Mainos

Sairaus usein liikenneturman taustalla – Syynä voi olla väestön ikääntyminen

Sairaus on taustalla lähes joka toisessa kuolemaan johtaneessa liikenneonnettomuudessa, kertovat Onnettomuustietoinstituutin tilastot.   

Noin 13 prosenttia kuolemaan johtaneista moottoriajoneuvo-onnettomuuksista johtuu suoranaisesti sairaudesta, esimerkiksi kuljettajan sydänkohtauksesta. Lisäksi 34 prosentissa kuolemaan johtaneista onnettomuuksista kuljettajan sairaus vaikutti taustalla.  
Tilastot ovat vuosilta 2009-2013.  

Onnettomuustietoinstituutin yhteyspäällikkö Tapio Koisaari arvioi, että sairausperäisten liikenneonnettomuuksien määrä on hivenen kasvanut viime vuosina. Taustalla voi olla väestön ikääntyminen.  

– Samaan aikaan muista syistä johtuvat onnettomuudet ovat vähentyneet, sanoo Koisaari.  

Liikennelääketieteen professori Timo Tervo Helsingin yliopistosta arvioi, että selvästi enemmänkin kuin puolet liikenneonnettomuuksista johtuu kuljettajan tilasta, jos päihtyneet ja huumeissa ajavat lasketaan mukaan.   

Liikenneturvallisuuteen vaikuttavat Tervon mukaan useat sairaudet: sydän- ja verisuonitaudit, epilepsia, aivoverenvuoto, aivokasvain, diabetespotilaan matala verensokeri, dementia ja siihen liittyvät havainnointivirheet. Masennuskin on riski, jos potilas hautoo itsemurhaa.  

– Merkittävin näistä ryhmistä on sydänsairaudet. Usein lopullinen kohtaus on yllätys, sanoo Tervo. 

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.