Sairaanhoitaja yritti hiljentää sänkyyn sidotun mielenterveyspotilaan painamalla tyynyä tämän kasvoille Helsingissä – tuomittiin rikoksesta

Helsingin kaupungilla työskennellyt sairaanhoitaja tuomittiin pahoinpitelystä, sillä hän oli yrittänyt hiljentää huutavan potilaan painamalla tyynyä tämän kasvoille.

Potilas oli otettu Helsingin Auroran sairaalan psykiatriselle osastolle itsetuhoisen käytöksen vuoksi joulukuussa 2017. Hänet oli määrätty sidontaeristettäväksi.

Määräyksen vuoksi potilas laitettiin sänkyyn makuuasentoon ja hänen kaikki raajansa sidottiin kiinni sänkyyn tai niitä pideltiin käsin paikoillaan. Potilasta oli sitomassa neljä hoitajaa.

Koska potilas huusi, yksi hoitajista työnsi tyynyä hänen kasvojaan vasten. Tarkoituksena oli, että potilas olisi lopettanut huutamisen.

Niin ei käynyt, mutta oikeusjuttu tyynyn käytöstä tuli.

Tiesi itsekin, ettei ollut sallittua

Helsingin käräjäoikeus katsoi vuonna 1962 syntyneen sairaanhoitajan syyllistyneen pahoinpitelyyn. Oikeuden mukaan mies oli tehnyt potilaalle ruumiillista väkivaltaa.

Käräjillä todettiin, että hoitajalla ei ollut oikeutta laittaa tyynyä potilaan kasvoja vasten. Hoitaja oli tehnyt pitkän uran psykiatrisessa sairaanhoidossa ja hän oli itsekin myöntänyt, ettei se ole sallittua.

Hoitajan puolustuksen mukaan kyse ei kuitenkaan ollut pahoinpitelystä saati tyynyn painamisesta kasvoja vasten. Kertomansa mukaan hän oli ainoastaan asettanut tyynyn potilaan kasvoille.

Käräjäoikeus totesi, että sillä, onko tyynyllä painettu vai onko se asetettu vasten potilaan kasvoja, on lähinnä kielellinen merkitys. Etenkin kun tyynyllä oli joka tapauksessa tarkoitus hiljentää huutava potilas.

Käräjäoikeus katsoi, että mies olisi voinut toimia tilanteessa toisin ja että tyynyn käyttäminen oli joka tapauksessa tarpeetonta, koska se ei ollut vaikuttanut potilaan äänenkäyttöön.

Sakkoja ja potkut

Rangaistusta määrättäessä otettiin huomioon muun muassa se, ettei potilaan hengitys ollut toimenpiteen seurauksena häiriintynyt. Potilas ei myöskään saanut tilanteessa fyysistä vammaa tai vahinkoa.

Sairaanhoitaja määrättiin 60 päiväsakon suuruiseen sakkorangaistukseen. Maksettavaa hänelle jää 1380 euroa.

Helsingin käräjäoikeus ratkaisi asian toissa viikolla. Tuomio ei ole lainvoimainen. 

Oikeuden määräämän rangaistuksen lisäksi miehelle on koitunut tapauksesta muutakin harmia, sillä hän on menettänyt asian johdosta työnsä.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja