastauksessa ehdotetaan.

STUK uskoo, että Teräsmiehelle olisi kysyntää röntgenkatselubisneksessä.

– Metallikappaleiden röntgenkatselussa voisi olla kohtapuoliin hyvä markkinarako, jos Pyhäjoelle aletaan rakentamaan uutta ydinvoimalaa. Teräsmiehen matkustusvalmius ja – nopeus huomioon ottaen kannattaisi varmaan tarjota röntgenpalveluita myös maailmanlaajuisesti, vastauksessa todetaan.

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.